Kender du de her 11 facts om Tove Ditlevsen?

Den danske forfatter Tove Ditlevsen er kendt for en lang række noveller, romaner og digte, der alle tager afsæt i hendes opvækst i et fattigt arbejdermiljø på Vesterbro og hendes turbulente liv med misbrug, depressioner og flere forliste ægteskaber. Her knapt 50 år efter sin død, er hun atter aktuel - denne gang i filmen ’Toves værelse’, der snart får premiere i de danske biografer med skuespilleren Paprika Steen i hovedrollen.

'Pigesind', 'Man gjorde et barn fortræd', 'Barndommens gade' og 'Wilhelms værelse'. Dette er kun et lille udsnit af nogle af de mange digtsamlinger, noveller, essays, romaner og selvbiografier, som den populære danske forfatter Tove Ditlevsen nåede at skrive i sit forholdsvis korte liv, og som var med til, at hun bliver husket som en af de mest markante danske kvinder inden for dansk litteratur i det 20. århundrede.

Tove Ditlevsen.jpg

Men hvem var den kendte danske forfatter egentlig? Hvorfra hentede hun sin inspiration – og hvorfor endte hun med at tage sit eget liv? Alt det og meget mere kan du blive klogere på her.

Barn af Vesterbro

Tove Ditlevsen blev født i 1917 på Vesterbro i København. Her boede Tove Ditlevsen i en toværelses lejlighed i en baggård i Hedebygade sammen med sine forældre og sin tre år ældre bror, Edvin.

Faren, der arbejdede som fyrbøder, var intellektuelt nysgerrig og inspirerede hende til at læse, fra hun var ret lille. I modsætning til faren, som var indelukket af natur, beskrives Tove Ditlevsens mor som dominerende og udadvendt, men havde svært ved at vise følelser og give udtryk for sin kærlighed til datteren.

Forholdet til moderen var meget kompliceret forhold, og det var noget der afspejlede sig gennem hele Tove Ditlevsens liv og opvækst og påvirkede hendes syn på sig selv og ikke mindst hendes selvværd.

En hård opvækst

Allerede inden Tove Ditlevsen begyndte i skolen, kunne hun både læse og skrive, og som 10-årig skrev hun vers og var meget interesseret i salmer og folkeviser. Selvom hendes far fortalte hende, at en pige ikke kunne blive digter, begyndte hun dog som 12-årig at skrive digte. For Tove Ditlevsen blev poesien og litteraturen et frirum fra krævende relationer og livsvilkår, som hun ville væk fra.

Hendes egen 'barndommens gade', hvor hun boede som barn og ung pige, og som har lagt navn til både et digt og en roman, var fuld af farer og fristelser og blev inspiration og en hovedåre i hendes forfatterskab. Tove Ditlevsen har sagt, at "Ingen senere erfaringer kan nogensinde udslette barndommens oplevelser. Man ser alting for første gang i barndommen, og alt andet derefter er kun gentagelser".

Tove Ditlevsen klarede sig godt i skolen, men efter at hun havde bestået sin mellemskoleeksamen, blev hun taget ud af skolen for at arbejde, og hendes forældre skaffede hende en "plads i huset". Siden fik hun også arbejde på et lager og som kontordame.

I selvbiografien 'Barndommens Gade' fortæller Tove Ditlevsen, at hun fik nye sko til sin konfirmation, og at hendes mor i den forbindelse  sagde til hende: "Ja, det er så de sidste par sko, vi forærer dig" og på den måde lod hende forstå, at hun i forældrenes øjne kun havde været en udgift, som de nu slap for. Oplevelsen rystede Tove Ditlevsen så meget, at den går igen i flere af hendes noveller.

Personligt hungrede Tove Ditlevsen hele livet igennem efter anerkendelse. Social status, højere position i samfundet, og angsten for ikke at slå til fulgte hende til døden.

Tove-feberen raser stadig

De senere år er der opstået en stor fornyet interesse - populært kaldet 'Tove-feber' - for Tove Ditlevsens forfatterskab og selvudleverende person. En række af Tove Ditlevsens bøger er således blevet genudgivet og teaterforestillinger sat op, ligesom filmen 'Toves værelse' får premiere i juni 2023.

Flere danske og udenlandske musikere har også fundet inspiration i Tove Ditlevsens tekster. I 1975 indspillede Mathilde Bondo solopladen 'Pigesind' med tekster af Tove Ditlevsen, og i 1980-erne indspillede musikeren Anne Linnet en plade med egne melodier til Ditlevsens digt, 'Barndommens Gade'.

Tove Ditlevsen ville være fyldt 100 år 14. december 2017. Gyldendal udgav i den anledning bogen 'Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø' med de bedste af Tove Ditlevsens digte i et udvalg. Samlingen er blevet en bestseller, der pr. januar 2021 er udkommet i 11 oplag. Bogen indeholder digte fra hele forfatterskabet – såvel de kendte klassikere som de mindre kendte tekster, f.eks. Tove Ditlevsens arbejderdigte.

I 2023 udkom bogen 'Tove Ditlevsen var min mormor' af Lise Munk Thygesen. I bogen, som er skrevet på baggrund af forfatterens mor, Helle Munks psykiatriske journaler samt efterladte nedskrevne erindringer, anklages Victor Andreasen for et årelangt seksuelt misbrug af steddatteren.

Et meget alsidigt forfatterskab

Som forfatter var Tove Ditlevsen meget alsidig, og hun var kendt for at skrive både digte, essays, noveller og romaner. Som forfatter var hun loyal mod sin baggrund og talte de svages sag. Hun skrev med humor, ironi og sarkasme - også om de helt svære ting som fx forliste ægteskaber, angst og misbrug, og gennem hele sit liv og forfatterskab kanaliserede hun sine følelser og erfaringer ud i litteraturen.

I 1939 debuterede hun som kun 22-årig med digtsamlingen 'Pigesind'. Første halvdel af Tove Ditlevsen forfatterskab kredser specielt om barndommen og ungdomslivets sorger og udfordringer. Den selvbiografiske roman 'Barndommens Gade' fra 1943 er et af hendes hovedværker fra denne periode. Senere blev det i højere grad ægteskabets udfordringer og den moderne kvindes utilfredsstillende stilling i såvel forhold som samfund, som hun beskrev.

Tove Ditlevsen fik desuden inspiration fra sit arbejde som brevkasseredaktør på Familie Journalen og i de vanskeligheder, hun kæmpede med i sit eget liv. Flere hovedværker som 'Ansigterne' og 'Gift' fra 1971 er skrevet i forbindelse med nogle af hendes mange indlæggelser på psykiatriske afdelinger.

Fakta om Tove Ditlevsen

  • Tove Irma Margit Ditlevsen var dansk forfatter og en af de mest markante litterære personligheder i det 20. århundrede. Den folkekære digter debuterede med digtsamlingen 'Pigesind' i 1939.
  • Tove Ditlevsen var blev født den 14. december 1917. Hun opgav dog selv 1918 som sit fødselsår.
  • Hun voksede op i Hedebygade på Vesterbro i København. Hendes far, Ditlev Nielsen Ditlevsen, var fyrbøder og hendes mor, Kirstine Alfrida Mundus, var hjemmegående. Hun - Tove Ditlevsen - havde en storebror, Edvin, der var tre år ældre.
  • Inden sin død modtog Tove Ditlevsen flere litterære priser, blandt andet Carl Møllers Legat, 1942, Emil Aarestrup Medaljen, 1954, De Gyldne Laurbær, 1956, Kulturministeriets Børnebogspris, 1959 samt Søren Gyldendal Prisen, 1971.
  • Den 7. marts 1976 begik Tove Ditlevsen selvmord. Hun er begravet på Vestre Kirkegård på Vesterbro, hvor hun voksede op og legede som barn.

Gift fire gange

Tove Ditlevsens karriere som forfatter fik næring gennem flere indflydelsesrige mænd, og hun var gift flere gange, ligesom hun i en periode var kæreste med digteren Piet Hein.

Tove Ditlevsens første mand var Viggo F. Møller, som hun giftede sig med i 1940. Han var redaktør af tidsskriftet 'Vild hvede'. Viggo Møller blev for Tove Ditlevsen en adgangsbillet til de akademiske kredse, og han opmuntrede hende bl.a. til at stifte Unge Kunstneres Klub, hvor hun mødte ligesindede, heriblandt Piet Hein, som hun siden blev kæreste med.

Ægteskabet med Viggo Møller gik i stykker, og efter at Piet Hein forlod hende, mødte Tove Ditlevsen sin anden mand, den jævnaldrende polit.-studerende Ebbe Munk. De giftede sig i 1942 og sammen fik de datteren Helle Munk. Mens de stadig var gift, mødte Tove Ditlevsen til en fest i 1945 lægen Carl T Ryberg. Hun blev gravid, men vidste ikke, hvem af de to mænd, der var far til barnet.

I selvbiografien 'Gift' fortæller Tove Ditlevsen blandt andet om, hvordan Carl Ryberg fremkaldte en abort ved at give hende en sprøjte med stoffet pethidin – en stærkt smertestillende medicin, som hun siden blev afhængig af. Hun forlod herefter sin mand og i november 1945 giftede hun sig med Carl Ryberg og sammen fik de sønnen Michael Ryberg.

I de følgende år startede Tove Ditlevsens mangeårige misbrug, og hun blev narkoman. På grund af svære depressioner og angst blev hun i 1949 for første gang indlagt på psykiatrisk hospital til afvænning. Hendes misbrug påvirkede familien og ægteskabet, og i 1950 blev hun skilt fra Carl Ryberg. Allerede året efter giftede hun sig dog på ny – denne gang med sin fjerde mand, Victor Andreasen, og sammen flyttede de til Birkerød og fik sønnen Peter Andreasen.

Ægteskabet skrantede, og op gennem 1960'erne og 70'erne var Tove Ditlevsen flere gange indlagt, og i 1973 blev hun skilt. Denne skilsmisse førte til en af flere depressioner, sammenbrud og selvmordsforsøg.  Det siges, at Tove Ditlevsen selv oplevede indlæggelserne på psykiatrisk sygehus som et fristed, hvor hun kom sig fysisk og mentalt, og indlæggelsen på Sankt Hans Hospital, hvor Tove Ditlevsen skrev bøgerne 'Barndom og Ungdom', kaldte hun selv for "den hidtil lykkeligste periode i mit liv".

Kendte værker af Tove Ditlevsen

  • Pigesind, 1939, digte
  • Slangen i Paradiset, 1939, digte
  • Man gjorde et barn fortræd, 1941, roman
  • Barndommens gade, 1943, roman
  • Blinkende lygter, 1947, digte
  • Vi har kun hinanden, 1954, roman
  • Der bor en ung pige, 1955, digte
  • Kvindesind, 1955, digte
  • Gift, 1971, erindringer
  • Det runde værelse, 1973, digte
  • Vilhelms værelse, 1975, roman

Sygdom og død

Tove Ditlevsen levede et hårdt liv med flere forliste ægteskaber, misbrug og psykiske problemer. Efter flere år, der var præget af tiltagende psykisk sygdom, indlæggelser og selvmordsforsøg, døde hun i marts 1976 af en overdosis sovepiller, kun 58 år gammel.

Tove Ditlevsen blev begravet fra Kristkirken på Vesterbro og siden begravet på Vestre Kirkegård. Derved sluttede hendes liv på Vesterbro, hvor hun voksede op og levede gennem det meste af sit liv.

Toves værelse – aktuel film om Tove Ditlevsens liv

Den 22. juni 2023 får en ny dansk film premiere. Filmen 'Toves værelse' handler om den berømte danske digter Tove Ditlevsen.

Paprika Steen spiller Tove Ditlevsen, der i 1960'erne lever sammen med Ekstra Bladets chefredaktør Victor Andreasen i et stormfuldt ægteskab, hvor der er kort vej mellem konflikt og kærlighed. Da den unge, lovende forfatter Klaus Rifbjerg kommer til frokost i det kaotiske hjem, bliver han offer for ægteparrets intense magtkampe. 

Filmen er instrueret af den Oscar-nominerede instruktør Martin Zandvliet, der tidligere har stået bag danske film som 'Dirch' og 'Under sandet' med manuskript af dramatiker Jakob Weis og et flere store, danske skuespillere i bærende roller, herunder Paprika Steen i rollen som Tove Ditlevsen, Lars Brygmann som Victor Andreasen og Joachim Fjelstrup som Klaus Rifbjerg.