Sidst i graviditeten kommer kramper, pudsige drømme og en livlig baby måske i vejen for din gode nattesøvn. Men fortvivl ej! Alt er, som det skal være, og med den rette indstilling og de rette remedier skal du nok få hvile.
Eller har så mange kramper, at det går ud over din nattesøvn, kan det være en idé at kontakte din læge og få tjekket dine jerndepoter.
Annonse
2. Giv din madras et tjek
Find ud af, om den er god nok til dig og maven. I takt med at du bliver tungere (og tykkere), kræver det mere af din seng. Jo tungere du bliver, des hårdere skal madrassen være.
3. Dit soveværelse skal være veltempereret
Og når du er gravid, må det gerne være lidt køligere end ellers, fordi du sveder mere. Fører det til klager fra personen ved siden af, må du forære ham et par uldne sokker.
Sidst i graviditeten kan det føles ubehageligt at sove på ryggen. Når du sover på ryggen, kan den store blodåre, der løber tilbage mod hjertet, blive trykket af livmoren. Det gør, at der ikke flyder så meget blod tilbage til dit hjerte, og også barnet kan blive påvirket heraf.
Men det er som regel først sidst i graviditeten, at dette giver problemer, netop på grund af livmorens størrelse. Lyt til din krop og de signaler, den sender, og virker det ubehageligt at sove på ryggen, så lad være.
5. Hav udstyret i orden
En pude mellem knæene og én under maven kan hjælpe til en bedre soveposition.
6. Lad være med at bruge sengen
Annonse
Sengen skal ikke brugestil andet end at sove eller dyrke sex i (hvis det skulle være aktuelt).
Kaffe er eksempelvis ikke godt for nattesøvnen. Det samme gælder store måltider. Men som gravid har du nok en lystig appetit, så det kan være en god ide at spise et lille måltid, inden du skal sove, så du ikke vågner af sult. Drik en kop beroligende te til.
10. Kan du ikke sove
Stå op, hvis du ikke kan sove. Sengen skal forbindes med søvn, så undgå, at den udvikler sig til et sted, hvor du ligger i mørket og spekulerer.
Tag en halv time hver dag, hvor du tænker over dem. Når du så ligger om natten og ikke kan sove, kan du tænke: ‘Nu kom tankerne igen, men dem må jeg tage vare på i morgen mellem kl. 16 og 16.30’ eller ‘det, at jeg bekymrer mig, viser, at det betyder noget for mig, men jeg kan ikke kontrollere, hvad der kommer til at ske’.
Lad være med at skælde dig selv ud med tanker som ‘sov så, for s…’. Det at falde i søvn skal ikke blive en kamp.
12. Hvis du ikke kan sove
Glæd dig over, at du i det mindste får hvilet. Det er også en slags restitution.
Hvorfor ikke slå to fluer med et smæk og lade godnatlæsningen handle om søvn? Den lille bog om søvn af Paul Wilson, Borgens Forlag, 60 kr.
gallery5billeder
Slap af inden sengetid med en kop urtete med vanilje (men lad nu være med at drikke så meget, at du skal op for at tisse hele natten). Sleepytime Vanilla, 25 kr. i dagligvarebutikker.
gallery5billeder
Jumpsuit med plads til maven og senere amning. Sæt fra Mamalicious, 459,95 kr.
gallery5billeder
Trusser uden irriterende kanter og en blød bh bidrager til en fredelig nat. Bh’en er også ammeegnet, når den tid kommer. Økologisk amme-bh, 350 kr. og økologiske trusser, 169 kr. fra Amoralia hos Purlogpersille.dk.
gallery5billeder
Brug puder til at støtte maven eller din ømme ryg, når du skal sove. Lejrings- og ammepude uden betræk, 499 kr. fra Uniqform.dk. Frottebetræk til lejrings- og ammepude, 249 kr. fra Uniqform.dk.