Frank Jensen

Mistet overblikket? Her er en tidslinje over Frank Jensens krænkelsessager

Den 19. oktober trådte Socialdemokratiets næstformand og overborgmester i København, Frank Jensen, tilbage fra sine poster, efter at flere kvinder – igen – er stået frem med krænkelsessager mod ham. Få overblikket over hændelsesforløbet og alle sagerne her.

Mandag den 19. oktober skete det: Frank Jensen (S) trak sig tilbage fra sine poster som overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet efter et efterår, som han – og mange andre danskere – sent vil glemme.

”Jeg træder ud af politik,” sagde han bl.a. på et pressemøde og tilføjede:

”Jeg ville selvfølgelig gerne have afsluttet mit politiske liv på en anden måde – det siger sig selv.”

Frank Jensen er trådt tilbage, efter at flere kvinder – blandt andet 30-årige Maria Gudme (S), som er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden – er stået frem med flere krænkelsessager mod den 59-årige (nu tidligere) overborgmester, som også tidligere i sin karriere har opført sig seksuelt grænseoverskridende.

I et stort interview med Berlingske søndag den 25. oktober erkendte Frank Jensen efter sin fratrædelse, at han i visse sager måske er gået over stregen. Blandt andet sagde han følgende i forhold til sin krænkende adfærd til en julefrokost i 2011, hvor han er beskyldt for at have kysset en kvinde på øret og slikket hende på halsen:

”Jeg overtræder en regel, som jeg har haft med mig selv, og bliver hængende for længe i forhold til, at jeg er den øverste chef for forvaltningen. Dansen går i gang, der er høj musik, og jeg danser måske også meget tæt, fordi vi taler sammen under dansen,” sagde han til avisen, men understregede, at han hverken kyssede eller slikkede hende.

”Helt ærligt: Det gør jeg altså ikke. Det passer ikke. Og jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at jeg på den måde er kommet til at fremstå i et lidt komisk lys.”

Den tidligere overborgmester understregede samtidig, at man generelt skal passe på med ikke at lade ”folkedomstolen” dømme for hurtigt og for hårdt. Det kan belaste ”retssikkerheden”.

”Forældelse er en grundsætning i dansk retspleje. Har du begået en forbrydelse, som kan give op til fire års fængsel, så er den forældet efter fem år. Men i disse moralske og etiske sager arbejder pressen ikke med forældelse. Sager, som ligger 10-12 år tilbage i tiden, bruges i en aktuel debat om krænkelser. Det tror jeg alle kan se er uholdbart,” sagde han til Berlingske.

Tidslinje: Her får du et komplet overblik over hændelsesforløbet i efteråret 2020

14. september: Statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, står frem og viser sin støtte, da hun på de sociale medier konstaterer følgende:

”Jeg bakker op! Det er vel egentlig ret enkelt. Sexchikane er forkert. Udtryk for en kultur, mange af os ønsker endeligt at forkaste. Uforeneligt med det samfund, vi ønsker at være. Jeg bakker op om alle de kvinder, der nu siger fra,” citeres Mette Frederiksen for på Avisen.dk, hvor hun heller ikke er i tvivl om, at sexchikane er magtmisbrug:

 ”Det gør jeg, fordi sexchikane er magtmisbrug. Fordi det reproducerer gamle magtstrukturer, og fordi det grundlæggende bare er forkert – uanset om det er i mediebranchen eller på en hvilken som helst anden arbejdsplads.”

16. september: Alternativets leder, Josephine Fock, vil have Frank Jensen til at gå af som overborgmester, efter det er kommet frem, at Frank Jensen har krænket en kvindelig ansat ved at have slikket hende i øret.

Alternativets leder siger ifølge Avisen.dk til Radio4 Morgen:

”Dybest set bør det have konsekvenser, når man gør den slags,” hvorefter hun siger, at Frank Jensen derfor ikke er værdig til at være overborgmester.

4. oktober: Sinem Demir, som er medlem af Borgerrepræsentationen i København, står frem og fortæller om en sexistisk kultur, som hun har oplevet på Københavns Rådhus.

Sinem Demir er en af de 322 kvinder, som i september i år skrev under på et offentligt brev, hvor de kritiserer, at der er udbredt sexisme og krænkelser i dansk politik. Brevet fortæller, hvordan ”ofte ældre, magtfulde mænd forulemper og begår overgreb mod kvinder uden samme magt. Og hvor man tier stille for ikke at ødelægge sin fremtidige karriere.”

16. oktober: To kvinder står frem i Jyllands-Posten og fortæller, at de er blevet udsat for seksuelle krænkelser via uønsket fysisk berøring.

16. oktober: Frank Jensen undskylder på sin Facebook-profil overfor de kvinder, han har krænket. Overborgmesteren skriver:

”Jyllands-Posten bringer i dag en historie om grænseoverskridende adfærd fra min side. Jeg skriver til jer for at sige, at jeg er forfærdelig ked af, at der har været episoder, hvor kvinder har følt sig krænket af min opførsel. Det vil jeg først og fremmest sige undskyld for.”

17 oktober: Nuværende chefredaktør for POV International, Annegrethe Felter Rasmussen, står frem og fortæller, at hun tilbage i 1990’erne er blevet krænket af Frank Jensen, som dengang var justitsminister.

Chefredaktøren fortæller til Politiken om episoden med Frank Jensen:

”Nuvel – vi sidder ved bordet, og pludselig mærker jeg ministerens hånd under bordet, under min kjole, hvor han har anbragt hånden helt oppe ved mit skridt. Instinktivt og noget paf rykker jeg mig væk i ét sæt – vi kender ikke hinanden og havde så vidt jeg husker aldrig talt sammen før. ”Hvad foregår der,” spørger jeg, og ministeren svarer: ”Åh, undskyld, jeg bliver bare altid så opstemt af gravide kvinder”.”

17. oktober: Frank Jensen undskylder for ”grænseoverskridende adfærd” og bliver af Maria Gudme, som er medlem af Socialdemokratiet i Regionsrådet i Region Hovedstaden, kaldt ”seriekrænker”. Maria Gudme fortæller, at Frank Jensen krænkede hende på en bar i 2012, da hun var ansat som organisationssekretær i Socialdemokratiet i København. Til DR Nyheder siger Maria Gudme:

”Hele den her debat om sexisme er opstået, fordi der er rigtig mange modige kvinder, der står frem, og det er deres skuldre, jeg står på. Vi har et helt konkret problem med krænkere og særligt seriekrænkere, der krænker gentagne gange og udnytter sin magt ved at krænke i politik.”

Er Frank Jensen en seriekrænker? (spørger DR’s journalist, red.)

”Ja, det synes jeg, han er,” lyder det fra Maria Gudme.

18. oktober: Frank Jensen får mulighed for at forklare sig overfor Socialdemokratiet på et hastemøde, som han har indkaldt til. Efter en time langt krisemøde på Københavns Rådhus har overborgmesteren stadig opbakning fra ledelsen til at blive på posten som overborgmester i København. 

”Jeg har her til aften haft møde med min gruppe. Det har jeg gjort på baggrund af de verserende sager. Jeg har brug for at se mine partifæller i øjnene. Jeg er utroligt ked af, at jeg har krænket kvinder i min opførsel i forskellige sociale sammenhænge,” forklarer Frank Jensen til den fremmødte presse.

19. oktober: Frank Jensen fortæller på et pressemøde, at han går af som overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet.

Han mister i samme ombæring tre ud af sine fire bestyrelsesposter, hvor den fjerde, Rockwool Fonden, stadigvæk overvejer, om Frank Jensen skal være en del af bestyrelsen.

19. oktober: Statsminister Mette Frederiksen tilkendegiver i et opslag på sin Facebook-profil, at Frank Jensen har truffet den rigtige beslutning om at gå af som overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet.

25. oktober: Frank Jensen afviser pure i et stort interview med Berlingske, at han skulle have slikket eller kysset kvindelige kollegaer under en julefrokost i 2011. 

"Jeg er blevet beskyldt for, at jeg har kysset på øret eller slikket på halsen: Helt ærligt: Det gør jeg altså ikke. Det passer ikke," siger han blandt andet til avisen.

26. oktober: Frank Jensens hustru, Jane Frimand Pedersen, forklarer i et interview til KøbenhavnLIV.dk, at hun mener, at hendes mand blev ofret, så andre personer og sager i Socialdemokratiet kan gå under radaren.

26. oktober: Journalist og sanger Annette Heick fortæller detaljeret i en klumme på B.T, at hun i 2010 uden varsel blev slikket i øret af Frank Jensen, som bagefter gav hende "et kælent blik". Det skete ved fejringen af Øresundsbroens 10-årsjubilæum, hvor de begge var på arbejde.

Til B.T. melder Frank jensen, at han ikke kan huske, om han var til stede ved arrangementet. Ifølge B.T. har flere kilder bekræftet, at han var med den pågældende dag, ligesom han optræder på billeder fra arrangementet.

26. oktober: Otte tidligere ansatte undsiger Frank Jensens forklaring om en julefrokost i 2011. De var ifølge Jyllands-Posten alle tilstede den aften og siger, at de overværede overborgmesteren slikke en kvinde i øret, en anden på halsen, og de så ham holde en kvinde fast om hovedet, mens han forsøgte at kysse hende. De otte personer har henvendt sig i et brev til Socialdemokratiets advokatordning.

Til DR siger Frank jensen, at han ikke ønsker at kommentere denne kritik. Han henviser til, at sagen blev behandlet af Økonomiforvaltningen tilbage i 2012. 

Her er Frank Jensens krænkelsessager gennem tiden:

2004: Frank Jensen var politisk ordfører i Socialdemokratiet og krænkede til en julefrokost på Christiansborg en ung studentermedhjælp fra partiets analyseafdeling. Frank Jensen blev konfronteret med hændelsen, men huskede ikke, hvad der præcist skete.

”Jeg har åbenbart fået sagt noget, hun blev fornærmet over. Jeg tror, at man kan sige, at jeg lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt, lød Frank Jensens forklaring dengang.

”Værre var det altså ikke,” sagde han.

2011: På dansegulvet til en julefrokost slikkede Frank Jensen to kvinder på ører og hals, ligesom han forsøgte at kysse andre.

En skriftlig redegørelse beskrev forløbet:

”At nogle af de kvindelige AC-medarbejdere følte, at deres grænser var blevet overskredet i forbindelse med, at de havde danset med overborgmesteren sidst på aftenen under julefrokosten”. 

Frank Jensen beklagede og sagde:

”Jeg er et glad og positivt menneske, og jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret. Det er jeg selvfølgelig ked af.”

2012: Under et besøg på et værtshus i Nyhavn i København lagde overborgmester Frank Jensen en hånd på låret af Maria Gudme, daværende organisationssekretær i Socialdemokratiet, og førte den op under hendes kjole. Maria Gudme rejste sig op, da en partifælle fra DSU bad hende gå med ham i baren.

Maria Gudme har nu otte år senere forklaret overfor pressen, hvorfor hun stiller sig op nu, og fortæller om episoden:

”Jeg har skammet mig over at blive krænket efter episoden. Det har også fyldt noget i mit være i politik. Og derfor gør jeg det her, for at gøre op med, at kvinder, der har været udsat for krænkelse, de skammer sig,” sagde hun til TV 2 i oktober 2020.

2017: En kvinde, som i flere år sad i bystyret for et parti, var en del af en samling af politikere, som mødtes til en øl på Københavns Rådhus efter et møde. Kvinden skulle på toilettet, og Frank Jensen fulgte efter og ville med hende på toilettet. Han fik dog ikke lov til at komme med. Episoden har den anonyme kvinde fortalt om til Jyllands-Posten.

17. oktober 2020: Yderligere otte henvendelser

Frank Jensen er involveret i yderligere otte henvendelser om krænkende adfærd. Henvendelserne strækker sig fra 1990’erne til 2019. Syv af kvinderne har besluttet sig for at kontakte advokatfirmaet  Norrbom Vinding, som Socialdemokratiet har hyret til at undersøge sexisme i partiet. Flere af kvinderne vil være anonyme.

Frank Jensen skrev søndag 25. oktober på sin Twitter-profil, at han en uge efter stadig ikke ved, hvad "de såkaldt otte nye sager" omhandler.