Bange for at flyve? Sådan overvinder du din flyskræk
Flyskræk kan kun kureres, hvis du forbereder din krop på at reagere anderledes, når angsten tager over. Her er, hvad du skal gøre før, under og efter flyturen, for at komme din flyskræk til livs.
Klamme hænder, høj puls og trykken for brystet. Hvis dette er de følelser, du forbinder med at flyve, kan det være et tegn på flyskræk.
Angsten for at flyve kan selvsagt være meget begrænsende, da den kan afholde dig fra at komme på sommerferie med familien eller på en weekendtur med veninderne. Men det er der heldigvis råd for. Du kan nemlig sagtens overkomme din angst for at flyve, fortæller Mette Kroier, der er psykolog med speciale i at behandle flyskræk.
Hun understreger, at angsten ikke kan behandles med sund fornuft, og at det derfor ikke er nok at sige til sig selv, at frygten er meningsløs; – man er i stedet nødt til at lære sin krop at reagere anderledes, når den føler ubehag og frygt.
Her kan du læse hendes bedste råd til at overkomme din flyskræk.
1. Forbered, hvad du skal lave i flyet
Inden du skal ud og flyve, er det er god idé at have forberedt nogle ting, du kan holde dig beskæftiget med på flyveturen, mener Mette Kroier.
- Det kan være noget, du gerne vil lytte til, for eksempel en podcast eller en lydbog. Når du har flyskræk, skal du lade være med at sidde lytte til, hvordan motoren virker eller andre lyde, der kan aktivere angsten, siger hun.
Du kan med fordel købe nogle høretelefoner, der lukker støj ude, så det er lettere ikke at fokusere på de mange lyde i flyet, foreslår hun og tilføjer, at det også kan være godt at holde sine hænder beskæftiget ved for eksempel at sidde og bladre i et magasin.
2. Bestil noget mad eller tag slik med
En anden måde, hvorpå du kan aflede din opmærksomhed fra angsten, er ved at spise. Det kan enten være ved at bestille noget mad til flyveturen på forhånd, så personalet kommer med det undervejs, eller ved at tage noget lækkert med hjemmefra.
- Du kan for eksempel tage noget slik med, som du godt kan lide. På den måde forbinder du flyveturen med noget, der smager godt, siger Mette Kroier.
Hun forklarer, at hvis du aktiverer dig selv ved, at der sker forskellige ting undervejs på flyveturen – fx at der bliver serveret mad – fokuserer hjernen på dét, frem for på angsten.
3. Tag skoene af i flyet
Det kan desuden gøre en kæmpe forskel for angsten, hvis du tager dine sko af, når du sidder i flyet, siger Mette Kroier
- Her aktiverer du en stimulus i kroppen, hvor du giver dig selv oplevelsen af, at selvom du er mange tusind meter over jorden, har du stadig fast grund under fødderne. Det kan være rigtig beroligende at mærke, at der stadig er en overflade, du kan sætte dine fødder på, forklarer psykologen.
4. Placer dig taktisk i flyet
Et andet råd, Mette Kroier giver til personer med flyskræk, er at tænke over, hvor i flyet, man sidder.
- Prøv at undgå at sidde ved vinduet, for det kan godt provokere angsten for nogle at sidde der, da det bliver visuelt tydeligt, hvor højt oppe du egentlig er. Derfor kan det være en fordel at tage et sæde ved midtergangen, siger Mette Kroier og fortsætter:
- Det kan også være en god idé at sætte dig forrest i flyet, for så har du ikke samme følelse af at være i et lukket rum, hvilket kan være ubehageligt, hvis du har klaustrofobi. Hvis du sidder nede bagi, kan du se, at der sidder 100 fremmede mennesker foran dig, og du kan også tydeligt se, når flyet stiger eller lander, og det kan føles meget som om du sidder i en rutsjebane, hvilket kan være ret ubehageligt, hvis du i forvejen har det ubehageligt med at flyve.
5. Tal med flypersonalet
Sørg for, at personalet i flyet og i lufthavnen ved, at du har flyskræk. På den måde kan de både hjælpe dig til at få en god oplevelse, men også være der for dig, hvis du får det skidt ombord på flyet.
- Personalet er ofte enormt søde til at komme og sige ”er du okay?” og hjælpe, hvis du pludselig skulle få behov for det. Så derfor kan det for mange være rigtig rart at involvere personalet i, hvordan du har det , siger Mette Kroier.
6. Kom op og sid hos piloten
For nogle kan det også hjælpe på flyskrækken at opleve, hvordan flyvningen egentlig foregår inde fra cockpittet, fortæller Mette Kroier.
- Det at sidde ved piloten kan for nogle være en stor hjælp, for så kan man sidde derude og se, at de har styr på det siger hun og foreslår, at man inden afgang kan spørge personalet i flyet, om det er muligt at komme derop og sidde noget af flyturen.
7. Træk vejret i en pose
Er det ved at nå dertil for dig, hvor du kan mærke, at du er ved at få et angstanfald, så har Mette Kroier et tip til at berolige dig igen. Mange fly har nemlig en lille brækpose, som sidder i bladholderen foran dig, og den kan bruges til at berolige din vejrtrækning.
- Du kan forsøge at styre din vejrtrækning ved at trække vejret ned i brækposen. For det der sker, når du får et angstanfald, er, at du hyperventilerer, dvs. at du begynder at trække for meget ilt ind, og så bliver du endnu mere konfus og får det endnu dårligere.
8. Tag eventuelt nogle køresygetabletter
Oplever du ofte, at du ikke kan styre din flyskræk i en sådan grad, at du får angstanfald, kan du tage noget beroligende inden din flyvetur. Har du meget alvorlige angstanfald, kan du gå til lægen og få udskrevet noget beroligende, men du kan også tage køresygetabletter med, som du får i håndkøb, fortæller Mette Kroier.
- For nogle kan det hjælpe at tage køresygetabletter, da de er sløvende og dæmperopmærksomheden, fordi du bliver træt, siger hun og tilføjer, at hun ikke vil anbefale regulære sovepiller på flyveturen.
- Hvis du tager sovepiller, vil du være så groggy, når du lander, at starten af din ferie bliver brugt på at sove pillerne ud af kroppen. Det er bedre med noget mildt beroligende som køresyge tabletter.
9. Undgå alkohol og cigaretter
Måske har du hørt tale om at ”drikke vin for at dulme nerverne”, men det fraråder Mette Kroier på det kraftigste. Hun forklarer, at både alkohol og cigaretter kan have en negativ effekt på din flyskræk.
- Når du drikker alkohol og ryger cigaretter, stiger din puls. Det kan fejlagtigt få dig til at tro, at du er ved at få et angstanfald, fordi det er noget af det samme, der sker i kroppen. Så det vil jeg absolut ikke anbefale, understreger hun.
10. Identificér din frygt og eksponér dig for den
Når du har angst i en sådan grad, at det begrænser dit liv, mener Mette Kroier, at du bliver nødt til at behandle dig selv udenfor flyet også. For at gøre det, må du finde ud af, hvad det præcis er, der sætter din angst i gang.
- Der er typisk tale om tre forskellige fobier, når man snakker om flyskræk. Der er højdeskræk og klaustrofobi, men for langt de fleste handler angsten om at miste kontrollen. Det vil sige, at de finder det meget angstprovokerende at være i situationer, hvor andre har magten over deres ”liv”, fortæller psykologen.
For at behandle dette, mener Mette Kroier, at du kan arbejde med en eksponering for angsten.
- Det handler om at sætte dig selv i situationer, hvor du trigger din angst. Angsten er ikke styret af fornuft, men af din reptilhjerne, der styrer dine primitive instinkter. Den registrerer kun, at der noget, der truer, og så går den i en slags kamp-flugt-mode. Det vil sige, at den siger ”kom væk, kom væk, kom væk!”. Derfor bliver du nødt til at provokere reptilhjernen, så den ikke reagerer ved at tænke ”kom væk!”.
Hun foreslår konkret, at du kan arbejde med din frygt for kontroltab ved at tage offentlige transportmidler eller på anden måde komme i situationer, hvor andre har kontrollen.
11. Sæt succeskriterierne ned
Et af Mette Kroiers allervigtigste råd mod flyskræk er, at man ikke sætter for høje krav til sig selv. Sæt hellere nogle delmål, så du får flere succesoplevelser og samler mod til at bevæge dig længere i din helingsproces, anbefaler hun.
- Hvis det at tage i lufthavnen er angstprovokerende i sig selv, så gør det. Tag små skridt og udforsk, hvor det er, at du bliver trigget – og øv dig. For der er muligt at komme over din flyskræk.