30 populære drengenavne, der er gået fuldstændig af mode
Drengenavnene Kenneth og Morten er gået fuldstændig af mode. Vi har fundet 30 navne, der slet ikke er populære længere – men måske snart bliver det igen.
Det føles som verdens vigtigste opgave, når vi skal finde et navn til vores barn.
En del falder i ”ej, det kunne da være meget sødt”-kategorien, mens bunken af ”det føles ikke helt rigtigt”-navne hurtigt vokser sig større og større. Og så er der de navne, du under ingen omstændigheder kunne finde på at kalde din baby. Som i aldrig. Og så alligevel – for junior skal jo ikke hedde det samme som alle de andre nede i vuggestuen. Så meget ved du.
Det kunne f.eks. være Morten, Thomas eller Thorsten. Navne, som engang var superhotte, men som i dag virker håbløst forældede.
De er nemlig stadig lidt for tæt på, forklarer navneforsker Birgit Eggert. Og derfor kommer der med al sandsynlighed til at gå lang tid, inden vi igen kan se dem på listerne over de mest populære navne.
”Når en ny generation begynder at blive oldeforældre, så kommer deres navne lige så stille frem på listerne igen. Man kan sige, at navne der er typiske for nybagte forældre og nybagte bedsteforældre typisk undgås til en baby. Men når de først kommer lidt på afstand, så bliver de altså populære igen.”
Nogle af modenavnene kalder vi kometnavne – navne, der kendetegner en bestemt generation, fordi de hurtigt er blevet populære og næsten lige så hurtigt er faldet i popularitet igen. For en stund, i hvert fald. For den type navne vil ifølge Birgit Eggert ofte komme ingen med cirka 100 års mellemrum.
Fire faser før forsvinding
En tysk forsker har tidligere opstillet en model over, hvad der sker, når et navn forsvinder helt væk fra vores navnelister.
Først er der opståelsesfasen, hvor navnet er sjældent og måske kommer udefra. Dernæst kommer udbredelsesfasen, hvor navnet bliver mere og mere almindeligt, inden det rammer adoptionsfasen. På det tidspunkt er det så populært, at mindst to procent af børnene på en årgang skal hedde det. Så kaldes det også et modenavn.
Til sidst rammer navnet regretionsfasen, hvor det går tilbage eller simpelthen forsvinder helt.
Men den opgørelse er forældet, mener Birgit Eggert. For hvis to procent af børnene på en årgang skal hedde et navn, før det kan kaldes et modenavn, ja, så vil vi slet ikke have et modenavn i Danmark.
”Der er en langt større spredning i dag og derfor langt flere, der hedder navne, som kun få børn får hvert år.”
”Sagt på en anden måde, så er der et stigende antal navne, der kun har én navnebærer i det pågældende år. I 1995 var det 4 % af en årgang, og i 2020 var det over 6 %. Der er altså flere navne i spil, end der før har været, og derfor bliver det ikke ved med at være unikt at hedde noget, som ikke ret mange andre gør.”
Sofus-princippet
Engang var det fedt at hedde Kenneth, men de nye navnelister viser, at der ikke var et eneste, nyfødt barn, som fik navnet i 2021. I dag kan Kenneth næsten kun være en nyklækket bedstefar, og de færreste kan forstille sig at sidde med deres nyfødte i favnen og nynne ”sååå, lille Kenneth.”
Og det er ikke så underligt, mener navneforskeren.
”Et navn kan bruges i en periode, og så er det brugt. Så skal der nyt til. Når det har været populært i en generation, og dem i generationen selv begynder at skulle være forældre, så passer det ikke rigtigt til en baby længere, fordi man nu har venner med dét navn, og fordi ens forældre måske hedder det.”
Birgit Eggert har svært ved at give et bud på navne, der aldrig vil komme igen. Så skal det da kun være, fordi vi kollektivt glemmer, at noget overhovedet er et navn – eller fordi navnet har en uheldig betydning på andre sprog. Ellers vil det altid få en opblomstring, spår hun.
Tag for eksempel et navn som Sofus. Da navneloven blev lavet om i 1961, måtte man gerne slette sit gamle navn, hvis ”det var så helt utrolig grimt, at det ville være en byrde”, og embedsmændene opkaldte undtagelsen efter det værste navn, de kunne tænke på: Sofus-princippet.
”Oscar røg også helt ud nogle generationer tilbage, da man fandt ud af, at Oscar Wilde var homoseksuel. Det er man fuldstændig ligeglad med nu. Og derfor er jeg også helt sikker på, at selv navne som Brian kommer igen en dag,” siger Birgit Eggert.
30 upopulære drengenavne
Vi har studeret listerne over godkendte navne og har fundet 30 navne, som vi spår en meget lang vandring op ad listen, inden de igen kommer på mode.
Det første tal angiver, hvor mange der fik navnet i 2021, mens det andet tal er det samlede antal personer i Danmark, der hedder navnet i 2022.
- Allan: 5, 16.695
- Bent: 1, 18.420
- Bjarne: 1, 15.469
- Brian: 1, 18.096
- Børge: 2, 4.080
- Carsten: 0, 18.050
- Claus: 0, 21,320
- Flemming: 1, 19.076
- Folmer: 2, 274
- Gert: 0, 6.309
- Gunnar: 4, 3.423
- Henning: 0, 14.899
- Jesper: 3, 33.602
- Jimmy: 0, 3.283
- John: 3, 24.550
- Johnny: 1, 8.448
- Jørgen: 4, 29.051
- Kenneth: 0, 13.896
- Kim: 1, 28.993
- Leif: 2, 13.210
- Jannik: 1, 1.882
- Michael: 8, 44.611
- Mogens: 1, 12.205
- Morten: 1, 33.774
- Preben: 0, 10.126
- Steen: 2, 13.775
- Stig: 1, 4.689
- Tage: 1, 2.867
- Torben: 0, 19.599
- Torsten: 0, 1.054
Kilde: Danmarks Statistik