Simi Jan

Simi Jan: ”Jeg følte mig virkelig ussel og skammede mig over mig selv”

Hvis du så fjernsyn i weekenden, oplevede du muligvis Simi Jans dramatiske exit fra gameshowet Forræder. I det nye Hendes Verden fortæller hun om, hvad hun har lært om sig selv ved at deltage i programmet, men også om, hvordan hun er blevet bedre til at passe på sig selv, efter i flere år at have rapporteret fra en verden i krig.

Vi er vant til at se Simi Jan, når hun rapporterer fra verdens brændpunkter. Men de sidste par uger har vi mødt hende i underholdningsprogrammet ’Forræder’ på TV2. I fredags var det så hendes tur til at ryge ud at programmet, men deltagelsen har lært hende noget om sig selv.

”I andet afsnit af Forræder er jeg med til at orkestrere eksklusionen af en af mine medspillere, og jeg fik så dårlig samvittighed over, at jeg var med til at stemme en uskyldig ud. Jeg ved, det er er spil, men jeg levede mig så meget ind i det, at jeg ikke kunne skille følelserne ad, og jeg sad sgu og græd. Jeg følte mig virkelig ussel og skammede mig over mig selv, og det fik sat tanker i gang.”

”Da jeg efterfølgende blev debriefet af en psykolog, sagde han, at det viser, at jeg er et empatisk menneske. Men det er jo en grundfølelse, man er nede at pille i: Hvor langt vil du gå for at redde dig selv, når lokummet virkelig brænder? Gennem mine rejser ved jeg, at mennesker kan tvinges til at tage de mest vanvittige valg, når de står i problemer, og det handler om liv og død. Valg, der nogle gange kan nage dem resten af livet,” siger hun.

Skred midt i skænderi

Simi Jan har i mange år levet på kanten som reporter fra verdens brændpunkter. Men efter Kabuls fald for snart tre år siden, røg hun ned i et sort hul.

”Jeg var dybt ulykkelig i flere måneder, og jeg havde ofte mareridt. Da jeg kom til krisepsykolog, kunne han ikke engang få øjenkontakt med mig, og han sagde direkte, at jeg dansede på randen af et kollaps. Jeg troede, jeg havde styr på det, men sandheden var, at jeg var træt, ked af det og ikke engang orkede mine egne børn.”

”Til sidst skred jeg fra Allan midt i et skænderi og bookede et sommerhus i Nordsjælland, hvor jeg sad i dagevis og gloede på en edderkop, inden jeg tog hjem igen. Allan og jeg overlevede, men ja, det har sin pris.”

Slut med guldkarameller

I dag er Simi Jan et langt bedre sted, fordi hun har lært, hvordan hun skal passe på sig selv.

”Jeg kan stadig ikke få afghanernes ansigter ud af mit hoved, men jeg er blevet bedre til at passe på mig selv, for jeg bliver jo heller ikke yngre. Jeg har aldrig spist ordentligt eller trænet, jeg har sovet dårligt og været stresset. Ja, min krop og psyke har taget nogle tæsk. Men i maj sidste år tænkte jeg: Nu skal der ske noget. Nu er det slut med at sige ja tak til en te-bolle til børnene hos bageren, velvidende at det er mig, der spiser den. Det skal være slut med guldkarameller om aftenen. Jeg kommer ikke fra en familie, der tog joggingtøj på og løb en tur lørdag formiddag, men jeg vil gerne bryde den sociale arv for mine børns skyld.”

”Så gik jeg i gang med at træne og faste. Jeg omlagde mit liv og lagde i fem måneder alle kulhydrater på hylden. Nu skal jeg i form og træne og blive stærk. Jeg er også blevet vinterbader, for jeg har sat mig ind i, hvor meget godt det gør for min krop, og hvis jeg både kan rende rundt i en krigszone og holde op med at spise sukker, så kan jeg nok også hoppe i koldt vand.”

Læs hele interviewet med Simi Jan i denne uges Hendes Verden.

Om Simi Jan

Simi Jan er født i Danmark og har pakistanske rødder. Hun er uddannet journalist og har siden læst mellemøststudier og har i mange år været mellemøstkorrespondent på TV2, hvor hun også har vikarieret som vært på Go’ Aften Live.

For tiden er hun aktuel i TV2-serien Forræder, som kan ses på TV2 fredag aften eller på TV2 Play. Derudover lever hun af at være ordstyrer, skrive bøger og holde foredrag.

Hun er 45 år, gift og mor til to sønner