Lone Engels står i Netto.
Hun kan se de bogstaver, der står på varerne på hylderne, og hun ved, at de danner ord.
Ordene giver bare ikke mening. Intet giver mening. Men hun er nødt til at købe ind, for hendes børn skal have mad, og panikken kommer krybende. Hun må ud. Men hvor er udgangen?
Kasserne plejer at være lige for enden af den her gang, men nu ender den blindt.
Gråden kommer, og den vil ikke stoppe.
"Jeg kunne ikke læse," siger Lone. "Det var næsten det, der skræmte mig mest."
Klodser på gulvet
Det er 15 år siden, at Lone Engels for vild i Netto, men hun husker tydeligt den uhyggelige oplevelse. Sammenbruddet var en realitet, og efterfølgende blev hun sygemeldt i næsten fem måneder.
I dag har hun genfundet sig selv og sin mentale balance, og det er håndarbejdets fortjeneste. Lone broderer hver dag, for rytmen i arbejdet beroliger, og tankerne kan ikke fare af sted, når hun bruger hjernen på at styre hænderne.
Hun er også for længst tilbage i sit job som socialrådgiver; et givende, men samtidig drænende job, hvor hun møder mange menneskeskæbner – mennesker, hun ikke altid har mulighed for at hjælpe, som hun gerne vil.
Så det er let at finde årsagen til, at det endte med en sygemelding for 15 år siden.
Mens Lone var sygemeldt, mødte hun en terapeut, som havde en alternativ vej til at få bugt med stressen.
"Hun spurgte, om jeg havde prøvet at lave håndarbejde – men det var ikke lige noget, jeg kunne se mig selv i," fortæller Lone.
"Jeg har aldrig lært at strikke, og jeg så det ikke som noget, der passede til mit liv – dengang."
Terapeuten ville i stedet vide, om Lones børn havde legoklodser, og det havde de jo.
"Så jeg skulle sortere legoklodserne i farver," fortæller hun. "Og når jeg var færdig med det, skulle jeg sortere dem i størrelse og form."
Hjemme igen var det derfor bare at tømme kasserne med klodser ud på gulvet og gå i gang. Og det virkede.
" Det var en fantastisk opgave," husker Lone. "Jeg fik helt sådan – ro – på mit sind. Det var lige præcis, hvad jeg havde brug for."
Perler og sting
Arbejdet med de farvestrålende legoklodserne var faktisk så lindrende, at Lone savnede den terapeutiske opgave, da hun blev raskmeldt. Hun mærkede en længsel efter den ro, klodserne gav, og hun havde ikke lyst til at slippe det forudsigelige arbejde.
Hjælp din hjerne med håndarbejde
Kunsthåndværker, psykolog og Ph.d. Anne Kirketerp har etableret en gren i psykologien med navnet craft-psykologi, som peger på, at håndarbejde og håndværk – eller craft – har positiv betydning for menneskers mentale trivsel. Hun betegner det som en ”urkraft” og angiver flere årsager til, at det forholder sig sådan:
- Den del af din hjerne, der hedder cortex, bruger 30 procent af sin kapacitet alene på at styre hænderne, sådan at der simpelthen bliver mindre plads til grublerier.
- Når du er koncentreret om dit håndarbejde, er du optaget af noget uden for dig selv, hvilket betyder, at fokus flytter sig fra svære og smertefulde tanker. * Hænderne arbejder rytmisk og med gentagne bevægelser i materialet. Det er i sig selv beroligende og betyder desuden, at kroppen frigiver hormonet dopamin, som får dig til at føle glæde.
- Man kan måle, at din psykologiske trivsel øges, når du arbejder med hænderne. Pulsen bliver ca. 11 slag lavere pr. minut, og vejrtrækningen bliver dybere. Dyb vejrtrækning er med til at forhindre stress, som blandt andet udløses af kamphormonet adrenalin. Når du trækker vejret dybt, kan kroppen ikke producere adrenalin.
"Opgaven var tilpas let, men alligevel noget, jeg skulle koncentrere mig om," forklarer hun – men indrømmer, at det ikke var en særlig praktisk hobby.
"Jeg kunne jo ikke blive ved med at have legoklodserne for mig selv; børnene ville også gerne lege med dem," griner hun.
Lone måtte altså finde på noget andet, og væggene i hendes stue vidner om den løsning, hun nåede frem til. I første omgang ligner det almindelige billeder, flere med humoristiske og lidt politiske budskaber. Men ved nærmere eftersyn ser man, at de består af perler.
Lone opdagede nemlig, at perleplader havde samme beroligende effekt som legoklodssortering. Så hun lod sine børn få deres legetøj tilbage og kastede sig i stedet over perlearbejdet – som med tiden blev til broderi, som var nemmere at have med sig rundt.
Hjort ved søen
Lones job som socialrådgiver indebærer nemlig en del lange møder, og hvis hun bliver utålmodig, kan stressfølelsen let komme snigende. Hun kunne mærke, at hendes hænder skulle holdes beskæftigede, også på arbejdet.
Løsningen blev altså broderi, som fylder mindre, men kan meget af det samme som perlerne. Mønstret består, som med perler, af små kvadrater, og billedet kommer langsomt frem efter tålmodigt arbejde – og så kan man bruge de kreative ideer, man selv udvikler.
"Man behøver jo ikke brodere ”hjort ved skovsø”," griner Lone, som selv skaber sine design, ofte med tydelige værdiprægede budskaber.
'Stolt socialrådgiver' og 'Hold dit hjerte blødt' er der broderet på hendes jakke, og på et billede med tekst i rødt og sort står der øGirls just wanna have fun-damental human rights.ø
Blød landing
Den bløde sofa er i dag landingspunkt for Lone hver aften. Her ligger stof, garn, rammer og skitser rundt om hende; det hele lige ved hånden. Det er bare at række ud, så er arbejdet i hænderne, og nålen kan begynde at bevæge sig.
Lone bruger adskillige timer med de bittesmå sting i sit sofahjørne mellem sine materialer.
"Jeg skal helst brodere i hvert fald en halv time hver aften," fastslår hun.
Den uhyggelige oplevelse i Netto er længe siden, og i dag har Lone både job og overskud til sine nu voksne børn, der ikke længere leger med legoklodser, og så har hun en skøn hobby – som er meget mere end en hobby.
Om Lone Engels, 59 år
- Socialrådgiver.
- Single og mor til to voksne sønner.