Toves Værelse

"De sprænger skalaen": Seks hjerter til Toves Værelse

Filmen 'Toves værelse' får seks flotte hjerter af Alt for damernes filmanmelder. Filmen er instrueret af Martin Zandvliet, og Paprika Steen og Lars Brygmann spiller hovedrollerne.

Få ægteskaber har været så dysfunktionelle som de over 20 år, hvor Tove Ditlevsen og Victor Andreasen holdt hinanden ud.

Forfatteren og bladsmøreren var fanget i en giftig symbiose, i åben krig mellem hjemmets fire vægge. Filmen skildrer eminent det, der dengang rygtedes på parnasset, kom i sladderspalterne og blev udødeliggjort i hendes romaner.

Tove Ditlevsen (Paprika Steen) får sin yngre kollega og beundrer Klaus Rifbjerg (Joachim Fjelstrup) til frokost. Hun orker egentlig ikke. Victor Andreasen (Lars Brygmann) skal hen til sit chefredaktørkontor på Ekstra Bladet, men hælder i stedet benzin på ægteskabets ligbål. Og hun leger med tændstikker. Husholderen fru Andersen (Sonja Oppenhagen) og unge Rifbjerg tvangsindlægges til hemmeligheder, åbne sår og slikkende flammer.

Det er grimt, ubehageligt og fængende. Et blodbad mellem et flosset talent og en misundelig snyltermand.

Filmatiseringen af Jakob Weis’ drama er hos instruktør Martin Zandvliet større end kukkasse-teater, især fordi de to titaner kender hinanden og materialet så indgående (Weis har også skrevet manus). Det giver skildringen et helt intenst nærvær og noget af det bedste skuespil længe, en særlig trodsig kælen for de to karakterer, der er grusomme, skrækindjagende og til fare for sig selv og omverdenen.

I modsætning til de grænseløse ægtefæller er Steen og Brygmann uforfængelige i deres spil, og særligt hans dumme svin af en narcissist spilles med så tilpas meget glimtvis ømhed, at man næsten falder for det. Vi ser, hvad hun har måttet se i ham engang. Og hvad han faldt for. Ingen af de to kan slippe hinanden, selvom de burde. 

Det er dog i særklasse Paprika Steens film og vidunderligt at opleve hende i denne prægtige kleppert af en hovedrolle. Som instruktør er Steen selv en ferm historiefortæller, men det er skønt at se hende sat fri til at brænde igennem lærredet og futte hele salen af.

Filmen har premiere 22. juni 2023.