Sanna Marin

Finske Sanna Marin er 34 år og den yngste kvindelige statsminister nogensinde

Med sine 34 år er socialdemokraten Sanna Marin den yngste statsleder i Finland nogensinde. Selv tænker hun ikke over sit køn eller alder, men vil arbejde for at genoprette tilliden til partiet.

I søndags stod det klart: Finland får sin yngste statsminister nogensinde med den 34-årige Sanna Marin (SDP) ved roret.

Den unge socialdemokratiske partileder overtager posten efter partifællen (og manden) Antti Rinne, der måtte trække sig, efter at koalitionen havde mistet tilliden til ham, skriver The Guardian.

Ifølge det engelske medie sagde Sanna Marin søndag aften, efter hun var blevet udpeget af sine partifæller til at overtage statsministerposten:

– Jeg har aldrig tænkt på min alder eller mit køn, jeg tænker på, hvorfor jeg gik ind i politik og på de ting, som vi har vundet valget på, sagde hun, men kommenterede også på den mistillid, partiet har lidt under med Antti Rinne i spidsen.

– Vi har meget arbejde foran os med at genopbygge tilliden, lød det fra den unge politiker ifølge BBC.

Officielt bliver hun i dag tirsdag udpeget til statsminister og kan hermed skrive sig ind i historien som Nordens yngste statsleder nogensinde – og for nuværende den yngste i verden, skriver The Guardian.

Sammen med Sanna Marin vil resten af den finske regering også komme til at være præget af unge kvindelige kræfter, da fire ud af fem af koalitionspartiernes ledere består af kvinder under 35 år; Katri Kulmuni på 32 år for Centrumspartiet, Li Andersen på 32 år for Venstre Alliancen, Maria Ohisalo på 34 år for den Grønne Liga og alderspræsidenten Anna-Maja Henriksson på 55 år fra Finlands Svenske Folkeparti.

Selvom det ikke er første gang, at Finland ledes af en kvinde, er det første gang, at landet har en statsleder, der er så ung. Men hvad er det ved Sanna Marin, der får hele verdens presse til at rette sin opmærksomhed mod landet i nord?

Lær det unge politiske talent lidt bedre at kende her.

Opvokset i en regnbuefamilie

Sanna Marin er født og opvokset i Helsinki i en lejet lejlighed med sin mor og morens kvindelige kæreste. Opvæksten i en regnbuefamilie har hun tidligere fortalt om til det finske medie Menaiset i 2015, hvor hun sagde, at hun som barn følte sig ”usynlig”, fordi hun ikke kunne tale om sin familie. Samtidig fortalte hun, at hendes mor altid har været støttende og fået hende til at tro, at hun kunne gøre, hvad hun ville.

Lokalpolitiker fra en ung alder

Som den første i sin familie har Sanna Marin, ifølge engelske The Sun, taget en videregående uddannelse på Tampere University, og i en alder af bare 27 år blev hun lokalpolitiker i sin hjemby og stod i spidsen for byrådet i Tampere.

Siden hen er hun kommet i Rigsdagen (det finske folketing, red.), og ved sidste valg blev hun stemmesluger med over 19.000 stemmer. Inden hun blev statsminister, var hun trafik- og kommunikationsminister.

Taler til Instagram-generationen

Sanna Marin er blevet set som en politiker, der taler til de yngre generationer, blandt andet med sin flittige brug af Instagram. Det vakte opsigt, da hun i februar i år lagde et billede op af sig selv, mens hun ammede sit barn:

”Denne uge har den lille nærmest spist uafbrudt. Det betyder, at vores familie næsten ikke kunne sove. Jeg fik lov at sove en nat, mens min baby og faren blev hos min mor for en nat.”

I andre opslag deler hun feriebilleder, billeder, mens hun spiser is og candyfloss, og fotos af livet som familie med mand og barn.

Sanna Marin er gift med Markus Räikkönen.

Hun blev medlem af partiet SDP (Det Socialdemokratiske Parti, red) og har været medlem af det finske parlament siden 2015.

Kvindelige ledere i verden i dag

Danmark: Mette Frederiksen

Norge: Erna Solberg

Finland: Sanna Marin

Island: Katrín Jakobsdóttir

Tyskland: Angela Merkel

Østrig: Brigitte Bierlein

Belgien: Sophie Wilmès

Slovakiet: Zuzana Čaputová

Estland: Kersti Kaljulaid

Georgien: Salome Zurabishvili

Serbien: Ana Brnabić

Kroatien: Kolinda Grabar-Kitarović

Namibia: Saara Kuugongelwa

Etiopien: Sahle-Work Zewde

Nepal: Bidhya Devi Bhandari

Myanmar: Aung San Suu Kyi

Taiwan: Tsai Ing-wen

Singapore: Halimah Yacob

Bangladesh: Sheikh Hasina

Marshall-øerne: Hilda Heine

Trinidad og Tobago: Paula-Mae Weekes

Barbados: Mia Mottley

Bolivia: Jeanine Áñez

New Zealand: Jacinda Ardern

Kilde: The Guardian, Politiken, BBC, Business Insider