Alberte skal ikke i vuggestue: Familien klarer sig med flekstid og bedstemor

Alberte skal ikke i vuggestue: Familien klarer sig med flekstid og bedstemor

Pernille og Jeppe har valgt at holde toårige Alberte hjemme i stedet for at sende hende i vuggestue. Det kræver fleksible arbejdstider og en bedstemor, der gerne træder til.

Faktaboks

Pernille Christensen, 30 år, it-projektleder og Jeppe Werner Jensen, 30 år, projektleder, har fleksible arbejdstider, og Pernille arbejder kun 10-15 timer om ugen, så de skiftes til at passe Alberte.

Pernille tager sig ofte af dagtimerne og afløses af Jeppe, når han har fri.

De lægger et skema for den kommende uge, og når de ikke selv kan være hjemme, træder mormor til som passer, hvilket bliver til mellem to og fem dage om ugen.

Faktaboks

Danmark indtager europæisk tredjeplads, når det kommer til antallet af mennesker med fleksible arbejdstider. 44 procent af danskerne, med en overvægt i den private sektor, benytter sig af muligheden for flekstid.

Det afhænger af arbejdsgiver og overenskomst, om du har mulighed for flekstid. Der findes ingen tilskudsmuligheder eller fradragsfordele ved at arbejde på nedsat tid eller med fleksibelt skema.

Hvorfor har I valgt vuggestue fra?

Alberte var skrevet op til vuggestue, og i min barsel regnede jeg med, at det var det, hun skulle. Men da tiden nærmede sig, kunne jeg mærke, at det ikke føltes rigtigt. Hverken Alberte eller jeg var klar til, at hun i så tidlig en alder skulle afleveres til andre.

Det handler ikke om pædagogerne; jeg er sikker på, de er dygtige og eksperter i pædagogik. Men den grundlæggende kærlighed tror jeg bedst, Alberte kan få herhjemme.

Hvad har været svært ved beslutningen?

Jeg har grædt mange tårer i splittelsen mellem, at vi jo ‘burde’ sende hende i vuggestue, fordi det er det normale, og så det faktum, at det bare ikke føltes rigtigt. Stort set alle i vores omgangskreds synes, vores valg er forkert, og at Alberte skal i vuggestue for at blive socialiseret. Faktisk gjorde kritikken mig så usikker, at vi i månedsvis udskød beslutningen – jeg turde simpelthen ikke stå ved lysten til at holde hende hjemme.

Hvordan får I hverdagen til at hænge sammen?

Det løber kun rundt økonomisk, fordi vi er flyttet ud af byen og bor i et billigt hus, og jeg kun arbejder 10-15 timer om ugen. Vi forsøger at planlægge arbejdet, så en af os altid er hjemme. Når det ikke lykkes, træder mormor til og hjælper os. Det er et stort puslespil med to arbejdspladser og en mormor, men det virker for os. Når mormor passer, er fokus selvfølgelig ikke på det pædagogiske; til gengæld er det pasning fyldt med kærlighed og verdens bedste normering.

Hvad er ulemperne ved at holde Alberte hjemme?

I perioder har vi nærmest været skifteholdsforældre og afløst hinanden, så parforholdet har været nedprioriteret. Der er heller ikke meget tid til fritidsaktiviteter og venner. Desuden løber jeg en risiko ved at vælge karrieren fra nu – måske bliver det sværere at få et fuldtidsjob, når jeg er klar igen. Men jeg regner med at arbejde, indtil jeg er 80 år, så det skal nok gå. Måske får jeg en anden vej ind i arbejdslivet, end jeg havde tænkt, men det er godt givet ud.

Hvad kunne have gjort valget nemmere for dig?

Hvis jeg havde vidst, at der fandtes et stort netværk af hjemmegående mødre, havde jeg nok ikke tvivlet så meget. Det blev et vendepunkt, at jeg mødte andre i samme båd. De fleste, der holder deres børn hjemme, er veluddannede mennesker med spændende holdninger og masser af substans. Derfor opsøger jeg dem, de dage jeg har hjemmetjansen med Alberte.

LÆS OGSÅ: Hjemmegående mor: “Vi har valgt vuggestuen fra”

LÆS OGSÅ: Familietid i stedet for vuggestue: Mor er hjemmegående, og far er dagplejer

LÆS OGSÅ: Guide til vuggestuestarten