Damernes Discman

Sara Vita: Jeg er ikke forelsket, bare fordi jeg går i seng med dig

Ifølge Sara Vita bliver kvinder ofte pålagt følelser, de ikke har, i seksuelle relationer. Nu forsøger hun at gøre op med den (forkerte) fortælling, der er i samfundet.

Kvinder har flere følelser på spil i sex, end mænd har.

Det er i hvert fald et udbredt narrativ i samfundet, mener Sara Vita, som er sanger og sangskriver. Men ifølge hende holder det ikke i retten.

”Kvinder er underlagt en fortælling om, at de skulle have flere følelser involveret i sex end mænd. Det er der selvfølgelig nogle, der har, men generaliseringen er forkert, og derfor vil jeg gerne gøre op med det her narrativ.”

Det fortæller hun til alt.dk i forbindelse med video-serien ’Damernes Discman’. Her tager hun os med bagom sit nyeste nummer, ”Set mig nøgen”.

”Jeg er ofte blevet mødt af en historie om, at sex er noget, der betyder sindssygt meget for kvinder, men ikke for de mænd, de måske er sammen med. Kvinder bliver pålagt en masse følelser, og der kan være en forestilling om, at hvis de har haft sex, så bliver de forelskede. Det er meget begrænsende og frustrerende,” siger hun.

Nej, jeg er ikke forelsket i dig

På nummeret ”Set mit nøgen” udfordrer Sara Vita den forestilling, hun ofte har mødt. For nej, bare fordi du har set hende nøgen, betyder det ikke, at hun er forelsket i dig.

”Det kan godt være, at du har set mig nøgen, men det er der mange, der har, og det er ikke det, der betyder noget. Det er ikke dét, der gør, at jeg bliver forelsket i dig, der skal meget mere til,” siger hun.

I sit eget datingliv har Sara Vita oplevet, at der har været en forventning om, at hun per definition lagde mere i en seksuel relation, end en mandlig partner gjorde, og flere af kvinderne i hendes omgangskreds har oplevet det samme. Frustrationen over, at kvinder bliver pålagt disse følelser har nu ført til, at Sara Vita generobrer sin historie på nummeret ”Set mig nøgen”.

”Det her nummer har givet mig noget power. Jeg har taget magten over en historie, som jeg nogle gange føler bliver taget fra mig, tilbage.”

Du kan høre Sara Vita fortælle mere om ”Se mig nøgen” i videoen øverst i artiklen. Nummeret ligger på vores playliste ’Damernes Discman’, som du kan finde her. Den er fyldt med musik af kvindelige artister, og du må meget gerne like og lytte til den. Hele projektet ’Damernes Discman’ kan du læse mere om nedenfor.

Om 'Damernes Discman'

Du kan gøre en hel det for at ændre på den køns-ubalance, der er i musikbranchen – og det er endda virkelig nemt. Det eneste, du skal gøre, er nemlig at forbruge mere musik af kvindelige kunstnere: Stream deres musik, køb deres plader, tag til deres koncerter.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Så er det heldigt, at vi har samlet en playliste med musik af danske kvinder til dig. Den hedder Damernes Discman og kan findes her.

I dag er kun 23 procent af den musik, der bliver streamet, af kvindelige kunstnere. Samtidig præsenterer streamingtjenesterne deres brugere for mere af den musik, der i forvejen er populær. Fordi vi lytter mest til mænd, bliver vi altså også præsenteret mest for mænd. Det er et ekkokammer, som gør det svært for kvinderne at blive hørt.

Når man som kvindelig kunstner statistisk set får færre streaminger end en mand, kan det være svært at overbevise pladeselskaberne om at satse på én, og man bliver ikke i lige så høj grad booket til festivaler og andre events.

De manglende streaminger starter altså en kædereaktion og er med til at holde kønsubalancen i musikbranchen i hævd. Derfor: Lyt, lyt, lyt til kvindelige kunstnere – f.eks. på playlisten Damernes Discman.