Alt om graviditetstest

Måske gravid? Her er alt, du skal vide om graviditetstests

Ventetiden kan være ulidelig, hvis man tror, man kan være gravid. Men hvornår kan man egentligt tage en graviditetstest og regne med resultatet? Er en dyr graviditetstest bedre end billige? Og dur sensitive, tidlige graviditetstests? Få svarene og de bedste råd til at tage en graviditetstest korrekt her.

Få svar på dine spørgsmål om graviditetstests

Det kan virke banalt med sådan en graviditetstest. Man tisser på en pind, og kort tid efter kommer der én eller to streger. Et voila – du er gravid, eller også er du ikke gravid. Men når man står i det, kan man have mange spørgsmål: Hvor sikker er en graviditetstest? Hvornår skal man tage en graviditetstest? Hvordan tager man den korrekt? Og hvordan virker en graviditetstest overhovedet?

Derudover kan dagene fra formodet ægløsning til, at du kan bruge en graviditetstest, virke utroligt lange, så kan man ikke bare tage en tidlig graviditetstest, som kan påvise graviditet inden den forventede menstruation?

Vi besvarer en række spørgsmål om graviditetstests her.

Tidlig graviditetstest: Kan graviditet påvises før udebleven menstruation?

Du kan ikke vide dig fuldkommen sikker på, om du er gravid eller ej, hvis du tager en tidlig graviditetstest. Derfor er du nødt til at vente med at teste, til du skulle have haft din næste menstruation, hvis du vil være sikker.

En tidlig graviditetstest er højsensitiv og kan opfange graviditetshormonet hCG i urinen i lavere mængder end en almindelig graviditetstest. Mange af dem lover at kunne påvise graviditet helt ned til seks dage efter befrugtning, og selvom de ganske rigtigt kan give dig et svar, kan du ikke tage en tidlig graviditetstest for gode varer.

Gravid9.jpg
Selvom ventetiden kan være lang, bør du først tage en graviditetstest, efter du skulle have haft din næste menstruation.

Gode råd til at tage en graviditetstest

Vent med at teste til forventet menstruation – eller senere

Niveauet af hCG stiger langsomt. De fleste gravide vil kunne spore det i urinen på dagen, hvor de skulle have haft menstruation, men ikke alle. Få et sikkert svar en uge efter den forventede menstruation.

Læs graviditetstestens vejledning - og følg den

Nogle tests skal ligge 3 minutter, andre 5 minutter. Læs vejledning og følg den, så du er sikker på at udføre testen korrekt. Du kan ikke regne med et resultat på en graviditetstest, der er aflæst for tidligt eller for sent.

Tjek op på din graviditetstest

Er udløbsdatoen på din graviditetstest overskredet, folien omkring testen brudt, eller ved du, at den har ligget varmere end ved stuetemperatur, kan du ikke være sikker på, at testen virker. Sørg også altid for at bruge graviditetstests, der er CE-mærket - så lever de op til internationale regelsæt om kvalitet på området.

Tag graviditetstesten om morgenen, før du drikker noget

En graviditetstest fungerer ved at måle hCG-hormonet i din urin, men tidligt i graviditeten er niveauet ikke særligt højt. Derfor måles det bedst, når urinen er mest koncentreret. Har du indtaget (meget) væske, inden du tager testen, kan du i værste fald risikere at få et falsk negativt svar.

Tis i en ren beholder og test derfra

Så er du sikker på, at din graviditetstest kun bliver våd, hvor den skal, og at den absorberer den rette mængde urin til at kunne give dig svar på, om du er gravid eller ej.

I mange tilfælde vil koncentrationen af hCG-hormonet ikke være højt nok til, at en tidlig graviditetstest opfanger det, så selvom du ér gravid, vil den måske vise falsk negativ. Derudover skal man have in mente, at nogle graviditeter/ befrugtede æg går i sig selv, inden der burde komme en menstruation. Hvis du tager testen tidligt og får et positivt resultat, kan du altså risikere at nå at glæde dig over en ikke-blivende graviditet, hvis du skulle gå hen at miste fosteret.

Gravid5.jpg
Med en tidlig graviditetstest kan du risikere at nå at glæde dig over en ikke-blivende graviditet.

Ikke engang nogle få dage før forventet menstruation kan det altså anbefales at tage en tidlig graviditetstest.

Tip: Koncentrationen af hCG fordobles ca. hver 2. døgn, så hvis du tror, du er gravid, men din test er negativ, kan du teste igen nogle dage senere.

Opsaml urin, når du skal tage testen

En graviditetstest består af en teststrimmel – enten inde i en stav eller i sig selv – og for enden af den strimmel er der en absorberende del, som skal i kontakt med din urin. På den konkrete graviditetstest fremgår det, hvordan den skal tages.

For at have bedre styr på din graviditetstest, kan det være en fordel at opsamle urinen i en ren beholder og derefter dyppe staven i urinen. En opsamlet urinprøve sikrer, at der ikke kommer urin på områder af staven, hvor de ikke skal være, og at teststrimlen optager den rette mængde urin. Det er ganske enkelt nemmere at styre end at tisse direkte på testen.

Gravid10.jpg
Du kan med fordel opsamle urin, når du skal tage din graviditetstest - så er det nemmere at styre.

Måler på hCG-hormon

En graviditetstest måler hCG, som er et hormon, moderkagen producerer. Hormonet hCG er det, der får graviditetstesten til at slå ud, så tager du en graviditetstest, der viser et positivt resultat, er det næsten 100 procent sikkert, at det skyldes graviditetshormonet. Altså at du er gravid.

I ganske sjældne tilfælde kan en klassiske graviditetstest dog vise falsk positiv, hvis du for nyligt har været gravid og der fortsat er hCG i din urin, hvis du tager helt speciel medicin, eller hvis du har en sjælden sygdom i æggestokkene.

Gravid3.jpg
En graviditetstest måler på hormonet hCG, som stiger støt i løbet af graviditeten.

Brug gerne morgenurin

Eftersom testen måler på indholdet af hCG i urinen, kan det være en fordel at anvende morgenurin. Der vil nemlig typisk være meget graviditetshormon i urinen, når det er en hel nat siden, du sidst har ladet vandet. Derfor: Tag testen når du står op og inden, du drikker væske.

Lad herefter testen ligge i det antal minutter, der står på pakken. Hvis du venter for kort eller lang tid, kan du ikke regne med hverken et negativt eller positivt resultat. Du skal altså være helt sikker på, hvordan testen fungerer, inden du tager den. Forskellige graviditetstests virker på forskellige måder, så læs altid den konkrete brugsanvisning.

Tag din test efter forventet menstruation

På almindelige graviditetstests står der, at de kan påvise graviditet på forventet menstruationsdag. Det er imidlertid ikke fuldkommen sikkert, at alle gravide kvinder får et positivt resultat, selvom de tager graviditetstesten på dagen for forventet menstruation. Omvendt kan nogen også teste positiv op til flere dage inden forventet menstruation. Det er bare ikke til at vide.

Det anbefales således, at man tager testen en uge efter den forventede menstruation.

Selvom graviditetshormonet allerede begynder at dannes fire-fem dage efter befrugtning, er det nemlig forskelligt, hvor hurtigt niveauet stiger til et leje, en graviditetstest kan spore.

Det anbefales, at du tager din graviditetstest en uge efter forventet menstruation - så er der størst chance for at få et retvisende resultat.

Er alle graviditetstests lige gode?

Der findes flere typer graviditetstest, og de findes i forskellige prisklasser. Men er de alle sammen lige gode?

Ja, så længe du vælger en CE-godkendt graviditetstest, bør alle graviditetstest at være lige gode. Det gør altså ikke nogen forskel, om du vælger en digital graviditetstest eller en af de manuelle graviditetstest - for eksempel apotekets graviditetstest, som du kan købe både online og på apoteker landet over. Det er heller ikke vigtigt, om det er en teststrip eller en graviditetstest-stav, og om det er en billig eller dyr udgave. 

Gravid8.jpg
Hvis du vælger en CE-godkendt graviditetstest og følger brugsanvisningen, bør alle tests være lige gode.

Populære graviditetstests

Nogle af de populære valg af graviditetstests er:

  • Apotekets graviditetstest, som du kan finde her
  • Clearblue digital graviditetstest, som findes her
  • Valmed-graviditetstest, som bl.a. kan købes her

Hvad end du vælger Clearblues, Valmeds, apotekets graviditetstest eller en helt fjerde, er det vigtigste, at du sørger for at tage testen rigtigt, og at du sikrer dig, at den ikke har taget skade: Den må ikke være udløbet på dato, emballagen må ikke være brudt, og testen må ikke have ligget hverken for varmt eller koldt. De fleste graviditetstests skal opbevares ved stuetemperatur, men sørg for at læse på den konkrete test for at være sikker på, at din graviditetstest virker.

Hvad betyder en svagt positiv graviditetstest?

De fleste tests fungerer sådan, at der er en kontrolstreg og en teststreg. Det kan dog ske, at den ene streg er utydelig, og så kan man - naturligvis - blive i tvivl om, hvorvidt det positive resultat holder eller ej.

Som regel kan du godt regne med, at du er gravid, hvis testen viser to streger. Også selvom den ene streg er utydelig. En svagt positiv test kan betyde, at niveauet af graviditetshormonet er lavt, fordi du f.eks. ikke er så langt henne. Det kan imidlertid også skyldes, at du kortvarigt var gravid, men at hormonet nu er aftagende igen, eller at testen er defekt.

Hvis teststregen er utydelig, anbefales det således, at du tager endnu en test nogle dage senere og satser på, at den næste graviditetstest er mere klar i spyttet.

Ofte er det desuden sådan, at den ene streg forsvinder igen, når testen har ligget i noget tid. Det skyldes de kemiske reaktioner, der sker i testen, og det er altså endnu en god grund til, at du skal følge brugsanvisningen ift. aflæsningstiden.

Er lægens graviditetstest bedre?

Mange gravide kvinder vil gerne have bekræftet deres graviditet hos lægen, efter de selv har taget en test derhjemme.

Lægens test kan imidlertid præcis det samme, som en graviditetstest fra håndkøb. Her måles der også på hCG i urinen, og selv hvis der tages en blodprøve, er det det samme hormon, man tester for. Selvom det kan være svært blot at stole på graviditetstesten, du har taget derhjemme, skal du altså væbne dig med tålmodighed. Først når du kan blive scannet eller få en ultralydundersøgelse, kan du blive klogere på, om graviditeten er god nok - og om det er en blivende graviditet.

Gravid1.jpg
Lægens graviditetstests fungerer på samme måde som dem, du tager derhjemme. Til gengæld kan lægen udføre scanninger.