Else, Kim, Louise, Jesper, Lene og Hans Jørgen

Kærligheden overvinder alt: Mød tre kvinder, der er blevet eller skal giftes igen

Næsten hvert andet ægteskab ender i en skilsmisse. Alligevel tager mange par turen op ad kirkegulvet igen, for der skal mere end et kuldsejlet ægteskab til at ødelægge troen på kærligheden. Mød tre kvinder, der er blevet eller skal giftes igen.

Lene er gift for tredje gang

Jeg mødte min store kærlighed og blev gift, da jeg var 21 år.

Han var københavner, og for en bondepige fra Aalborg var det kæmpestort at flytte til København.

Dengang lå det i kortene, at man skulle giftes for at bo sammen. Jeg drømte om et stort bryllup og en flot hvid kjole, men mine forældre skulle betale, så det blev et mindre bryllup. Vi blev gift i kirken og havde 20 gæster. Det var generelt et godt ægteskab, men det begyndte at gå skævt, da jeg blev gravid. Vi var gift i otte år, før jeg i 1983 valgte at flytte tilbage til Aalborg med min søn.

Jeg er håbløs romantiker. Og drømte stadig om at finde en god mand og havde forskellige kærester, før jeg i 1999 blev gift med min anden mand. Det er nok en gammeldags indstilling, men for mig føles det rigtigst at være gift, når man bor sammen.

Denne gang fik jeg mit store kirkebryllup med limousinekørsel og mange gæster. Jeg var forelsket, og vi havde det fantastisk – indtil jeg lagde mærke til, at hver gang jeg røg, skulle han have en øl, og jeg røg meget. Vi blev skilt efter seks år. Jeg var 50 år, men havde ikke opgivet håbet om at finde en god mand.

To år senere mødte jeg Hans Jørgen på golfdating.dk. Jeg havde besluttet, at jeg ikke skulle giftes for tredje gang, men min mand mente, at det var fornuftigt, da vi købte hus. Det føltes nu rigtigt at blive gift igen, men vi var lidt uenige om konceptet.

Jeg kunne godt se, at jeg ikke skulle i hvid kjole tredje gang, men brudebuketten ville jeg have, og jeg fik også en ring, ellers ville jeg ikke giftes. Vi blev gift på rådhuset i Ebeltoft, og jeg havde et beigefarvet sæt på. Vores venner dannede espalier foran rådhuset, og bagefter spiste vi frokost med familien. Det var en fantastisk dag.

For mig er ægteskab lig med kærlighed, venskab, tosomhed, sparring og sex. I takt med vi bliver ældre, bliver venskabet vigtigere end sex. Jeg har i alle mine ægteskaber følt, at det var det rigtige, men jeg havde en anden ro og ballast med mig i mit tredje ægteskab og vidste, hvad jeg gik ind til, og hvad jeg ville.

Vi kan godt råbe højt ad hinanden. Men det er hurtigt glemt, og vi bærer ikke nag. Hvis man er god til at tale sammen og tage tingene i opløbet, kommer man langt. Det er bedre at sige tingene med det samme end at vente et halvt år. I mine tidligere ægteskaber var vi ikke så gode til at snakke om tingene. I stedet kom det hele pludselig væltende.

Med mine tidligere mænd kunne jeg godt skændes om små ting, men det gør vi ikke i mit nuværende ægteskab. Det kan ikke betale sig at skændes om tandpastaen, og jeg kunne ikke drømme om at lave ballade over, at Hans Jørgen ikke kommer helt ud i hjørnerne, når han tager gulvene. Så tager jeg bare en klud og gør det selv. Han gør det jo i bedste mening, fordi jeg har en dårlig ryg.

Om Lene Krath, 69 år

Lene og Hans Jørgen.jpg
  • Pensioneret sekretær/bogholder.
  • Gift med Hans Jørgen på 13. år.
  • Har en voksen søn fra første ægteskab og bor i Nibe.

Louise skal giftes igen

For mig betyder ægteskab, at man dedikerer sig til hinanden. At man lover, at det er os to for evigt – selv om jeg godt ved, at der kan ske noget på vejen. Mit første bryllup var mest for at sikre hinanden som nybagte forældre, men vi gik ind i det med troen på, at det var for livet.

Vi var begge studerende, blev gift på rådhuset og spiste frokost med den nærmeste familie. Det var stille og roligt, men alligevel højtideligt. Vi havde planer om, at vi også ville have en kirkelig velsignelse og holde bryllupsfest, men vi fik aldrig holdt festen og blev skilt efter syv år.

Efter skilsmissen var jeg stålsat på, at jeg ikke skulle have en ny mand. Måske en kæreste, hvis jeg var heldig, men det var for bøvlet med fælles hus og dine og mine børn. Efter fem år mødte jeg en fantastisk mand på Tinder, og på et splitsekund ændrede alle mine følelser sig – og efter 14 dage tænkte jeg, at ham kunne jeg godt gifte mig med.

Vi begyndte for sjov at kigge på hus efter et par måneder, men det føltes rigtigt, og vi flyttede sammen, inden vi havde været kærester i et år. Vi talte om at blive gift, da vi købte huset, men det havde jeg ikke lyst til. Hvis jeg skulle giftes igen, skulle det være af kærlighed og ikke praktik.

Til vores første jul forærede Jesper mig en ring. Jeg var lidt skuffet over, at det ikke var en forlovelsesring, men den fik jeg, da jeg fyldte 40. Han skulle tale med mig om noget alvorligt, og jeg var sikker på, han ville gå fra mig, og fejede blomsterne til side, før jeg nåede at se ringen i buketten. Jesper er meget ordentlig og spurgte min far om tilladelse, før han friede.

Min far har lavet vores ringe, og det betyder meget for mig at blive velsignet af en præst, da jeg er kristen. Jeg kan godt lide, at vi siger ja til hinanden foran vores familie, venner og Gud. Det giver et ekstra lag, som jeg manglede ved mit første bryllup.

Min kommende mand har haft det store prinsessebryllup. Og mange af gæsterne til hans første bryllup skal også med til vores. Jeg er bange for, at de sammenligner de to bryllupper, og det giver lidt præstationsangst. Men vores bryllup skal ikke være en kopi af deres.

For mig er et bryllup en symbolsk handling, ikke et udstyrsstykke. Jeg har aldrig haft en drøm om en stor marengskjole og er heller ikke vild med at være i centrum. Festen skal holdes i mine svigerforældres lade, og det bliver en stor, afslappet fest med livemusik og dans, til vi falder om.

Jesper og jeg håber, at vi skal være sammen resten af livet. Men vi kan ikke vide det. Han kan møde én, der slår benene væk under ham, eller jeg kan blive ramt af en bus i morgen. Jeg er blevet bedre til ikke at tænke så meget over fremtiden og bare glæde mig over alt det gode i livet. Hvis det en dag ikke længere fungerer, må vi tage konsekvensen og finde ud af, hvad der så skal ske.

Om Louise Gaardbo Hjort, 41 år

Louise og Jesper.jpg
Foto: Privat
  • Sagsbehandler i en fagforening.
  • Forlovet med Jesper.
  • Bor i Gandrup ved Aalborg med fem sammenbragte børn.

Else er gift igen

Jeg troede aldrig, jeg skulle blive skilt, men det blev vi efter 26 år. Tre måneder tidligere havde vi mistet vores ældste søn, som døde som 25-årig, og et halvt år efter skilsmissen døde min mor. Det var en barsk omgang, og jeg besluttede, at jeg aldrig skulle have en mand igen.

Derfor var jeg uforberedt, da jeg mødte Kim året efter. Vi var på bustur til en koncert med Aerosmith i 2014. Vi havde øjenkontakt, men talte ikke sammen. 14 dage senere mødte jeg ham tilfældigt på gaden. Han spurgte, om vi skulle snakke sammen, og det syntes jeg bestemt. Da jeg kunne mærke, at jeg ikke kunne undvære Kim, havde jeg ingen betænkeligheder ved at gifte mig igen.

Jeg var 24, da jeg blev gift første gang. Der var ikke noget romantisk frieri, men der skulle styr på det praktiske, fordi vi havde købt hus. Mine forældre betalte, og det var mere deres dag end vores. Det var en stor dag, men den er gået i glemmebogen og betyder ikke så meget som mit bryllup med Kim. Det bryllup var på vores præmisser. Selv om vi begge har været gift før, valgte vi kirken og holdt en stor fest. Et rådhusbryllup er noget, man kan klare på en eftermiddag, hvorimod man gør mere ud af et kirkebryllup.

Vi blev gift en sommerdag i 2022. Festen var på et hotel med en dejlig have, og jeg havde en cremefarvet kjole på, men intet slør eller slæb. Jeg har været hvid brud før og syntes, jeg var for gammel til en brudekjole. Vi skulle danse og have det sjovt, og jeg ville gerne feste uden at være i det stiveste puds.

Ægteskabet giver os en sikkerhed. Man kan skrive sig ud af meget i et testamente, men det er nemmere at få papir på hinanden. Vi var hos advokaten for at lave testamente, og han rådede os til at blive gift. Når man køber hus, er det rart, at der er en sikkerhed, hvis den ene falder bort. Jeg har som bedemand mødt efterladte, som fik problemer, fordi der ikke var styr på juraen.

Det betyder noget, at vi er mand og kone. Kærester er det ikke så forpligtende, og man kan få en anden kæreste om et halvt år. Når man gifter sig, binder man sig til hinanden og kæmper for sagen. For mig er troskab, tillid og ærlighed vigtige elementer i et ægteskab.

Kim og jeg går til tingene på en anden måde end i mit første ægteskab. Jeg har aldrig oplevet, at man kan tale så meget over aftensmaden! Vi er ikke altid enige, men vi bakker hinanden op og er bedste venner. Man skal ikke sige aldrig, men jeg er sikker på, at mit ægteskab med Kim holder.

Om Else Mikkelsen, 60 år

Else og Kim.jpg
Foto: Privat
  • Indehaver af bedemandskæden Min afsked.
  • Gift med Kim og bor i Nørresundby.
  • Mor til fire.

Sognepræst Heidi Torp: ”Mennesker foran et alter mener deres ja”

”Det er vidunderligt, at folk tror på ægteskabet, selv om de har et forlist ægteskab bag sig. Mennesker har et stærkt håb og en tro på, at kærligheden findes. Folk, der bliver gift igen, har livserfaring og ved i højere grad, hvad det betyder at sige ja.

Under vielsessamtalen spørger jeg, hvorfor de vover at blive gift igen. Svaret er, at

de tror på kærligheden og vil hinanden. Mennesker foran et alter mener deres ja, også selv om det er anden gang. Jeg har aldrig oplevet par, som ikke tog ordene ”til døden os skiller” dybt alvorlig. Det er vigtige ord, selv om ingen ved, hvordan livet kommer til at forme sig.”

Tør kærligheden

”Ingen bliver gift for at blive skilt, men sommetider kan det være en kærlig gestus at slippe hinanden i stedet for at vente på døden sammen, når forholdet ikke er frugtbart længere.

Jeg taler med parrene om risikoen for skilsmisse, selv om ingen tænker, at de bliver skilt. Unge par har svært ved at forestille sig, hvad der sker, når det bliver hverdag, mens modne par har nemmere ved at forstå, at der skal arbejdes for kærligheden.

Unge drømmer ofte om et romantisk bryllup med stor kjole og stor fest; de modne par synes, det handler mere om det menneske, de har valgt. Mange holder en fest, men det er en anden slags end ved det første bryllup.

Jeg har også viet par, der har fundet kærligheden på ny, efter at deres ægtefæller døde. Der er ikke noget mere bevægende, end når et ældre par med et langt liv bag sig tør sige ja til kærligheden.”