En god motorik giver dit barn selvtillid og selvstændighed. Og du kan skubbe udviklingen på vej, hvis du bruger tre gange fem minutter om dagen på at lege motorik med din baby.
Fra din baby bliver født, er han på hårdt arbejde for at få kontrol over sin krop. Han skal lære at holde sit dinglende hoved, styre øjne og hænder, vende sig og senere krybe, kravle og gå. Alt det kalder vi med et fint ord for motorik. En god motorik er nødvendig for, at dit barn kan blive selvstændig og få selvtillid.
Meget går af sig selv, men du kan hjælpe baby på vej med simple øvelser.
MOTORIK FOR BABY: SE DE 7 SJOVE ØVELSER I GALLERIET HEROVER
“Motorikken er indkodet, fra vi bliver født, og de fleste børn vil udvikle sig helt af sig selv,” siger Vibeke Winter, som er børnefysioterapeut og forfatter til bogen Leg, der styrker motorikken 0-1 ½ år.
“Nogle børn har dog brug for at blive stimuleret ekstra med øvelser, mens andre bare bliver endnu dygtigere af det. Og alle børn synes, det er sjovt at lege med deres forældre. Det giver dejlig kontakt og velvære i kroppen, ligesom når vi voksne dyrker sport,” forklarer hun.
Du kan øve motorik når som helst, men det er sjovest, hvis både du og baby er friske. Brug et underlag, som er rart at ligge på, men ikke for blødt – så kan det være svært at bevæge sig på – og supplér med redskaber som bold, rullebræt og evt. en såkaldt tummelumsk med flad bund (en stor ‘skål’, som din baby kan ligge og blive rullet rundt i).
Vibeke Winter foreslår, at du øver motorik med din baby mindst tre gange fem minutter om dagen, alt efter dit og barnets temperament. “Der er ingen øvre grænse for, hvor meget du kan træne, så længe babyen synes, det er sjovt,” siger hun.
Giv baby frihed og selvtillid
Men hvad nu hvis baby slet ikke finder det morsomt at ‘lege motorik’ og bare græder?
“De børn, der ikke er glade for at bevæge sig, er typisk heller ikke gode til det, og så bliver det en ond cirkel. Hvis barnet piver, så hold en pause, og lav øvelsen igen – eller lav en anden øvelse først, og vend så tilbage til den første,” foreslår Vibeke Winter.
Det kan måske føles som hårdt arbejde at træne med sådan en baby, der ikke lige er den fødte gymnast, men Vibeke Winter understreger, at træningen er en investering i dit barns fremtid – ligesom for eksempel tandbørstning.
“Børn, der kan bevæge sig, har mange flere muligheder for at vælge senere. Det handler ikke bare om at være først til at kravle eller gå i mødregruppen, men om, at børn med god motorik får frihed til at lege og selvtillid til at udvikle sig og lære noget nyt.”
Annonse
Her på siden får du syv sjove øvelser, du selv kan lave med din baby. Nogle af dem kan du bruge fra fødslen, andre kræver, at baby selv kan holde hovedet. Alle øvelserne styrker balancesansen, som er fundamentet for den motoriske udvikling. Balancesansen sidder i det indre øre og fungerer – meget forenklet – ved, at der flyder væske gennem tre buegange. Når væsken kommer rundt i buegangene, stimuleres balancesansen, og derfor er det vigtigt at dreje din baby rundt, som du ser i mange af øvelserne herunder.
ØVELSE 2 - Rulle på bold
Hvornår? Fra ca. 1 mdr. Sådan gør du: læg baby på maven på en gymnastikbold, en badebold eller en lidt større legebold. Hold barnet om hofterne, og rul forsigtigt bolden frem. Godt for: Balancen og musklerne i nakke og ryg. Tip til trænede: når baby er mellem tre og seks måneder og fortrolig med bolden, kan du prøve at lægge ham på ryggen på bolden og trille forsigtigt. vær dog opmærksom på, at denne øvelse kan virke grænseoverskridende – prøv selv!
gallery7billeder
ØVELSE 3- Vippe i armene
Hvornår? Fra fødslen. Sådan gør du: Hold baby om numse og nakke med barnets ryg ned mod dine underarme. vip stille og roligt barnet frem og tilbage. Godt for: Balancen. Ofte vugger vi små børn fra side til side, men denne øvelse giver en bevægelse fremad/nedad og tilbage igen. Tip til trænede: At vippe i armene er en ‘halv’ kolbøtte. Gå videre med hele kolbøtter.
gallery7billeder
ØVELSE 4 - Slå kolbøtter
Hvornår? Fra baby kan holde hovedet, ca. 3 mdr. Sådan gør du: Vend barnet med ryggen ind mod dig. Stå med spredte ben. Hold barnet om hofterne. Bøj dig ned med barnet, og skub det langt ind mellem dine ben med hovedet først og ansigtet opad, så du lægger barnet på nakken, ikke hovedet. Rul forsigtigt baby rundt. Godt for: Balancen. Tip til trænede: Lav mange kolbøtter efter hinanden.
gallery7billeder
ØVELSE 5 - Trille rundt om sig selv
Hvornår? Fra dit barn kan holde hovedet selv, ca. 3 mdr. Sådan gør du: Læg dit barn på ryggen. Stræk barnets højre arm op i luften, tag fat om venstre skulder, og rul baby om på maven og videre rundt på ryggen igen. grib hovedet, lige før det når gulvet. Hvis baby ikke kan lide at rulle, så prøv selv at rulle med barnet på maven. Vær forberedt på at blive rundtosset! Godt for: Balancen. Tip til trænede: Rul mange gange efter hinanden, for eksempel otte gange den ene vej og otte gange den anden vej. Efterhånden er det baby selv, der ruller, når du giver tegn.
gallery7billeder
ØVELSE 6 - Svingtur
Hvornår? Fra fødslen. Sådan gør du: Er dit barn under fem måneder, så hold det under hovedet og numsen, og drej forsigtigt rundt om dig selv – huske at dreje begge veje. Er baby ældre, så hold under skuldrene, og sving løs! Godt for: Balancen. Tip til trænede: Jo ældre man bliver, jo vildere skal det være! Hvis du selv bliver rundtosset, så brug en gynge ophængt i én krog eller en tummelumsk med flad bund. det vigtigste er, at du får snurret baby rundt – lige fra starten.
gallery7billeder
ØVELSE 7 - Rulle på bræt
Hvornår? Fra baby kan holde hovedet, ca. 3 mdr. Sådan gør du: Montér fire hjul på et bræt (løse hjul kan købes i for eksempel ikea). Læg barnet på rullebrættet, og kør forsigtigt frem og tilbage. Husk at passe på små nysgerrige fingre! Godt for: Balancen. Tip til trænede: Også her gælder det om at dreje barnet rundt. Hold det i hænderne, og drej selv med rundt – det er også godt for din balance.
gallery7billeder
ØVELSE 1 - Ligge på maven
Hvornår? Fra fødslen. Spæde børn ligger dejligt mave mod mave, på dine arme eller hen over dine ben. Sådan gør du: læg baby på maven så ofte som muligt i de vågne timer. du ser det måske ikke som træning, men din baby får en god balance og en stærk ryg og lærer at holde sit hoved. For at gøre det sjovere kan du selv lægge dig på gulvet og trille en bold frem og tilbage foran baby. Godt for: Balancen og styrken i nakke og ryg.