Anne Kjærhus Mortensen

Sådan er reglerne for børnebidrag

Som forælder er I begge forpligtet til at forsørge jeres børn. Pligten til at deltage i forsørgelsen af børnene fortsætter naturligvis efter I har ophævet jeres samlivet.

Her vil forsørgelsespligten for den forælder, der ikke bor sammen med barnet blive konverteret til en pligt til at betale børnebidrag.

Hvis jeres børn bor lige meget hos jer begge, altså at I kører en såkaldt 7-7 ordning, vil der normalt ikke være grundlag for at fastsætte bidrag. Der i så fald vil være en formodning for, at I begge opfylder jeres forsørgelsespligt.

Kører I derimod f.eks. en 10-4 samværsordning (dvs. at den ene part set over en 14 dages periode har børnene 10 dage og den anden part 4 dage) eller en 9-5 ordning, vil der sædvanligvis være grundlag for børnebidrag.

Hvem fastsætter bidraget?

I kan selv aftale, om der skal betales børnebidrag til den af jer, der har børnene mest, og I kan som udgangspunkt selv fastsætte beløbet. I skal dog være opmærksomme på, at den der betaler bidraget som udgangspunkt kun vil kunne fradrage børnebidrag i skatten i det omfang det betalte bidrag svarer til statsforvaltningens retningslinjer.

Kan I ikke blive enige om, hvorvidt der skal fastsættes bidrag og/eller størrelsen heraf træffer statsforvaltningen en afgørelse.

Hvad er størrelsen på bidraget?

Det såkaldte normalbidraget består af et grundbeløb og et fast tillæg. Grundbeløbet er i 2013 på 1.104 kr. pr. måned og det faste tillæg på 143 kr. pr. måned.

Bidragets størrelse er afhængig af den indtægt den bidragspligtige har og hvor mange børn der skal betales bidrag til.

Du kan se statsforvaltningens vejledende retningslinjer på statsforvaltningen.dk.

Der kan løbende ansøges om, at bidragets størrelse ændres, særligt hvis der sker væsentlige ændringer i den bidragspligtiges indkomstforhold.

Hvornår ophører bidraget?

Pligten til at forsørge barnet og dermed pligten til at betale børnebidrag ophører, når jeres barn fylder 18 år. Der er dog i visse tilfælde mulighed for, at ansøge om, at der pålægges et såkaldt uddannelsesbidrag indtil jeres barn fylder 24.

Foruden den bidragspligtiges indkomstforhold og antallet af børn, der betales bidrag til, vil der i relation til uddannelsesbidraget også blive lagt vægt på det pågældende barns indkomstforhold.

Anne Kjærhus Mortensen

Anne Kjærhus Mortensen er ansat som advokat i Ret & Råd Hillerød med speciale i skilsmisse, arv og pension. Hun er derudover ansat som ekstern lektor på Københavns universitet i fagene Arv og Pension samt Privat Generationsskifte. Hun underviser såvel advokater og revisorer om emnerne og skriver løbende artikler på området.