Årets nytårsforsæt: Mere tid med børnene
Det er ikke kun ønsker om at blive slankere, dyrke mere motion eller stoppe med at ryge, der rangerer højt på listen over danskernes nytårsforsætter. I dag lover forældre mere nærvær og tid til børnene.
Jeg vil tabe 5 kilo, stoppe med at ryge. Og jeg vil være mere sammen med William og Sofia.
Det har i årevis været tradition herhjemme at se den dårlige samvittighed i øjnene og sætte sundheden i højsædet, når vi vender kalenderbladet nytårsaften. Men i dag tænker mange forældre også samvær med familien ind, når de laver deres nytårsforsæt. Det fortæller livsstilsekspert og foredragsholder Christian Grau, der blandt andet er kendt fra DR-programmet Kender du typen.
– Nutidens generation af forældre har i højere grad end tidligere nogle nytårsforsæt, som omhandler deres børn. Det skyldes, at forældre i dag har et stort fokus på tilstedeværelse. De har erkendt barndommens magi og vil gerne nå at være en del af den, siger han.
Også psykolog Jacob Mosgaard peger på, at flere går væk fra kun at lade nytårsforsætterne handle om KRAM-faktorerne – Kost, Rygning, Alkohol og Motion.
– Jeg tror, der er en afmatning i forhold til al den krops- og sundhedsfiksering, vi ellers hele tiden oplever. Og så tror jeg, at flere og flere har problemer med at finde en god balance mellem arbejds- og familieliv. Derfor begynder vi at tænke ud af boksen med, hvad nytårsforsætter kan handle om, siger han.
Selvom nytårsforsætterne er udtryk for en bagvedliggende utilfredshed, som man måske kunne gøre noget ved hele året rundt, er nytåret et udmærket tidspunkt at reflektere over ens ønsker og drømme, mener Jacob Mosgaard.
LÆS OGSÅ: “Jeg har ofte alt for store forventninger til familielivet”
– Selvom nytårsforsættet som ritual er en smule tyndt, fordi det blot er nogle ord, vi siger til sig selv, kan det alligevel være gavnligt, fordi ritualer rent psykologisk virker beroligende og meningsskabende for os, siger han.
Sluk telefonen
Overvejer man at lave nytårsforsæt, der omhandler familielivet er det en god ide at finde ud af, om det er små justeringer eller helt store forandringer, der skal til, siger Jacob Mosgaard.
Hvis der er tale om et ønske om en større forandring, kræver det ofte en noget mere drastisk omlægning af livet, for eksempel at skifte job, gå på deltid, flytte tættere på børnenes institution eller noget helt andet. Hvis der snarere er behov for små ændringer i hverdagen, kan et nytårsforsæt gøres konkret og overkommeligt ved at beslutte sig for eksempelvis at sætte sig ned på gulvet og lege med sine børn mindst én gang om dagen eller at hente dem tidligt mindst én gang om ugen.
Ifølge Christian Grau kunne et tidstypisk nytårsforsæt for eksempel være, at man vil være mindre online, når man er sammen med familien.
– Tidsfordriv og overspringshandlinger foregår meget på nettet. Men nu begynder den dårlige samvittighed, der sidder som en papegøje på vores skulder, at tale om, hvor meget tid vi egentlig bruger på det. Det er blevet populært at ville være mere nærværende, siger han.
LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål du bør stille dig selv som nybagt mor
LÆS OGSÅ: Farvel til den perfekte mor
LÆS OGSÅ: Sådan bliver du mere nærværende