Test af babymad

Babymad på glas skal kun bruges som nødløsning

To eksperter har lavet test af seks glas babymad og vurderer indhold, smag og konsistens.

Der er strikse regler for, hvad babymad på glas må indeholde. Men er det så godt som sit rygte?

De to voksne eksperter tager sig tid til at tygge på eftersmagen af babymadversionen af lasagne, før de begynder at sætte ord på smagen og konsistensen.

– Det er faktisk ikke så hvinende sødt, som jeg havde troet, siger Melanie Wange Larsson, kandidat i human ernæring og tilknyttet Professionshøjskolen Metropol og Københavns Universitet.

– Nej, den er ikke sød, men den er heller ikke så meget andet. Og så har den en melklistret konsistens, supplerer Kenneth Højgaard, kvalitetschef i Københavns Madhus, mens han smasker for at understrege den klistrede konsistens.

Modermælk er lunkent, cremet og sødt, og det er den smag og konsistens, producenterne af babymad ofte prøver at ramme for at gøre det til en sikker vinder, når barnet så småt begynder på overgangskosten. Men samtlige seks testede retter er faktisk ikke helt så søde som forventet.

Babymad på glas er en udmærket løsning. Med måde. For man gør sit barn en bjørnetjeneste, hvis menuen for ofte står på præfabrikeret babymad, mener de to eksperter.

– Når du går i gang med overgangskosten fra modermælk til familiens mad, laver du et benspænd for dig selv ved at lave en overgang til mad på glas på vejen, for det har intet at gøre med hverken modermælk eller den kost, vi spiser, siger Kenneth Højgaard og forklarer, at man risikerer, at barnet beholder præferencen for sød mad og får sværere ved at være åben for flere smagsvarianter. Samtidig skal barnets tyggefunktion gradvist udfordres, og det bliver den ikke, hvis konsistensen ikke gradvist får mere struktur.

Rimelige regler

Kæmpeguide: Det må din baby spiseVi tester frugtmos

Eksperternes tre råd

Eksperterne er også enige om, at der ikke er en klar vinder af testen, for hvis man skal se på helhedsoplevelse af indhold, smag og ingrediens er det ene produkt lige så godt som det andet, hvis man kun bruger det en gang imellem.

Sempers couscous med kylling og basilikum er dog et godt eksempel på, hvordan krydderier kan udfordre barnets smagsløg, når saltindholdet skal begrænses.

Ifølge eksperterne er der tre råd, du fremover kan gå efter:

1: Gå efter glas med så høj energitæthed som muligt. Så er du sikker på, at det udgør et mættende måltid.

2: Gå efter produkter med så simple ingredienser som muligt, hvor der ikke er tilsat en masse bearbejdet stivelse.

3: Overvej, hvad du betaler for. Hvis det for eksempel bare er gulerod, tomat og kød, kan du let lave det selv.

Faktaboks

Så meget energi har din baby brug for

Børn i vækst har brug for meget næring i forhold til kropsvægt, er det vigtigt, at maden er energitæt, så barnet både kan blive mæt og få den nødvendige energi.

Energitætheden i babymad på glas bør ligge mellem 300 og 400 kJ pr. 100 gram, hvis det skal udgøre et mættende måltid – eller omkring 95 kcal pr. 100 gram og ikke lavere end 71 kcal pr. 100 gram.

LÆS OGSÅ: Forstoppelse: Det skal din baby (ikke) spise

LÆS OGSÅ: Sådan får du din baby til at spise grøntsager

LÆS OGSÅ: 42 tips til babys mad det første år