Your Local Hero

Ny løsning skal redde små caféer og butikker: ”Vi vil gerne se dem blomstre videre”

Køb et gavekort og red din lokale yndlingscafé eller -butik. Det er ideen bag den nye digital gavekortsplatform, Your Local Hero, fortæller en af stifterne, Rikke Koblauch.

Hvordan kan man bidrage til lokalsamfundet i en krisesituation som den, vi står i nu?

Det spørgsmål stillede 28-årige Rikke Koblauch og hendes tre venner hinanden i sidste uge.

De kommer alle fra tech-verdenen og er vant til at lave hjemmesider og digitale løsninger. I løbet af et par timer havde de fundet løsningen: En digital gavekortsportal til små, lokale butikker og caféer.

”Når jeg købte kaffe om morgenen, snakkede jeg med min lokale kaffebar om, at de havde det hårdt for tiden – og det samme gjorde mine venner. Men mange af de små steder har ikke et teknisk set-up til at lave en webshop, så derfor tænkte vi: Hvorfor laver vi ikke en platform, hvor vi samler det hele for dem, og hjælper dem med at sælge nogle gavekort, nu hvor flere af dem ikke længere kan have åbent,” siger hun til ALT.dk.

I fredags lancerede de fire venner så Your Local Hero, en hjemmeside og en Instagram, hvor små kaffebarer, caféer og andre lokale butikker kan tilmelde sig eller blive anbefalet af kunder, og hvorfra man kan købe et digitalt gavekort.

Til at starte med var det kun caféer og butikker i Malmø og Helsingborg, der kunne tilmelde sig den nye, digitale løsning, men mandag – den 23. marts – gjorde de det også muligt for små københavnske steder at blive en del af Your Local Hero, fortæller Rikke Koblauch.

”Det her er ikke noget, vi vil tjene penge på. Det er et non-profit-projekt. Derfor er vi også startet op de steder, hvor vi selv bor, fordi vi har et ønske om, at vores yndlingssteder overlever denne her krise.”

Et gavekort lyder jo fint, men hvis caféerne eller restauranter bliver nødt til at lukke på grund af coronakrisen, så står folk måske med et gavekort, de ikke kan få indløst. Hvad tænker I om det?

”Sådan er det desværre med et gavekort. Og sådan er det også, hvis man går ned i en butik. Hvis den går konkurs i morgen, er der ikke noget at gøre.”

Men er det ikke bedre bare at købe en kaffe hos den lokale café?

”Problemet er, at mange slet ikke har mulighed for at holde åbent. For eksempel har Heaps (en af caféerne på Your Local Hero, red.) ikke mulighed for at holde åbent. Ejeren kunne måske godt sælge to-go-kaffe, men hvis du ikke er et stort sted, er det for dyrt at holde åbent, i forhold til de fem kopper kaffe man måske kan sælge på en dag. Det eneste, du kan gøre i mellemtiden, er at prøve at sælge nogle gavekort,” siger Rikke Koblauch.

Hun understreger, at mange små steder ikke har en hjemmeside eller teknikken til at få en platform som Your Local Hero op at køre – og det vil tage lang tid og være rigtig dyrt, hvis de prøvede.

”Det er lige nu og her, de skal bruge pengene, så for sådan nogle små steder giver vores løsning rigtig god mening.”

Om folkene bag Your Local Hero

  • Rikke Koblauch, 28 år, Freelance UX designer/reseacher, bor i København
  • Nino Subotic, 38 år, Entrepreneur in residence i Fast track Malmö, bor i Malmø
  • Timo Engelhardt, 33 år, Co-founder Malmö Civic Lab, bor i Malmø
  • Johan Crafoord-Larsen, 37 år, Startup chief Hetch.se, bor i Helsingborg

Udbred konceptet til andre lande

Siden Your Local Hero blev lanceret i fredags, er der i Sverige blevet solgt gavekort for 16.000 svenske kroner, svarende til knap 11.000 danske kroner.

Og efterspørgslen på den nye løsning er stor, fortæller Rikke Koblauch.

Hun og vennerne har siddet klistret til skærmen, siden de gik i luften, og har fået henvendelser fra caféer og butikker i Amsterdam, Milano og andre svenske byer, der gerne vil kobles til løsningen.

”Det er megafedt, at der er en interesse for det her,” siger Rikke Koblauch

”Men lige nu holder vi lidt igen, for det er også vigtigt, at vi kan stå inde for de små steder, som bliver en del af det.”

Derfor har de talt om at gøre det muligt for butikker og caféer i andre byer at kopiere konceptet – kvit og frit.

Gennem en såkaldt open source-løsning vil andre kunne etablere konceptet i deres lokalsamfund, uden at Rikke Koblauch og hendes venner behøver at være inde over.

”For os giver det mest mening, hvis der er nogen til at drive det i byerne. Der skal være nogen, der har passion for de små steder og kan forklare, hvad det går ud på og hjælpe dem med at vokse,” siger hun.

”Vi har en passion for de steder, vi bor – og dem vil vi gerne se blomstre videre.”