Familietid i stedet for vuggestue: Mor er hjemmegående, og far er dagplejer
32-årige Majken Blech Jacobsen, 26-årige Daniel Larsen og sønnen Ask på seks måneder er sammen som familie hver dag, hele tiden. Ask skal ikke i vuggestue, men bliver passet af mor og far sammen med tre andre børn.
Hvorfor har I valgt vuggestue fra?
Vi har begge arbejdet i institutioner og synes,
det kan være svært at være en omsorgsfuld voksen og til stede for alle børn
, når der ofte kun er to pædagoger til seks børn. Derfor ville vi gerne holde Ask hjemme – og vi ville begge være sammen med ham. Ved at jeg hjemmepasser Ask, og Daniel ser efter andres børn, er vi stadig samlet som familie, og som en bonus har Ask jævnaldrende at lege med.
Hvilke reaktioner møder I?
Nogle synes, vi spilder vores uddannelse og ikke bidrager nok til samfundet. Det kan jeg på en måde godt forstå. Jeg synes dog ikke, at mængden af skattekroner til den fælles kasse er det eneste vigtige. I steder giver vi nogle børn en
tryg, nærværende og rolig start på livet
, og det tror jeg kommer både dem og samfundet til gavn. Desuden er det ikke et valg for resten af livet; vi har arbejdet før og kommer til det igen. Denne løsning føles bare rigtigst for os som familie lige nu.
Er det nødvendigt, at I begge er hjemme?
Allerede da jeg var gravid, talte vi om at dele barslen. Det er lige så vigtigt for Daniel at have tid med Ask som for mig. Vi vil gerne have, at han lærer både mor og far godt at kende, og vil gerne begge præge hans udvikling. Langt hen ad vejen er det et egoistisk valg, fordi ingen af os ønsker at gå glip af noget. Med vores løsning er vi begge til stede, samtidig med at vi udfolder vores faglige og pædagogiske idealer.
Hvilke ulemper er det ved jeres valg?
Økonomisk er det ingen guldgrube at sætte et familieliv sammen, som vi har gjort. For eksempel indbetaler vi ikke til pensionsopsparing i øjeblikket eller har udsigt til dyre charterferier. Det er mest af alt et idealistisk projekt. Heldigvis for os kommer vi fra et liv på SU, så tilvænningen er gået fint.
Hvad har været det sværeste?
Samtidig med at vi skulle lande i den nye rolle som familie, har vi også arbejdet intensivt for at finde det rette antal børn, som Daniel kan passe. Det har taget tid og krævet energi. Det har også været hårdt at møde kritik fra pædagoger i vores omgangskreds. I stedet for de kommunale tilbud har vi valgt at blive private passere. Det synes folk er asocialt, og holdningen er, at vi burde tage den faglige kamp om pædagogfaget, der hvor den normalt kæmpes.
LÆS OGSÅ: Vuggestue: Sådan ruster du dit barn
LÆS OGSÅ: Hjemmegående mor: “Vi har valgt vuggestuen fra”
LÆS OGSÅ: Indkøring: Benediktes første uge i vuggestue