Anne Sofie Allarp

Thornings selfie: En tilgivelig fodfejl

Vores statsminister har fået sit internationale gennembrud efter Nelson Mandelas mindehøjtidelighed i Johannesburg tirsdag.

Ikke det gennembrud man kunne håbe på, måske, som en dygtig og slidstærk statsleder, men som den charmerende, flotte og sociale kvinde, hun også er.

En spekulation går på at hele set-up'et var nøje tilrettelagt for at stjæle opmærksomheden fra justitsministerens afgang samme dag. I en drømmeverden af ren rationalitet ville dette være en mulighed.

Men som virkeligheden og også den politiske nu en gang er, fuld af menneskelighed, begrænsninger og ufuldkommenhed, så var det helt sikkert ikke hverken planlagt eller hensigten, at selfie-billedet som Helle Thorning-Schmidt tog af sig selv og sine to magtfulde sidemænd skulle vælte de sociale medier, stjæle overskrifterne dagen efter mindehøjtideligheden og belaste de to herrer.

"Det var formentlig en hurtig indskydelse, et øjebliks forglemmelse."

Det var formentlig en hurtig indskydelse, et øjebliks forglemmelse af formålet med turen til Sydafrika, af sin egen repræsentative rolle og ikke mindst af essensen af den mand, som dagen havde til formål at hylde.

LÆS OGSÅ: Derfor tager jeg selfies hver dag

Nuvel, værdighed og ydmyghed kan være svær at mønstre fire timer i træk, særligt, når man har mulighed for at mingle med vigtige kollegaer og nu da dagen som sådan ikke var en tragedie, men snarere en fejring af dette store menneske og hans lange, imponerende liv.

Trods det sorte tøj var stemningen løftet, fornemmer man, tusinder af mennesker samlet i taknemmelighed over Mandelas livsgerning og bidrag til ikke bare Sydafrika men til opfattelsen af race og diskrimination i hele verdenen.

"Og det at tage et billede af sig selv i godt selskab ligger måske i denne tweet- og instragram-tid."

Og det at tage et billede af sig selv i godt selskab ligger måske i denne tweet- og instragram-tid. Det er dokumentationen for ens sociale succes, den øjeblikkelige billedkommunikationen af det name-dropperi, der i mundtlig form nu næsten virker barnagtig og ikke mindst gammeldags.

Taget tiden og vores allesammens relativt nye tilværelser som subjekter i de sociale medier i betragtning så er det en, om end ikke fuldstændig forståelig, så tilgivelig fodfejl at bruge mindehøjtideligheden til et såkaldt "selfie" i magtens centrum.

LÆS OGSÅ: Det siger dine selfie-billeder om dig

De herrer ser ud til at more sig og lader sig rive med, ingen af dem finder anledning til at begive sig ud i det ømfindtlige ærinde at irettesætte en kollega i god begravelsesetikette og de gør sig dermed fortjent til debatten i de sociale medier og i pressen.

"Den person, der optrådte mest værdigt og udviste bedst dømmekraft var Michelle Obama."

Samtidig viser billederne klart at den person, der tirsdag eftermiddag tog sin repræsentative rolle mest alvorligt, optrådte mest værdigt og udviste bedst dømmekraft var Michelle Obama.

Og så går verden i øvrigt videre, en erfaring rigere om menneskeligheden af dem, der leder os. Hovedpersonen selv ville helt sikkert intet have haft imod det lille optrin, for Nelson Mandela var om nogen en rummelig, social og tilgivende mand. En af de få, og samtidig en af de allerstørste.

Hvad synes du: Thornings selfie - respektløst eller okay?

Anne Sofie Allarp

Anne Sofie Allarp, 40, er cand.jur. og bor i Madrid med sin spanske mand, 3-årige datter og nyfødte søn.

Hun havde en international karriere som embedsmand bag sig, da hun i 2011 debuterede som forfatter med den politiske thriller "Falske Stemmer", der blev nomineret til Debutantprisen. I 2012 udkom den psykologiske gyser "Hændelsen".

Når Anne Sofie Allarp ikke skriver bøger, bidrager hun til forskellige skrevne og elektroniske medier om blandt andet politik og spanske forhold.