Kvinde lukker øjnene

Min veninde bliver tyranniseret af sin kloge mand

Min venindes mand taler ned til hende, og det ødelægger hendes selvværd og glade, sjove person. Det gør mig ondt at se hende udvikle sig sådan, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal hjælpe hende, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om venindes ægteskab

Jeg er en gift kvinde i slut 50’erne, der har en sød og dejlig veninde, som jeg har kendt helt tilbage fra skoletiden og stadig ser.

Selv lever jeg på 30 år i et harmonisk ægteskab, det samme kan desværre ikke siges om min veninde.

Hun er gift med en mand, som konstant har kritiseret hende gennem hele deres ægteskab, hvilket med årene har gjort hende usikker og selvudslettende. Hver gang, vi er sammen, er der ikke det, hun ifølge sig selv gør forkert i sit liv. Så er hun for langsom, så er hun ikke reflekteret nok, så gør hun ikke nok ud af sig selv, så er hun for behagesyg, så lever hun for usundt (hvilket hun ikke gør!), og jeg kunne blive ved.

Jeg havde i starten svært ved at greje, hvor alt den selvkritik kom fra, den viste sig så altid at stamme fra hendes mand, der også flere gange i løbet af deres ægteskab har truet med at gå fra hende, fordi han ikke er tilfreds med hverken hende eller forholdet. Han er dog blevet, alt imens min veninde stille og roligt har forvandlet sig til en skygge af den glade, sjove og kloge pige, som jeg kendte engang.

Det er ikke til at holde ud at være vidne til, men forsøger jeg forsigtigt at prikke til hende, så forsvarer hun ham altid. Han er en i øvrigt ret velbegavet mand, og hun beundrer ham. Så hvordan griber jeg det her an?

Vibeke Dorph råder til at støtte veninden

Jeg kender godt til den type usunde relationer, du beskriver her. På sin egen syge facon er der tale om det perfekte match: Den ene part får konstant bekræftet sit dårlige selvværd, alt imens den anden bruger sin partner som skraldespand og ad den vej slipper for at kigge på sit eget ditto. Den type relationer er svære at ændre på, for din veninde og hendes mands forhold går langt tilbage og deres sygelige måde at omgås hinanden på, har haft mange år til at sætte sig.

Jeg tænker, at det dårlige selvværd og almene utilfredshed med tingenes tilstand stikker dybest hos din venindes mand. For man må da være ulykkelig, hvis man hele tiden finder fejl hos sin partner og tilmed truer med at gå for så alligevel at blive i stedet for at søge et andet og bedre sted hen.

Nu spørger du så om, hvordan du bedst muligt hjælper din veninde. Her tror jeg, at det er vigtigt, at du bliver ved med at holde hende fast i dit billede af hende: Som hende, du elsker at være sammen med, hende der er sjov og klog. Når hun f.eks. kommer med en af sine selvudslettende kommentarer om sig selv, så gør hende opmærksom på, at det slet ikke er sådan, du ser hende.

Mind hende også om, at det er vigtigt, at vi som mennesker taler pænt til os selv, for hvorfor skulle vi dog ikke det? Vi er i vores eget selskab 24/7, og det selskab kan vi lige så godt gøre sjovt og rart, da især hvis vi har en partner, som har travlt med at pille os ned.

Pas på med direkte at kritisere hendes mand, for det vil kun få hende til at forsvare ham og værst, trække sig fra dig. Spørg i stedet om, hvordan han egentlig går og har det. For måske kan det på sigt få hendes fokus flyttet hen på ham, så hun begynder at indse, at det er ham og ikke hende, der har et problem.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.