9 øvelser: Om på maven, baby!
Din baby skal ligge på maven i det meste af sin vågne tid. Ja, ja, men hvad gør du, når barnet stikker i et hyl, hver gang du vender ham om. Prøv motorikvejlederens øvelser. De virker!
Hvornår skal baby begynde at ligge på maven?
Hvor tit skal baby ligge på maven? Hvorfor skal baby ligge på maven? At ligge på maven er udgangspunktet for din babys videre motoriske udvikling. Det er fra denne stilling, at baby lærer at trille, komme op på alle fire, rejse sig op og gå.
Mavestillingen kan være med til at forebygge skævt eller fladt baghoved.
Gnub maven Sådan gør I:
Gnub baby godt på maven med håndfladen, inden du vender ham om. Virkningen er endnu større, hvis baby har så lidt tøj på som muligt.
Hvad er det godt for?
Berøringen stimulerer babys følesans. Når du efterfølgende vender ham rundt, vil den øgede føling med gulvet automatisk aktiverer et hovedløft – det er en medfødt refleks.
gallery 9 billeder
Op på mor Sådan gør I:
Læg dig på gulvet med baby på min mave eller dit bryst med ansigtet mod vendt mod dig. Tal til baby, så han løfter hovedet. Du kan også sidde med baby på tværs af dine ben.
Hvad er det godt for?
Det føles trygt at ligge på din eller fars krop fremfor på et tæppe. Det gør det til en god startøvelse, inden baby bliver vant til at ligge på maven. Lav den også hud mod hud i sengen, og frigiv kælehormonet oxytocin, der modvirker stress og fremmer amningen.
gallery 9 billeder
Fold armene Sådan gør I:
Stræk babys arme ud foran kroppen, eller fold dem ind under brystet. Fra tre-fire måneder begynder baby at sætte fra med hænderne i gulvet og løfte overkroppen.
Hvad er det godt for?
Det giver mere stabilitet, end når armene ligger langs siden, og det motiverer til, at baby løfter hovedet.
gallery 9 billeder
Brug en stofble Sådan gør I:
Hvis baby slet ikke vil løfte hovedet, så læg en sammenrullet stofble ind under brystet.
Hvad er det godt for?
Baby bliver løftet lidt op og skal bruge færre kræfter på at hæve hovedet op. Støtten kan dog hurtigt blive en krykke, så husk at fjerne den, når baby løfter af sig selv.
gallery 9 billeder
En støttende hånd Sådan gør I:
Læg en hånd på babys numse, når han ligger på maven.
Hvad er det godt for?
Kroppen ligger mere stabilt, så baby ikke falder om på siden.
gallery 9 billeder
Legeplads Sådan gør I:
Lav en legeplads på gulvet i det rum, I er mest. Brug et tyndt liggeunderlag eller et legegulv. Er underlaget for tykt og blødt, synker baby ned, og det fordrer ikke bevægelser.
Hvad er det godt for?
Det er en den mest enkle måde, hvor baby kan ligge på maven, mens han udforsker sit legetøj. Legepladsen er lige ved hånden, så du bliver mindet om mavetræningen.
gallery 9 billeder
Fra 3 måneder: Lille baby - stor bold Vent med øvelserne på denne side, til baby er tre måneder og har mere kontrol over sin krop.
Sådan gør I:
Læg baby på en træningsbold, og bevæg den frem og tilbage og fra side til side, mens du holder godt fast i de små lår. Læg legetøj foran bolden.
Hvad er det godt for?
Baby mærker sin forside, så han vil have større tilbøjelighed til at løfte hovedet. Øvelsen booster babys reflekser – følesansen og hovedbalancesansen. Fra boldens top kan han se langt.
gallery 9 billeder
Fra 3 måneder: Bold under maven Vent med øvelserne på denne side, til baby er tre måneder og har mere kontrol over sin krop.
Sådan gør I:
Læg baby på en blød bold på cirka 15 centimeter i diameter, så den flader lidt ud. En såkaldt Rodondo-bold er ideel til formålet.
Hvad er det godt for?
Udover at motivere til at løfte hovedet, træner baby sin stabilitet omkring skuldre og hofteled – det er den perfekte forberedelse til kravlestadiet.
gallery 9 billeder
Langt udsyn Sådan gør I:
Sæt dig i sofaen med bøjede ben, og læg baby på dine lår, så han kan kigge ud.
Hvad er det godt for?
Det er lettere at løfte hovedet i denne stilling end fra vandret. Normalt kan baby se ned i et kedeligt gulvtæppe. Herfra kan han få øje på noget, og det er motiverende.
(9 billeder)
Faktaboks
Louise Jægersborg er motorikvejleder og psykomotorisk terapeut (afspændingspædagog). Hun underviser både i babymotorik og på uddannelsen til psykomotorisk terapeut.
Se øvelserne i galleriet.
Kilde: Motorikvejleder Louise Jægersborg.
LÆS OGSÅ: Tumleleg med baby
LÆS OGSÅ: Motorik: Find balancen, baby!