”Sabbatår kan være meget begrænsende for den måde, vi tænker livet på”

”Sabbatår kan være meget begrænsende for den måde, vi tænker livet på”

SHIT, kalenderen siger september og dermed studiestart og rusuge for alle dine seje venner - udover dig, som ikke er kommet ind på studiet. Men frygt ej! De tre piger Line Flugt Juhl, Stine Winther Johansen og Ciliane Stubkjær har filmet alle deres op- og nedture med sabbatår, studietanker og livet generelt, som du forhåbentlig kan finde trøst og inspiration i, når forventningspresset bliver lidt for stort.

Så sidder du der til sensommerens familiefester… Din moster spørger dig igen, hvad du skal med dit liv, når du er færdig med dit sabbatår – for du har da en plan, ik? Sandheden er, at du er blevet afvist på studiet, alle dine venner skal starte på deres nye studieliv, og du aner ikke, hvad dit tredje sabbatår skal bruges på – eller resten af dit liv for den sags skyld. Du har ikke lyst til at bruge dit sabbatår på at finde dig selv på toppen af Kilimanjaro, men du er heller ikke kommet ind på antropologi, så hvad er det lige, du skal nu?

Sabbatår har længe været et populært fænomen blandt unge, men med det følger ofte også mange skrupler – for hvordan får man det maksimale ud af sit frihedsår? Og hvad vil det overhovedet sige, at man tager en pause fra hverdagen for at ”finde sig selv”, hvis studierne ikke kalder?  

Dét er nogle af de spørgsmål, som Line Flugt Juhl, Stine Winther Johansen og Ciliane Stubkjær har forsøgt at finde svar på i deres mini-dokumentar ”Limbo – når sabbatår er fucked”, som de har filmet og redigeret, siden de blev studenter i 2016. De hjælper dig igennem studie- og sabbatårskriser med råd og hep, uanset om du står overfor dit første eller femte sabbatår, studiestart eller en rejse til Grønland.

Sabbatår giver også forventningspres

De tog de tre piger lang tid at forstå, at sabbatår ikke bare behøver at være en overgang til en videregående uddannelse, men derimod kan være en substantiel del af livet. Uanset hvor du er i dit liv, kan du – hvis du har sparet op – vælge at bruge det næste år på lige præcis det, som du har lyst til – men den tanke kan også være angstprovokerende, og det blev de tre piger i den grad konfronteret med i løbet af deres første sabbatår, fortæller Line.

Line: Det er meget begrænsende for ens liv, hvis man bare tænker sabbatår som ét eller flere år, hvor man gør sig studieparat. For tager man så overhovedet stilling til, at man tager et sabbatår? Da jeg blev færdig med gymnasiet, tænkte jeg ikke rigtig over det – jeg gjorde bare det, der blev forventet af mig.

- Der gik lang tid før det gik op for mig, at i sabbatåret ligger der bare nogle nye forventninger til, hvad man skal med sit liv. Nu skal jeg til Asien og se, at der er nogen, som har det værre end mig, og så skal jeg på højskole og noget helt tredje. Sabbatår lå som en forventning, som jeg skulle leve op til – men jeg skulle bryde med den forestilling om alle de her forventninger, før jeg rent faktisk kunne tage stilling til, hvad jeg gerne ville. På den måde kan sabbatår også være meget begrænsende for den måde, vi tænker livet på. Det giver ingen mening for mig, at vi deler livet op på den måde.

Sabbatåret lå som en forventning, jeg skulle leve op til, men jeg skulle bryde med den forestilling, før jeg rent faktisk kunne tage stilling til, hvad jeg gerne ville. På den måde kan sabbatår være meget begrænsende for den måde, vi tænker livet på. At vi deler det op på den måde, giver ikke mening.

Line Flugt Juhl

Derfor har de tre piger brugt deres sabbatår – eller hvad vi nu skal kalde det – på at tænke over, hvad der giver mening for dem, men også hvilket samfund, de egentlig har lyst til at bidrage til og være en del af.

Stine: Når du er færdig med gymnasiet, bliver du for første gang konfronteret med din egen eksistens udenfor skolesystemet. Man begynder pludselig at tænke over, hvorfor man gør, som man gør. Derfor er sabbatår bare så god en anledning til at forsøge at finde frem til, hvad der giver mening for en – eller i hvert fald komme tættere på det, men det behøver ikke nødvendigvis ske igennem et studie eller ved en lang rejse.

En mere åben dialog om eksistens

Men det kan være svært ikke at sammenligne sig med andre – særligt når mange i ens netværk starter på spændende uddannelser, og man ikke selv har fået plads eller fundet den rigtige (studie)retning i livet endnu. For videregående uddannelser er ikke nødvendigvis det rigtige for alle, og derfor ønsker pigerne en mere åben og fordomsfri dialog om de livsvalg, man træffer – uanset om den står på universitetet, sandstrande eller noget helt tredje.

Stine: Når man bliver student, er det første gang, at man bliver konfronteret med sin egen eksistens udenfor skolesystemet. Derfor har vi et ønske om, at vi begynder at snakke til hinanden på en ny måde, hvor snakken mere handler om nysgerrighed og lysten til at gøre ting, fremfor at gøre ting af frygt for ikke at kunne følge med de andre. For hvis vi hele tiden deler livet op i faser, hvor man skal opnå noget, kan vi ende med at få et snævert liv ud af det.

LÆS OGSÅ: 29 studenterhueregler: Se her, om du kender dem alle

Line: Man kan jo øve sig til familiesammenkomster, når ens onkel spørger, hvornår man skal starte på studie – og på hvilket studie – og så prøve ar lede samtalen hen på, HVEM vi er, fremfor HVAD vi gør.

Intention over resultater

Og det er lettere sagt end gjort, mener pigerne. Man kan nemlig hurtigt få den tanke, at alle andre har styr på deres liv. Din veninde, som er kommet ind på jura og har vidst, at det var det, hun skulle siden hun indgik forhandlinger med sin mor om fredagsslikken i en alder af fem. Din anden veninde har fuldstændigt styr på planen for sabbatåret og har allerede bestilt rejsen til Afrika, så hun kan bestige Kilimanjaro.

Og her er det vigtigt at huske på, at der ikke findes én rigtig vej for alle, påpeger Ciliane. Hun havde drømt om studiestart i sommeren 2019, men sådan blev det ikke. Og selvom det – med egne ord – var sygt nederen at modtage beskeden om, at studiestarten må vente, har det åbnet op for andre spændende muligheder.

Ciliane: Jeg er ikke kommet ind på filosofi i år, og nu skal alle andre starte, men jeg aner jo ikke, om de sidder og græder, inden de skal ud på deres uddannelser, eller om de får job, når de er færdige. Ligesom jeg heller ikke aner, om det bliver fedt, at jeg snart tager på en rejse til Grønland – og lige nu er det noget, jeg gør, fordi jeg trænger til en pause. Vi har så travlt med at fortælle alle de her fantastiske historier om de ting, vi skal, og hvor fede de bliver – men i realiteten aner man jo ikke, hvordan det bliver, før man er i det. Derfor nytter det ikke, at vi konstant sammenligner os med andre.

- Det er så vigtigt at stoppe op og tænke over, hvad det er for et samfund, man gerne vil bidrage til. Hvad er intentionen bag de ting, vi gør, og så prøve at leve et liv, hvor man kan bevæge sig i den retning.

LÆS OGSÅ: Kære unge studenter: Dyrk vensomheden, ikke 12-tallerne!

Hvis ikke man tænker intention over resultater, risikerer man nemlig at ende i en identitetskrise, mener de tre piger, som alle tre har kæmpet med et stort selvrealiserings-pres.

Line: Sabbatåret lå som en forventning, jeg skulle leve op til, men jeg skulle bryde med den forestilling, før jeg rent faktisk kunne tage stilling til, hvad jeg gerne ville. På den måde kan sabbatår være meget begrænsende for den måde, vi tænker livet på. At vi deler det op på den måde, giver ikke mening.

Pigernes 7 gode råd til dig, som ikke skal starte på studie nu

  1.  Giv dig selv lov til at have nederen på. Tag en hel uge, hvor du bare sammenligner dig selv med andre. Søb lidt rundt i det. Du behøver ikke springe ud som en anden inspirational-quote. Erkend, at der altid vil være nogen, som er mere målrettede end dig – og det er fint, hvis det ikke var det, som skulle ske for dig lige nu, for så skal der nok ske noget andet godt i stedet.
  2. Fake dig frem med et stort smil. Når du er færdig med at dvæle ved, at du ikke skal starte studie, så prøv at være glad for den tid, du får, til at lære dig selv bedre at kende. Og husk, at hvis du alligevel ikke ved, hvad det egentlig er, du vil, så er der ikke noget, du skal nå.
  3. Vær åben og ærlig over for dig selv. Prøv at bryde med tanken om alt det, du tror, du skal bruge dit sabbatår på, hvis ikke det er uddannelse. Måske det slet ikke giver mening for dig at arbejde fuldtid – selv om du selvfølgelig skal tjene penge. Og måske du slet ikke har lyst til at rejse rundt med rygsæk i Afrika. Husk at mærke efter og lav de ting, som giver mening for dig.
  4. Stop med at sammenligne dig selv (så meget) med andre. Sluk for tanken om, at du bare SKAL i gang med studiet nu. Det løber ingen steder. Se sabbatår som en mulighed for at dyrke dine interesser og engagér dig i det, og husk, at ikke findes én rigtig måde at holde sabbatår på.
  5. Omgiv dig med mennesker, som ikke nødvendigvis har taget den lige vej i livet – skift lidt ud i din omgangskreds. Du kan finde rigtig meget inspiration i at høre, hvad andre har gjort – både voksne og jævnaldrende, men lad være med kun at spejle dig i dine veninder, som er gået den lige vej. Der findes så mange måder at forvalte sit liv på.
  6. Se muligheder – og drop tanken om kun at lave ting, som gør dig studieparat. Den tid, hvor du ikke går på et studie, behøver ikke nødvendigvis kun at handle om at blive studieparat. Brug tiden på at prøve dig selv af i nogle helt nye konstellationer; få arbejde på et plejehjem, flyt til Grønland, klip får på New Zealand eller tag på højskole og lav noget, som ikke nødvendigvis handler om dit studie.
  7. Tænk det som en helhed! Og med alle de her råd i baghovedet, så husk: Du behøver ikke kalde det sabbatår, fjumreår eller noget tredje – du kan bare kalde det livet!

Ciliane: Det er så vigtigt at gøre sig klart, hvad intentionen er bag de ting, man gør. Når du kommer direkte fra gymnasiet og over på et studie, er det langt fra sikkert, at du lige har nået at stoppe op og tænke over, hvad intentionen har været. Hvad er det for et samfund, du gerne vil bidrage til? Fordi vi alle sammen er så privilegerede og velstillede og har så meget overskud, så bliver vi nødt til at stille os selv det spørgsmål.

Du kan streame alle afsnit af ”Limbo – når sabbatår er fucked” på DR TV, og desuden følge de tre piger på Instagram, som fungerer som en udvidelse af serien, men også viser, hvad Line, Stine og Ciliane laver i dag.