Thomas Vinterberg

Thomas Vinterberg: ”Det mindste, jeg kan gøre, er at forsøge at leve mit liv så godt som muligt”

I en alder af 55 år blev Thomas Vinterberg far for femte gang. Rollen som far til en stor børneflok samt tabet af datteren Ida Marie i 2019 har givet ham lyst til at finde det rette fokus i livet – med mere ro og med ambitionen om at leve sit liv så godt som muligt. Det fortæller han til ALT for damerne.

Som filminstruktør og manuskriptforfatter er der især ét tema, som har været omdrejningspunkt for Thomas Vinterbergs arbejde.

”Jeg har lavet film om familier altid. Og familier er lig med kærlighed. Loyalitet. Kontinuitet. Og samhørighed. I familier er man virkelig hinandens livsvidner, men samtidig er familien jo også de eneste mennesker i vores liv, vi ikke selv har valgt. Og det kan give en masse komplikationer,” fortæller Thomas Vinterberg til ALT for damerne nummer 42, som er på gaden nu.

Særligt ser Thomas Vinterberg en række strukturer i hverdagen, som truer familielivet:

”Familien er også truet af det ekstremt høje arbejds-, stress- og aktivitetsniveau, som i meget høj grad handler om os selv og vores egen udvikling. Helene, min kone, som er præst, siger, at når hun taler med mænd, som skal dø, er det fælles for dem alle, at de fortryder, at de ikke har været mere sammen med deres børn.”

I sit eget personlige liv er den fortrydelse også noget, som Thomas Vinterberg gerne vil undgå, og særligt har årene efter tabet af datteren Ida Marie, som omkom i en bilulykke i 2019, givet ham et nyt syn på sine prioriteringer:

”Efter at have mistet et barn og efter at have fået så mange børn, så tænker jeg, at jeg virkelig skal finde det rette fokus. Man kan meget nemt lade sig rive med i filmbranchen på en helt skør måde,” siger han og fortsætter:

”Det er så altopslugende at lave film og nu en tv-serie. Det er så omkostningstungt, og det er så nemt at komme til at gøre noget forkert. Samtidig er det et stort lederjob, som man nemt kan lade sig fuldstændig opsluge af.”

”Det er blevet mit livs kamp”

Ønsket om at leve sit liv på en anden måde og med nogle andre prioriteter, kommer ikke ud af det blå for Thomas Vinterberg, som kender til at leve sit liv med høj fart:

”Jeg har en årrække i mit unge liv, som jeg simpelthen ikke rigtigt kan huske, fordi jeg var fuldstændig hevet med af det. Og det er blevet mit livs kamp at undgå, at det sker igen. Jeg kan virkelig godt lide at arbejde hårdt, så det er ikke en form for dovenskab, der er ved at snige sig ind, men jeg kan ikke lide, når det bliver stress. Og hysteri. Det forsøger jeg virkelig at undgå. For hvis ikke man passer på, er der simpelthen perioder af ens liv, der bliver klippet ud af erindringen. De findes ikke, og så bliver det, man har lavet, pludselig værdiløst,” lyder det fra filminstruktøren, som tager nogle helt konkrete metoder i brug for at være fuldt ud til stede i sit liv – også sideløbende med et travlt arbejdsliv:

”Jeg forsøger at afrunde min arbejdsdag. Enten med en gåtur eller en anden form for fysisk udfoldelse, inden jeg tager hjem. Og så er min kone meget god til at ruske mig til stede. Det er dog skide svært for mig, må jeg bare sige, men jeg øver mig i det. Og jeg synes, det er blevet bedre,” siger han og tilføjer så:

”Det hører med, at alt det, jeg lige nu sidder og siger, er blevet sat på spidsen af, at jeg har mistet Ida. Når man oplever, at liv kan mistes så nemt, så tænker jeg, at det mindste, jeg kan gøre, er at forsøge at leve mit liv så godt som muligt.”

Læs hele interviewet med Thomas Vinterberg i ALT for damerne uge 42. Her fortæller han også om at stå overfor en mulig pause i sin karriere, om at blive småbørnsfar igen i en alder af 55 år, og om få tro og religion tættere ind på livet.

Thomas Vinterberg

  • Filminstruktør, manuskriptforfatter og aktuel med TV 2-dramaserien ”Familier som vores”, som har premiere 20. oktober. 
  • Fik sit store gennembrud med filmen ”Festen” i 1998 og blev siden kendt for film som ”Jagten”, ”Kollektivet” og ”Druk”, som han i 2021 vandt en Oscar for i kategorien bedste udenlandske film.
  • Skriver lige nu på manuskriptet til ”Brødrene Løvehjerte”, som måske bliver til en amerikansk tv-serie. 
  • Han er 55 år og gift med Helene Reingaard Neumann, som er præst og skuespiller. Sammen har de sønnen Albert, 12, datteren Lily, 8 og datteren Leonora, der blev født 30. maj i år. 
  • Thomas har døtrene Ida Marie og Nanna, 28, fra et tidligere forhold. Ida Marie omkom ved en bilulykke 4.