Helle Thorning selfie

Thornings selfie: respektløst eller okay?

Helle Thorning høstede overskrifter verden over, da hun under mindehøjtideligheden d. 10. december for Nelson Mandela fiskede sin telefon frem fra håndtasken og i en topledersandwich mellem Obama og den britiske premierminister David Cameron knipsede et selfie.

Fotografen fra nyhedsbureauet AFP, Roberto Schmidt, var hurtig og forevigede øjeblikket og siden er billederne gået verden rundt. Til hans store overraskelse fortæller han til Politiken.dk.

- Det er helt vildt, hvordan den historie er vokset. Det var muligvis et forkert tidspunkt for dem at gøre det på, nu det var en mindehøjtidelighed, men jeg mener, det har taget alt for meget overhånd på medierne. Nu husker folk bedre det her selfie, end de husker Obamas - i øvrigt fremragende - tale. Er det fair?, sagde han til avisen.

Ingen selfie respekt

Det er ikke alle, der deler den afslappede holdning til Thornings stunt. Britiske medier havde ryddet dagens forsider til fordel for selfie-trekløveret med overskrifter som "No selfie respect" hos The Sun og "Idiotic" hos The Daily Mirror.

I flere medier bliver der draget en direkte – og knap så heldig – parallel til Tumblrbloggen "Selfies at funerals", som samler selfies, almindelige mennesker har taget til begravelser – en udstilling af folks upassende opførsel med et glimt i øjet.

I går landede billedet af Thorning og de to herrer overraskende nok på bloggen, efter manden bag bloggen, Jason Feifer, egentlig havde trukket stikket og erklæret den for død.

- Jeg havde intentioner om, at det tidligere indlæg skulle være det sidste, men så skete dét her til Nelson Mandelas mindehøjtidelighed – ikke helt en begravelse for at være ærlig, men jeg tager nu alligevel æren for det hele. Tak, verden og godnat.

Tilfældigt møde

Ifølge ALTfordamerne.dk's klummeskribent Anne Sofie Allarp, så er det formentlig et øjebliks forglemmelse, der ligger til grund for billedet, som hun skrivet i sit indlæg: Thornings selfie: en tilgivelig fodfejl:

- Et øjebliks forglemmelse af formålet med turen til Sydafrika, af sin egen repræsentative rolle og ikke mindst af essensen af den mand, som dagen havde til formål at hylde. (...) Den person, der tirsdag eftermiddag tog sin repræsentative rolle mest alvorligt, optrådte mest værdigt og udviste bedst dømmekraft var Michelle Obama, skriver hun.

Ved siden af Obama sad præsidentfruen, der kiggede tomt frem for sig uden på nogen måde at udvise interesse for billedprojektet.

Ifølge Politiken.dk var det en tilfældighed, at statsministeren endte med en plads ved siden af USA's præsident - manden der er blevet kåret til at være en af verdens mest mægtige af erhvervsmagasinet Forbes.

Ikke desto mindre er billedet det tredjemest downloadede fra begivenheden, fortæller ATP til Ritzaus Bureau.

Hvad synes du? Er selfie-seancen mere tragikomisk end blasfemisk? Deltag i aftemningen til venstre.

LÆS OGSÅ: Det siger dine selfie billeder om dig