"Vi ville gerne vise, at to mænd kan gifte sig i kirken"
Blot otte dage efter, at forbuddet mod kirkelige vielser af homoseksuelle blev ophævet i 2012, blev Stig Elling og Steen Andersen gift efter at have dannet par i 25 år. De havde egentlig besluttet, at det kun skulle være de to, men da de mødte op i kirken, var der både mødt presse, familie og venner op.
Som medlem af De Konservative kæmpede rejsekongen Stig Elling længe for at få lov til at gifte sig i kirken med sin Steen, som han har dannet par med siden 1987. For han havde taget det på sig at bane vejen politisk.
"Jeg havde kæmpet i lang tid med at få kirkevielser af homoseksuelle igennem i Folketinget, for jeg mente virkelig, at det var uden ret og rimelighed, at det ikke var lovligt. I den forbindelse havde jeg også været mange gange i medierne i håbet om at kunne skære igennem og få en lovændring på dagsordenen," fortæller Stig Elling og fortsætter:
"Jeg havde et møde med Manu Sareen, der var kirkeminister i den periode, hvor det blev lovliggjort, og han var en stor hjælp og med til at gøre vielsen mulig. Jeg var selv kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg for De Konservative. De Konservative ville stemme imod lovliggørelsen i den periode. Derfor bad jeg om et møde med Lars Barfoed og Per Stig Møller og gjorde det klart, at jeg måtte forlade partiet, fordi det ville være at stemme for at fortsætte diskrimination af homoseksuelle. Dermed blev det så vedtaget, at alle måtte stemme individuelt, og så blev det til et "ja" til kirkelige vielser af homoseksuelle den 7. juni 2012."
Da Stig havde sat sig for at bane vejen politisk, var det også vigtigt for ham og Steen, at de blev et af de første homoseksuelle par i Danmark, der sagde "ja" til hinanden ved alteret. Og det gjorde de så den 15. juni 2012 i Frederiksberg Kirke.
Hvordan husker I dagen?
Steen: "TV Avisen ringede aftenen forinden og spurgte, om de måtte komme og følge os, helt fra vi stod op, og være med til morgenbordet, men det takkede vi nej til, for vi havde begge sommerfugle i maven over, at vi nu skulle giftes."
Dagen startede med morgenmad på parrets terrasse. Himlen var skyfri, og der var 25 grader allerede først på dagen.
Steen: "Det var en rolig morgen trods nerverne, og efter vi havde spist morgenmad og klædt os på, kørte vi over til kirken. Da vi ankom, blev vi utroligt overraskede. Der var mødt presse op fra både ind- og udland – endda russisk presse dækkede brylluppet, og vi kom i både russisk og fransk tv."
Siden er parret flere gange blevet inviteret til Frankrig for at stille op til interviews, fordi de er længere bagud, hvad angår homoseksuelles rettigheder.
Steen: "Vi blev meget overvældede, for vi havde egentlig besluttet, at det skulle være en stille og rolig vielse kun for os to, men da vi kom, stod to af vores meget gode venner og min storebror foran kirken, så de fik lov til at komme med ind."
Så vi var kun os fem i kirken.
Stig: "Vi havde ikke så lang tid til at planlægge det, da det havde værdi for os, at vi var de første, når vi nu havde taget på os at bane vejen. Vi ville gerne statuere et eksempel og vise offentligheden, at to mænd kan gifte sig."
Præsten var selv homoseksuel og havde pyntet kirken op, og der blev sunget "Det er så yndigt at følges ad".
Steen: "Det var et højdepunkt, at det kunne lade sig gøre. Vi er begge troende, så det betød meget at blive viet i kirken. Det var meget rørende, og vi fældede begge en tåre."
Stig: "Da vi så kom ud af kirken, var der mødt endnu flere folk fra pressen op, og vi blev nærmest væltet omkuld. Blitzene blændede os fuldstændig."
Steen: "Vi havde tænkt os at gå over og sejle på kanalen i Frederiksberg Have og drikke et glas champagne. Det fortalte vi pressen, så de kunne få lov at tage de billeder, de ville. Frederiksberg Have er meget charmerende, og vi går mange ture derovre, og den dag var vejret smukt, så det gav god mening."
Efter de nygifte var blevet fotograferet på kanalen, tog de hjem for at sunde sig. Her blev de mødt af en masse blomster og flasker ude foran indgangen. De tog det hele indenfor, skiftede tøj og kørte derefter op i deres sommerhus i Rågeleje, hvor de ligeledes blev mødt ved flasker og blomster ved entreen.
Hvordan forløb resten af dagen?
Steen: "Vi tændte tv’et i sommerhuset, og jeg kan huske, TV 2 Lorry allerede havde en lang reportage fra kirken og sejlturen. Vi fandt os til rette og så lidt af det, inden vi om aftenen tog på restaurant Søstjernen og spiste en dejlig skaldyrsmenu med nogle venner. Efter middagen tog vi hjem og drak champagne i sommerhuset."
Stig: "Det var et stille og roligt bryllup, men måneden efter holdt vi en stor fest i Rågeleje for at fejre det, hvor vi satte et telt op, bestilte god mad udefra og havde en mand til at spille noget 60'er-musik.
Hvordan adskiller et bryllup i 2012 sig fra et i dag?
Steen: "Det virker som om, der er blevet skruet lidt mere op for det hele."
Stig: "Ja. Der skal ske noget mere i dag, og det må folk selvfølgelig selv bestemme."
Steen: "Lige meget hvor stort et bryllup er, er det største stadig at sige ja til at passe på hinanden."
Stig: "Ja, i medgang og modgang – og lige meget hvor fin kareten er, overgår det ikke det "ja" mellem to mennesker."