Sådan håndterer du 40-årskrisen
40-årskrisen er en af de vigtigste kriser i livet, siger psykolog Camilla Holst. Men det er vigtigt, at du ikke bare følger første indskydelse, når tankerne om forandringer presser på.
Der er en klar tendens til, at især kvinder stopper op og kigger livet i sømmene i 40 års alderen, siger psykolog Camilla Holst.
– Man gør rent bord. En æra er forbi, hvor man har sikret sig i flere retninger – i forhold til familie, jobs, bolig... og så opstår der ofte et naturligt behov hos kvinder for at sætte rammerne i spil igen. Udfordre dem.
Det handler om et behov for indre udvikling, siger hun. Og forklarer det ved, at det er i 40 års alderen, der skal høstes fra de frø, man har sået igennem livet, og lægges planer for, hvad der skal gro videre på ens mark. Men man skal tænke sig om, mener Camilla Holst. Ikke bare følge den første indskydelse. Kvinder er nemlig tilbøjelige til hurtige løsninger og kan nemt undskylde deres utilfredshed med hormonsystemet, jobbet, manden... Men denne her krise er mere omfattende.
– Lige i forhold til denne her krise er det vigtigt at tage et spadestik dybere. Mærke efter, hvad det i virkeligheden handler om. Når man er 40, er man også så klog på livet, at man kan tillade sig virkelig at tænke sig om og fundere over, hvad man har præsteret i livet. For man har udrettet noget. Og noget skal der måske bygges videre på, og på andet skal der måske sadles om. Det er en helt anden slags krise, og det hjælper ikke bare at skifte jobbet eller manden ud. For helt grundlæggende handler krisen om dit forhold til dig selv. Hvad har jeg udrettet? Er jeg glad for mit job, min mand... mit liv?
Problemet er, påpeger Camilla Holst, at krisen rammer ned lige på det tidspunkt i livet, hvor vi kvinder er allermest pressede – af familie- og karriereliv.
– Mange kvinder føler ikke, de har tid til at give plads til de tanker, der pludselig maser sig på. De står midt i et inferno af muligheder og ting, der skal koordineres. Og der gælder det virkelig om at tage sig tid og skabe rum til sig selv. Til at tænke, dyrke yoga, meditere... Det er first step.
Og for en del kvinder vil alene det være en stor udfordring.
– For så kommer angsten for at slippe den kontrol, man har været så mange år om at opbygge. Nu har man fået styr på madplaner og indkøb og rengøring og unger og job..., og så skal man pludselig til at sætte alt det over styr?! Men det er simpelthen en nødvendighed. Dem, der ikke gør det, ender med, i stedet for at have en 40 års krise, at gå ned med stress. Det gælder om at tage tankerne alvorligt, bruge tid på dem og få lagt en slagplan for, hvilke ændringer der skal til. Det er helt essentielt – på det tidspunkt har man samlet så mange bolde op i sit net, at hvis man samler flere op, uden nogle af de andre bliver skudt af, så går det helt galt.
Camilla Holst har mødt en del kvinder, der pludselig har fået et wake up call.
– De har f.eks. stået ude i Ikea og købt endnu et sæt sofapuder gange ti. Og så er det gået op for dem, at det måske ikke lige var dét, det handlede om. Måske er der noget galt i den måde, de har indrettet sig på i deres parforhold – og ikke i deres hjem. De kvinder, der tager bladet fra munden i den alder, får som regel også rigtig mange konflikter i parforholdet. For han oplever hurtigt hendes ændringer som lidt skræmmende – og fordi det også er skræmmende for kvinderne selv, kan de godt blive meget kortluntede og irriterende at være sammen med. Og møder de ikke opbakning i at få flyttet rundt på nogle forhold, bliver de også udfordret på det, de ikke selv lige forstår i de her år. "Hvad fanden sker der med mig, jeg er ikke glad", og så ender den i parforholdet.
Otte råd til at håndtere 40-årskrisen
1.Saml op på, hvad du er blevet bedre til indtil nu.
2. Tag fat på de spørgsmål, der trænger sig på – og kræv svar (af dig selv): Har jeg den mand og det job, jeg gerne vil have? Rejst så meget, jeg gerne ville? Og så videre.
3. Læg planer. Når du er blevet 40, er du gammel nok til selv at bestemme. Nogle ting kan du høste frugten af. Og hvad vil du så gerne nu? Stå ved de fiaskoer og succeser, du har haft. Du kan godt tillade dig at være den, du er.
4. Smag på ordet "moden" – hvad vil det sige for dig at være moden? Hvad er det egentlig, du er moden til? Brug din alder og dig selv som en positiv kraft. Bliv lidt mere bramfri, og lad være med at pakke så meget ind. Vi kan tåle meget mere, når vi er 40. Vi går ikke længere og grubler over tingene i flere uger. Det gælder om at få det ud af verden.
5. Stol på dine beslutninger. Når du tager en velovervejet beslutning, er det den rigtige. Når en følelse opstår dybt inde i dig, er der nok noget om det, og så er det okay at gøre det. Gå f.eks. målrettet efter lederjobbet i stedet for at vente på, at nogen opdager, hvor god du er.
6. Du skal turde se fremad. Sæt nogle delmål. Perspektivet er anderledes, når du er 40. Livet er pludselig også blevet mere kostbart. Der kommer noget alvor ind i livet. Måske begynder sygdomme at sætte ind og minde os om, at vi ikke er her for evigt.
7. Se din frygt i øjnene. Kroppen ældes uundgåeligt, så tag din alder på dig med den skønhed, den har.
8. Hold ud. Mange kvinder oplever en ulykkelighed indeni, som så heldigvis munder ud i en positiv kraft. Men før den kommer på banen, sker der mange uforudsete ting, som du skal turde se i øjnene og tage fat på.
Læs hele artiklen om den positive 40-årskrise og hvordan to stærke kvinder klarede den i denne uges ALT for damerne nr. 5/2013.