3. måned - Giv baby et aktivitetscenter
Jeres barn kan nu have stor glæde af et såkaldt aktivitetscenter – et tæppe med et par buer henover, hvori man kan hænge diverse ting og tøjdyr, der kan slås til, hives i og suttes på.
UGE 9:
Aktivitetscentret har den fordel, at det kan foldes sammen og tages med, når I skal ud. Så er I sikre på at have et godt og velkendt legemiljø, uanset hvor I er.
Endnu er der langtfra kontrol over arme og hænder, men det er en stor glæde at ramme en ting og se dem gynge frem og tilbage. Find genstande i forskellige former, farver og materialer og meget gerne nogle, der rasler og ringer, når man dasker til dem.
Gråd og ”forkælelse”:
Nogle forældre er bange for, at de forkæler deres barn, hvis de for eksempel tager det op, hver gang det græder eller skriger. Andre bliver belært af deres egne forældre om, at de forkæler barnet. Men det første år kan man slet ikke forkæle sit barn. Det kan ikke få for meget kærlighed og næsten heller ikke få for meget opmærksomhed.
Hvis jeres barn græder eller skriger, så tag det op, gå rundt med det på armen, trøst det, prøv om det vil bøvse, giv det noget at spise. Prøv jer frem. Det er ikke sikkert, I finder en løsning hver gang, men det er vigtigt at forsøge. Græder jeres barn meget, så tal med sundhedsplejersken om det.
Lægebesøg:
Bestil tid til tremånedersundersøgelsen hos lægen. Her skal barnet vaccineres første gang for Di-Te-Ki-Pol og Hib.
UGE 10:
Jeres barn begynder nu at pludre mere varieret og afprøver sin stemme. Nogle gange kan det endda blive forskrækket over sine egne lyde.
I første omgang er det vokallyde som ”ah” og ”agy,” som jeres barn begynder at sige. Prøv at gentage disse lyde, når barnet siger dem, og I har kontakt. Det skærper opmærksomheden hos barnet og vil få det til at gentage lydene sammen med jer. I kan på denne led føre lange samtaler sammen med ”ah” og ”agy.” Denne kommunikation er utrolig vigtig – både for jeres og jeres barns forhold og for dets udvikling af et sprog.
Øget appetit: Vær opmærksom på, at jeres barns sult nogle gange vil ”skifte gear.” Pludselig stiger behovet for mad kraftigt, og hvis du ammer, kan det være svært at følge med behovet. Det vil dog regulere sig i løbet af nogle dage. Det er barnet selv, som skal stimulere mælkeproduktionen, så det kan være en dårlig idé at supplere med erstatning.
De første mønstre: Hvis I fører kalender over jeres babys søvn og spisetider, vil I måske begynde at se nogle mønstre nu. Måske sover jeres lille pige eller dreng enkelte længere stræk på visse tider af døgnet, måske bliver der spist lidt mere ad gangen på lidt færre omgange. Men lad ikke dette give anledning til at forsøge at styre jeres barns søvn- og spisevaner. Det får I kun ballade ud af på dette tidspunkt.
UGE 11:
Man kan som forældre hurtigt blive grebet af tanken om, hvorvidt man stimulerer sit barn nok. Så længe I giver jeres spædbarn omsorg, kontakt, kærlighed og plads til at udfolde sig, kan det næsten ikke gå galt.
Husk, at for det lille barn er alting nyt og fantastisk, og det kan lette hverdagen betragteligt at ordne nogle af dagens mange praktiske gøremål, mens barnet er vågent. Sæt for eksempel jeres barn i en skråstol i køkkenet, når I laver mad, og vis og fortæl, hvad det er, I er i gang med. Det er faktisk ligeså forunderligt som en tur i cirkus.
At huske: Hukommelsen bliver bedre, og jeres barn kan nu forudse begivenheder, som gentages, for eksempel amning og at få skiftet ble på puslebordet. Barnet bliver måske uroligt, hvis det bliver lagt i ammestilling, og brystet ikke kommer med det samme – eller smiler og bliver roligt, når det bliver lagt på puslebordet. Forebyg allergi: For at undgå husstøvmider bør sengetøjet vaskes hver 14. dag, og man bør sikre et godt indeklima blandt andet ved at lufte grundigt ud dagligt.
UGE 12:
Barnets nærsynethed aftager i tremånedersalderen. Jeres barn kan fastholde øjenkontakten med jer i længere tid, og I vil opleve at blive genkendt på lang afstand.
Synet stimuleres hele tiden, når øjnene følger ting og mennesker, og når I går gennem stuen, vil jeres søn eller datter nu prøve at følge jer hele vejen. Barnet har fortsat ikke kontrol over sine arme og hænder, men vil nu synes, det er sjovt at ramme ting, der hænger over hovedet og se dem gynge frem og tilbage. Skift eventuelt tingene i kravlegården ud med nogle nye i forskellige, klare farver.
Dårlige produkter: Som tidligere nævnt er der ikke nogen garanti for, at et produkt er godt, sikkert eller sundt, selv om I kan købe det i en god og velassorteret børneforretning. Der er masser af senge, stole og autostole på markedet, der har fået meget dårlige karakterer i sikkerhedstests. Der er babymad tilsat sukker og så videre. Husk jeres sunde skepsis.
Babykalenderen 9. udgave 2015 giver dig løbende den viden, du som nybagt forælder har brug for det første år med din baby. Du får fakta, inspiration, barnets bog, dagbog, scrapbog, kalender og meget mere – alt samlet i én bog.