Sådan kommer du i gang med at investere i kryptovaluta

Sådan kommer du i gang med at investere i kryptovaluta

De fleste af os har efterhånden hørt ordene ”Bitcoin” og ”krypto”, men hvad er kryptovaluta egentligt? Og hvordan kommer man i gang med at investere? Karina Rothoff Brix, som er landechef hos Nordens største kryptovalutabørs, Firi, giver her svar på nogle af de mest stillede spørgsmål.

Flere af os har efterhånden fået styr på, hvad aktier er, og hvordan man investerer i dem. Dog er der indenfor de seneste år kommet fokus på en ny spiller på investeringmarkedet. Nemlig kryptovaluta. Men hvad er kryptovaluta, og hvordan kommer man sikkert i gang med at investere? Karina Rothoff Brix, som er landechef i Danmark hos Nordens største kryptovalutabørs, Firi, svarer her på nogle af de oftest stillede spørgsmål, så du med ro i maven kan undersøge, om kryptovaluta er en investeringsform for dig.

Hvad er kryptovaluta?

Inden vi begynder at tale om kryptovaluta, skal vi først have redegjort for, hvad krypto er. For i virkeligheden er krypto meget mere end bare valuta. Krypto er i sig selv en digital ”byggeklods”, og den kan man kode til at have forskellige egenskaber. Man kan f.eks. kode en krypto til at være en aktie, og hvis man ejer den krypto, så ejer man en del af en virksomhed. Man kan også kode en krypto til at have en rettighed, så hvis man ejer den bestemte krypto, så kan man f.eks. få adgang til at afgive sin stemme til et valg. Man begynder derfor først at tale om kryptovaluta, når kryptoen er kodet til at være en valuta, som man kan handle med. Kryptovaluta er derfor også en valuta, som fungerer uafhængigt af banker og regeringer.

Hvordan kan kryptovaluta være noget værd?

Ligesom med så meget andet, så er det udbud og efterspørgsel, der definerer, hvad kryptovaluta er værd. Lad os sige, at jeg har en virksomhed, som, jeg synes, er 1.000.0000 kroner værd, men som investorerne kun synes er 100 kroner værd. Så er den jo kun 100 kroner værd. Sådan fungerer det også med kryptovaluta, da det er markedet, der regulerer det. Hvis vi f.eks. taler om Bitcoin indenfor kryptovaluta, så findes der kun en begrænset mængde af dem. Der bliver ikke lavet flere med tiden. Når investering i kryptovaluta bliver mere udbredt, bliver der derfor nok mere efterspørgsel efter Bitcoins, end der er udbud af dem, og så vil værdien af bitcoin også stige automatisk.

Er det dyrt at investere i kryptovaluta?

En bitcoin koster i dag ca. 120.000 kroner, og når man læser det tal, så lyder det helt vildt dyrt at investere. Dog skal man huske på, at man aldrig køber en hel bitcoin ad gangen. Faktisk bliver den splittet op i rigtig mange små bidder, og derfor kan man også sagtens købe bitcoins for kun 50 kroner. Tankegangen med kryptovaluta er, at alle skal kunne være med, og derfor kan man sagtens investere, selvom man ikke har særlig mange penge.

Vær forsigtig!

Selvom det kan virke fristende at investere i kryptovaluta, fordi afkastet kan være højere end ved almindelige aktier, så skal man passe på. Både Finanstilsynet og Forbrugerrådet Tænk opfordrer til, at man forholder sig skeptisk overfor investering i kryptovaluta, fordi det uregulerede marked tiltrækker svindlere. Det er også mere udsat for cyberkriminalitet. Modsat investeringer i aktier og obligationer har forbrugeren ingen særlig beskyttelse på kryptomarkedet, og derfor risikerer forbrugere også i højere grad at få stjålet sin opsparing eller på anden måde blive narret. Tænk dig derfor godt om, inden du begynder at investere.

Kilde: Finanstilsynet.

Kan man købe noget for sin kryptovaluta?

Jeg tror faktisk ikke, der er noget, du ikke kan købe med din kryptovaluta. Det er nærmere et spørgsmål om hvorhenne. Vi har allerede to lande i verden, hvor kryptovaluta er ligestillet med deres møntfod. Det er i El Salvador og i Den Centralafrikanske Republik. Der er alle butikker forpligtigede til at modtage krypto som betalingsmiddel, så derfor kan man bestille en burger på McDonalds og betale med sine Bitcoins. Flere steder i udlandet kan man også sagtens gå ned i et supermarked og betale med sin kryptovaluta. I staten Colorado i USA er det også muligt at betale sin skat med bitcoin. Vi skal tænke på, at bare fordi vi ikke kan se behovet herhjemme endnu, så betyder det ikke, at det ikke allerede er udbredt.

Hvordan opbevarer man sin kryptovaluta?

Der er flere måder, man kan opbevare sin kryptovaluta på. Først og fremmest kan du vælge selv at opbevare det på en såkaldt cold-wallet. Det ligner lidt et USB-stik, som man kan sætte ind i sin computer, og så opbevarer man kryptoen der. Dog skal man vide, at man selv har ansvaret, og man skal selv huske på alle koder. Det svarer til, at man har en stor pose penge, som man vælger at opbevare i sit pengeskab derhjemme. Hvis man glemmer koden til pengeskabet, så får man ikke sine penge at se igen. Derfor er der også mange, som vælger at opbevare sin krypto i en online wallet. Det er en app på din telefon, som enten er decentral eller kan være tilkoblet den platform, som du har købt din kryptovaluta på. Denne sidste løsning skal man vælge, hvis man har tiltro til, at platformen opbevarer kryptoen mere sikkert, end man selv kan. Det er derfor et tillidsspørgsmål, om man 100% vil være sin egen bank, eller om andre skal opbevare kryptoen for dig.

Hvordan kan man handle sikkert med kryptovaluta?

Vælger man at investere i krypto og have dem opbevaret på en central børs, bør man undersøge, hvilket selskab der står bag, og hvordan de sikrer dine krypto. Der er nemlig her stor forskel fra børs til børs på, hvordan man sikrer kundernes midler, og på om selskabet er registreret hos det nationale Finanstilsyn eller ej. Ligeledes er der forskel på hvilke regler og tilsyn, der er fra land til land. Derfor bør man vælge et selskab, der er registreret hos et lands Finanstilsyn, som man har tillid til. Dog bliver dette forhåbentligt nemmere at gennemskue inden længe, fordi EU har annonceret, at de godkender en krypto-regulering ved navn MICA i starten af 2023. Teksten til denne forordning er allerede kendt, og med denne bliver reglerne ens for alle aktører, der handler med krypto i EU-staterne, og forbrugerrettighederne sikres bedre.

Er det generelt risikofyldt at handle med kryptovaluta?

At investere i krypto er helt sikkert risikofyldt, men sådan er det med alle investeringsformer, hvor man kan opleve en stor gevinst. Når man hurtigt kan have opsving, kan man nemlig også hurtigt opleve nedsving. Kryptovaluta kan eksempelvis stige med 800% på et år i modsætning til almindelige aktier, og dermed kan man også miste 800% af sin investering på et år. Derfor er det ekstremt vigtigt, at man finder ud af, hvad ens risikoprofil er, før man begynder at investere. Det betyder, at du finder ud af, hvor meget du tør at investere. Et godt råd er, at man aldrig skal investere mere, end man har råd til at tabe. Det gælder også med alle andre investeringer end krypto.

Karinas Rothoff Brix' 3 bedste råd til at komme i gang med at investere

  • Du skal finde ud af, hvilken platform du har tillid til. Vælg f.eks. en platform, som har hovedsæde i et land, hvor du har tiltro til Finanstilsynet.
  • Lav en investeringsstrategi. En god strategi er den såkaldte Dollar Cost Averaging, hvor man investerer et fast beløb på faste tidspunkter, uanset hvordan markedet ser ud og med en lang tidshorisont. Man kan f.eks. vælge at investere 100 kroner en gang om måneden, hvor beløbet automatisk bliver trukket og investeret.
  • Beslut din risikoprofil. Inden du investerer, skal du gøre op med dig selv, hvor meget du tør at investere for, og hvor risikofyldte investeringerne skal være. De største krypto som Bitcoin og Ethereum opfattes som de mindst risikofyldte krypto. Invester dog aldrig mere, end du har råd til at tabe.

Karina Rothoff Brix

  • Landechef hos Nordens største kryptovalutabørs, Firi
  • 46 år