Ny sjov app: Sådan bruger du Snapchat
Kender du Snapchat? Hvis du har teenagebørn, har du stensikkert hørt om det.
Altså selvom jeg er sådan en slags digital ekspert, er Snapchat stadig lidt et mysterium for mig… Jeg har da prøvet det. Men jeg har ikke helt forstået, hvorfor det er så populært. For det er mega populært – især blandt de helt unge!
Hvad er Snapchat?
Lad os lige tage den langsomt for os gamle:
Snapchat er en app, som er en blanding mellem sms, chat, fotodeling og socialt netværk. Man sender et billede til en anden bruger, og brugeren kan kun se billedet én gang i op til 10 sekunder, og så er det væk igen. Afsenderen kan tilføje en meget kort tekst og en lille tegning på billedet.
Det kan også være en kort video i stedet for et billede. Sådan en besked hedder ”et snap”. Vældig ungt og hipt.
Der bliver sendt 350 millioner billeder om dagen gennem Snapchat, som har over 5 millioner aktive brugere hver dag. De meget aktive brugere modtager op til 200 ”snaps” om dagen! Størstedelen af brugerne er mellem 15 og 25 år.
Foto: Getty Images
Er Snapchat kun frække billeder?
Snapchat er lige nu berygtet for at blive brugt til at sende frække billeder – det er oplagt, fordi billederne ikke bliver gemt noget sted, men kun kan ses i de få sekunder modtageren åbner det første gang.
Men! Der er altid et men! Der findes flere måder, hvorpå brugerne kan hacke Snapchat, så det er muligt at gemme billeder. Tjenesten er egentlig indrettet sådan, at hvis man tager et screendump af billedet, vil modtageren få besked om det. Men det kan altså omgås ret let. Så lad os lige få på det rene – lad være med at sende frække billeder. Eller noget, som du ikke vil have, at nogen skal kunne gemme.
LÆS OGSÅ: Sociale medier: Hvor går grænsen?
Snapchat er personligt og umiddelbart
Nå – men hvorfor er Snapchat så populært? Jeg ser primært to årsager – det er personlig kommunikation, og det er umiddelbart. Det umiddelbare understreger øjebliksbilleder, her-og-nu situationer. Det går imod hele opbygningen af en selvfremstilling, som hersker på især Facebook.
Både personligheden og umiddelbarheden minder meget om vores brug af sms’er, som nok også er den tjeneste Snapchat bedst kan sammenlignes med. En dansk pige på 16 år beskriver sin brug således på Politiken.dk: ”8.15: Timen skal begynde. Tager et billede af mig selv og sender det som en snap til Sille fra klassen, hvor jeg skriver »Hvor er du?.
Og så er Snapchat populært, fordi det er meget visuelt – også et element, der gør en tjeneste som Instagram enormt populær.
Kom selv i gang med at bruge Snapchat
Først skal du hente app’en, som er gratis og oprette dig som bruger. Derefter skal du finde venner, som også bruger Snapchat – det kan gøres i app’en, som søger i din telefons kontakter og via din Facebook-profil. Og så er det ellers med at prøve sig frem.
LÆS OGSÅ: Var der et liv før Facebook?
I forbindelse med denne klumme har jeg testet en del. Og jeg kan faktisk godt forstå, hvorfor det er lidt sjovt. F.eks. når jeg sidder i toget og burde arbejde, men er løbet tør for strøm på computeren skriver jeg til min kollega, at jeg ”desværre” ikke kan arbejde – inkl. et billede af, at jeg læser i dameblade. Mit største problem er, at jeg ikke har ret mange venner, som bruger det (jeg er nok for gammel). Så jeg har altså en ret begrænset flok at sende snaps til.
Min konklusion er, at Snapchat er sjovt, fjollet og uforpligtende kommunikation. Hvor vi ikke behøver tænke så meget over, hvordan vi fremstår.
Og så synes jeg, det er vigtigt, at du ved, hvad det går ud på, hvis du har børn med smartphones – for du skal gerne kunne rådgive dem bedst muligt.
Kilder: NY Times, Techcrunch.com
LÆS FLERE KLUMMER AF ANJA TØNNING:
Sådan laver du gode statusopdateringer
Work-life balance: her er dine digitale genveje
Deling af børnefotos på Facebook: Det bør du vide
Derfor skal du bruge sociale medier på jobbet
Sådan netværker du med Linkedin
Sådan undgår du at være grænseoverskridende på sociale medier
Bliv festivalklar med digitale tip
Sådan får du styr på dine feriebilleder
Drop kritikken af sociale medier - og brug dem bedre
Nem hverdag: her er de bedste mad-apps