Comwell Roskilde og Sagnlandet Lejre

Tag på "miniferie" blot en halv time fra København: Få vores store guide her

Engang Danmarks hovedstad og stadig en by, der emmer af kultur, historisk vingesus – og af den fede rock! Roskilde ligger naturskønt imellem fjord, marker og skov og kun en halv time fra København. Domkirken og de kulturhistoriske fyrtårne Vikingeskibsmuseet og Sagnlandet Lejre er hovedattraktioner, men musikken spiller også en helt særlig rolle i koncertbyen.

Her skal du bo

Zleep

Navnet klinger måske lidt af nybygget kædehotel, men faktisk er Zleep indrettet i den over 300 år gamle bygning Prindsen, hvor der har været hotel siden 1695.

Hotellet ligger centralt i byen kun få minutter fra stationen og er derfor et oplagt valg til et lille city break. Bag den klassiske bygnings renæssance-inspirerede facade er hotellet dristigt indrettet med et miks af nyt og gammelt, minimalistisk og farverigt.

Se mere på zleep.com.

Comwell Roskilde

Vil du trække dig lidt tilbage fra byens liv, så er Comwell Roskilde et godt bud på et komfortabelt sted at overnatte uden de store dikkedarer. Hotellets store terrasse er om foråret og sommeren en attraktion i sig selv. Værelserne har udsigt over enten fjord eller grønne områder og er indrettet enkelt og moderne.

Se mere på comwell.com.

Her skal du spise

Frokost i det grønne

Sct. Hans Have Café ligger som en gemt perle inde i landet efter en kort gåtur langs fjorden. Fra det vestligste hjørne af havnen følger du blot den smalle grussti langs vandet og drejer efter få minutter til venstre ned mod det gamle Sct. Hans Hospital.

Her finder du tre store drivhuse på række foruden en lav bygning med café og butik. To af drivhusene er hyggeligt indrettet til spisende gæster, og i det tredje kan du gå rundt og snuse til alverdens planter og krydderurter og måske købe lidt grønt med hjem. Maden i Sct. Hans Haves café er lavet fra bunden af årstidens friske råvarer herunder naturligvis masser af friske krydderurter fra eget gartneri.

Læs mere på scthanshave.dk.

Fjordkig

Det er godt nok lidt uden for byen, men Restaurant Vigen, hvorfra du kan se ud over fjorden og ind til domkirken, er omvejen værd. Restauranten byder på moderne nordiske retter tilberedt med årstidens råvarer. Vælg imellem a la carte eller en fire- eller seksretters menu.

Se dagens menu på vigen.dk.

I et historisk smørhul

Lige ved siden af Domkirken og under Roskildes gamle rådhus finder du restauranten Raadhuskælderen, som serverer moderne retter og smørrebrød i den hyggelige, rustikke kælder. Om sommeren kan du også spise i deres gårdhave, som ligger lige imellem rådhus og Domkirke.

Se menuen på raadhuskaelderen.dk.

Det skal du opleve

Tilbage i tiden

Sagnlandet Lejre, som tidligere bare hed Lejre, er både et udflugtsmål og et forskningscenter. Her er historiske værksteder, forhistoriske miljøer med huse og hytter, og så kan du opleve Danmarks største vikingehal, Kongehallen, som stod færdig i 2020 efter mange års forberedelser inklusive omfattende research i vikingernes byggemetoder.

Man behøver hverken være nørd eller historiker for at blive fascineret af både stemning og arkitektur. En tur rundt i Sagnlandet er spændende og hyggelig både for børn og voksne – og ja, der er kaffe og muligheder for at købe sandwiches mm., så du behøver ikke male kornet selv for at få føde.

Se mere på sagnlandet.dk.

Verdensarv og historisk vingesus

Roskilde Domkirke er udpeget af UNESCO som verdensarv, fordi kirkens arkitektur rummer fortællinger om den europæiske arkitekturs udvikling igennem 800 år blandt andet med tilføjelsen af kapeller og våbenhuse i løbet af de århundreder, hvor Domkirken har fungeret som mausoleum for det danske kongehus.

Et andet forhold, der er karakteristisk for Roskilde Domkirke er, at den er blandt de første eksempler på, at store kirker i Nordeuropa blev bygget med røde teglsten. Dem er der anslået omkring 2,5 millioner af i Domkirkens mure. Besøg Domkirken for den store variation i arkitektur og stilarter og for at se kalkmalerier, kongegrave og kunst.

Læs mere på roskildedomkirke.dk.

Oldtidsfund og fremtidsscenarier

Roskilde Museum er Roskildes og egnens kulturhistoriske museum og et godt sted at starte, hvis du vil have en grundig indføring i historien. De faste udstillinger spænder fra istiden til i dag, og du kan opleve oldtidsfund, vikingegrave og Roskilde by i sin storhedstid i Middelalderen.

Som bymuseum vil arrangørerne også gerne undersøge, hvordan byen kommer til at se ud i fremtiden, og det gør de blandt andet med særudstillinger som f.eks. udstillingen 'Forvandlinger' om affald igennem tiden og hvordan man kan transformere affald til noget nyt.

Læs mere på roskildemuseum.dk.

Kunst og kringelkroge på havnen

RoS Gallery er et lille, men inspirerende udstillingssted, som overrasker med både variationen i kunsten og med kringelkrogene i den gamle gasværksbygning, som galleriet er indrettet i. Sørg endelig for at tage trapperne hele vejen op til det lille tårnværelse.

RoS Gallery udstiller malerier, fotografier og skulpturer af lokale kunstnere og har skiftende udstillinger i den store gasværkssal. Det er oplagt at slå et smut forbi, hvis vejen går forbi havnen og måske Vikingeskibsmuseet. Du kan også få god, økologisk kaffe, kage og snacks i caféen indendørs eller udendørs. I samme bygning finder du også Glasgalleriet, som er et arbejdende glaspusteri med udstilling og butik.

Læs mere på ros-gallery.dk og glasgalleriet.dk.

Take a Walk on the Wild Side

Musikken er ikke til at komme udenom i en by, som lægger navn til Danmarks og Nordeuropas største musikfestival. Hvis du ikke planlægger at besøge byen under Roskilde Festival sidst i juni, så besøg i stedet rockmuseet Ragnarock med den karakteristiske nitteagtige, gyldne facade.

Museet har skiftende udstillinger, aktuelt er det netop en udstilling om Roskilde Festival igennem 50 år, men derudover tager museet dig igennem poppens, rockens og ungdommens historie fra 1950’erne og frem. Der er mulighed for at fordybe dig i lyd og tekst, men samtidig mange interaktive aktiviteter, der gør turen rundt til en sjov oplevelse for flere generationer.

Ragnarock ligger i bydelen Musicon, som er sin egen lille udflugt værd. Her finder du et spændende arkitektonisk landskab, små specialbutikker, caféer, microbryggeri, park og skaterpark.

Se på musicon.dk, om der er særlige events, når du kommer forbi, og læs mere om Ragnarock på museumragnarock.dk.

Her skal du udforske naturen

Naturoplevelser lige uden for bygrænsen

Med en beliggenhed for foden af Roskilde Fjord er der rig mulighed for oplevelser på vandet, hvis du gerne vil have andet end kultur og shopping. Har du børn med, og besøger I Vikingeskibsmuseet, er det muligt at booke en tur på vandet i et lille vikingeskib, hvor I selv skal fatte årerne. Det kan være en rigtig sjov oplevelse.

Skal det være mere stabilt og roligt, så book billet til det smukke, gamle skib Sagafjord, som er en institution i Roskilde. Man kan også bestille bord og spise frokost eller aftensmad i skibets restauranten. Se sagafjord.dk.

En mere sporty måde at udforske fjorden på er at leje kajakker i et par timer eller en hel dag. Outdoor Adventures har både havkajakker og sit-on-top-kajakker, så alle kan være med. Det er dog på eget ansvar. Læs mere på outdooradventures.dk. Der er også mange ruter til både vandrere og cyklister i skovene og langs kysterne i området. Visit Fjordlandet kan vise dig vej og give inspiration til en rute, der passer til dine ønsker.

Se mere på visitfjordlandet.dk.