Sofie Linde: ”Jeg følte, at folk ville misforstå det”
Sofie Linde bliver stadig rørt, når hun tænker på den opbakning, hun fik i efteråret. Det fortæller hun i DR-podcasten Genstart.
”For mig var det bare et kæmpe vendepunkt. Der stod jo en masse kvinder og bare ville hjælpe mig. Jeg var jo ikke alene.”
Sådan siger Sofie Linde i årets sidste afsnit af DR-podcasten Genstart, hvor hun fortæller om den #metoo-bølge, hun satte i gang i efteråret, da hun delte sin egen beretning om sexisme til årets Zulu Comedy Awards – og hvordan den efterfølgende tid var for hende.
Selvom historien endte ”lykkeligt” – og tusindvis af danske kvinder stod frem med egne historier om sexisme og seksuel chikane – følte Sofie Linde sig enormt alene, fortæller hun i podcasten.
”Jeg følte det, som om at folk ville misforstå det. Og bevidst ville skyde mig i skoene, at jeg ville have opmærksomhed og bare ville have en gratis omgang i mediemøllen – og at jeg løj. Det kunne jeg næsten ikke holde ud ikke at svare tilbage på,” siger hun om tiden efter, hvor der blandt andet blev sået tvivl om, hvorvidt hun løj om sin løn, og om hendes oplevelse med den famøse ”tv-kanon.”
Det var først, da 1615 kvinder i mediebranchen valgte at underskrive en støtteerklæring til Sofie Linde, hvor de blandt andet skrev, at sexisme stadig er et problem i deres branche, at hun følte sig forstået, lyder det fra den kendte tv-vært.
”Rent personligt var det også første gang, hvor jeg sort på hvidt så og følte, at de havde taget mig i hånden. Og det betyder faktisk så meget, at jeg ikke kan lade være med at blive rørt, når jeg taler om det, fordi oppe i hovedet var jeg færdig. Selvom jeg godt vidste, at jeg ikke var det, så følte jeg mig alene. Men lige pludseligt var der så mange navne,” siger Sofie Linde.
”Det var for mig et kæmpe turningpoint. Og en følelse af at trykke restart. Og det var også det, der skete. Der blev trykket restart, og vi startede et helt nyt sted.”
Siden Sofie Linde satte fokus på sexisme og seksuel chikane i efteråret, er krænkelsessagerne piblet frem herhjemme.
Her på ALT.dk har vi blandt andet samlet over 100 vidnesbyrd fra kvinder og mænd, der har skrevet ind til os og fortalt om grænseoverskridende oplevelser med sexisme på landets arbejdspladser.
Og vidnesbyrd om sexisme fra kvindelige musikere og forskere til filmfolk og politikere har også gjort, at en håndfuld magtfulde mænd har måttet trække sig – blandt andet Radikale Venstres tidligere formand, Morten Østergaard, og Københavns tidligere overborgmester Frank Jensen har måttet sige farvel til deres job.
Lyt til årets sidste afsnit af Genstart her.