Solguide

Sådan bliver du brun uden at skade huden

Vi er kommet langt siden 70'erne hvor chartergæsterne tog på "grillferie" og fik branket deres hud til sprødhed. I dag er vi mere påpasselige. Men i stedet for at ligne en stegt hanekylling er nogle endt i den anden skyggefyldte grøft, hvor de ligger og roder rundt i kridhvid solblokker.

Men der findes en gylden middelvej. For selvom du gerne vil passe på din hud, så er det stadig muligt at opnå en smuk kulør uden at træde et skridt tættere på hud- eller modemærkekræft.

Vi har rådført os med Charlotte Torpegaard, der er skønhedsekspert og beautyblogger for at få udpeget den bedste måde at opnå den eftertragtede sommerkulør på en sund måde.

Er det umuligt at få kulør uden at det skader huden?

- Omgås du solen fornuftigt og med omhu, behøver den ikke at være farlig. Oven i købet byder den på både energi og D-vitamin til din krop. Det er, når vi overdriver solbadningen, har for travlt med at blive brune eller glemmer solcremen, at det går galt. En smuk glød skal opbygges langsomt og naturligt, og har du travlt med at blive gylden, så tilføj lidt selvbruner og en smuk solpudder.

Hvilke produkter bør være i enhver kvindes "sol-toilettaske"?

- En solcreme med høj faktor - jeg sværger selv til SPF 50 i ansigtet (La Roche Posay eller Avène) og SPF 30 på kroppen (Green Peoples økologiske version) og en solpudder til at give lidt begynder-glød (Estée Lauder har altid smukke solpuddere).

- Derudover en dagcreme med solfilter til alle de daglige mini-solbadninger, som jeg kalder det, når du sidder i solen på en café med veninderne, går tur med barnevognen eller cykler til arbejde. De tæller mindst lige så meget på solkontoen, ja måske endda mere, end en dag på stranden. Og nej, du behøver ikke nødvendigvis en decideret solcreme, men en dagcreme med solbeskyttelse er et must. Det finder du hos de fleste skønhedsmærker. Joseph A. Lewis, der er en af de absolut førende eksperter på området, anbefaler desuden, at vi altid bruger en creme med masser af antioxidanter under solcremen (han anbefaler CoffeeBerry, men gå også efter vitamin E eller nogle af de mange andre antioxidanter på markedet lige nu), så huden er ekstra modstandsdygtig overfor solens stråler. Det tip har jeg selv skrevet mig bag øret.

Hvad er den mest udbredte misforståelse i forhold til solbadning?

- At du ikke bliver brun, når du bruger solcreme. Det er en stor misforståelse, og den må aldrig afholde dig fra at beskytte din hud i solen. En solfaktor 30 betyder blot, at det tager 30 gange så lang tid, før huden bliver rød og skadet. Hvis du tåler 10 minutter i solen uden at blive rød, hvad der passer på de fleste herhjemme, kan du med en solfaktor 30 opholde dig 30 gange så lang tid i solen, altså 300 minutter. En forudsætning for, at du opnår den gældende beskyttelse, er naturligvis at smøre rigelige mængder solcreme på overalt, hvor huden ikke er dækket af tøj. Spar aldrig på solcremen.

Hvad er bedst for huden – selvbruner eller solbadning?

Ifølge førende dermatologer herhjemme er der ikke noget, der antyder, at selvbrunere skulle have nogen form for skadelig virkning. Det kan solen derimod have - og oven i købet fastslår eksperter, at solen står for 80% af vores rynker - så ønsker du at blive hurtigt brun, er selvbruner selvfølgelig langt at foretrække. Når det er sagt, synes jeg personligt, at en velplejet lys hud er mindst lige så smuk som hud, der har fået sol - jeg tænker, at det måske overordnet er dér, vi skal bevæge os hen i stedet for hele tiden at tale om at blive mest brun.

LÆS OGSÅ: Spis dig til en sund hud.

Fakta

Charlotte Torpegaard er skønhedsjournalist og trend-ekspert, når det drejer sig om skønhed og sundhed. Hun er forfatter til flere bøger senest "Yummy Mummy - uundværlige skønhedstip til gravide og nybagte mødre". Følg Charlotte på hendes blog www.ilovebeauty.dk.