Børnesko: Er billige sko lige så gode som dyre?
Børnefødder skal have det godt. Det kan de fleste forældre blive enige om. Men følges pris og kvalitet altid ad, eller kan billige børnesko være ligeså gode som de dyre? Hvad gør egentligt en god børnesko?
Der er stor forskel på priserne på de dinglende mærkater på børnesko- og støvler. Alt fra en enkelt hundredkroneseddel til over tusind kroner afhængigt af model og mærke. Men er de dyre børnesko altid bedre end de billige, eller hvordan ved man, om en sko eller støvle er god nok?
Fokusér på børneskoen – ikke prisskiltet
De fleste børn er ligeglade med, om skoen er fra et eksklusivt mærke eller fra supermarkedet. Det er oftere os forældre, der har en præference, hvad det angår. Måske fordi vi vil ungerne det så godt, og tænker at den dyrere ende er den bedste ende, hvad angår børnenes fodtøj. Men det vigtige er i virkeligheden bare, at skoen sidder godt på barnets fod, og til at afgøre det, findes der et par enkelte tjekpunkter.
– Mit råd er, at man skal droppe at lade sig guide af prisskiltet. Nogle gange hænger pris og kvalitet sammen, andre ikke, siger Karina Gyrst, kiropraktor ved Kiropraktorhuset i Nyborg. Hun har 25 års kiropraktisk erfaring og stor interesse for børnefødder, og tilser dagligt bevægeligheden i de 33 led i foden, der udgør fundamentet for barnets holdning og bevægelighed, og ved, hvor vigtigt det rigtige børnefodtøj er.
Hun anbefaler, at du i stedet for prisen, ser på sålen og dens bøjelighed.
– Sålen skal være så tynd som muligt, og den skal være bøjelig både ligefrem og sidevers. Og så skal der være god plads til at sprede tæerne nede i skoen, rummelighed over vristen og skoens materiale skal være fleksibelt. Det er det vigtigste. I virkeligheden skal vi gå efter det tætteste på en barfodet børnefod, vi kan komme, siger hun og forklarer:
– Få skoene i hænderne, bevæg dem og mærk efter, også efter dit barn har stukket fødderne i dem. Hvis sålen er tynd og bøjelig, skoen rummelig både ved tæerne og over vristen, og det omgivende materiale fleksibelt og åndbart, så er det en god børnesko – uanset prisen.
Billige børnesko kan være en god idé
Selvom man ikke kan generalisere og sige, at billige børnesko er hverken gode eller mindre gode, eller at dyre børnesko har en bedre kvalitet end de billigere, så er der alligevel en sammenhæng mellem pris og, hvor gode skoene er for dit barns fødder.
– Billige børnesko kan tit være bedre forstået på den måde, at forældre ofte er mere afslappede omkring, om de bliver svinet til, eller der sker noget med dem. Og de er ikke ømme over at skulle skifte dem ud heller. Det er helt klart en fordel. Jeg synes, jeg ser en kedelig tendens til, at børnene har skoene på i længere tid, når skoene har være dyrere. Også til skoene faktisk er ved at være for små, og det er jo det værste, man kan gøre set i et børnefodsperspektiv, siger Karina Gyrst.
Gode børnesko: Lad dit barn have medbestemmelse
En anden pointe er, at de dyre mærkesko måske ikke nødvendigvis er dem, dit barn synes, er de fedeste og sjoveste og have på – og det er ikke en helt uvæsentlig faktor at have med i regnestykket.
– Design og farver er faktisk vigtigere, end man tror ud fra barnets perspektiv. Børn kan have meget morskab og leg ud af sko, hvis de kan lide dem. Og sko må jo rigtig gerne motivere til leg og bevægelse. For eksempel gummisko, som lyser hver gang barnet træder i jorden – de er jo fantastiske, hvis de ellers passer barnet godt, for de gør hver eneste skridt sjovt, siger Karina Gyrst.
Hvis den kritiske forælder ellers vurderer, at skoen er god nok, kan det altså sagtens være, at Elsa-skoene med glimmer kan få lov til at slå de lækre cognacfarvede lædersko med naturgummisål, som din æstetiske smag måske sværgede til.
Invester tid i de rigtige børnesko
Det kan tage lidt tid til at finde de gode sko, som både passer dit barn godt, er fornuftige og som det lille pus også kan lide. Men det er tid, der er værd at investere, for det er slet ikke ligegyldigt, hvilke sko vi propper de små fødder i.
– Ligesom små børn kan få flade baghoveder, så kan man på samme måde modellere foden – det er der bare ikke ligeså stort fokus på. Men man skal virkelig være opmærksom på det, for det er altså hele fundamentet for barnets holdning og sansemotoriske udvikling. Hvis en sko for eksempel strammer over vristen, vil foden tilpasse sig skoen og blive mast fladere, og det påvirker barnets gang og holdning, forklare Karina Gyrst.
En tommelfingerregel er, at man skal stikke en finger i skoen på fodens oversiden langs vristen, mens barnet prøver den.
– Der skal være plads, og skoen må ikke stramme om din finger. Ellers er modellen ikke rigtig for dit barn. Og så skal der være vokseplads på begge fødder og god bredde forrest i foden, så ingen tæer bliver trykket. Desuden skal barnet helst kunne mærke underlaget, det går på, for at det udvikler en naturlig stabilitet i foden og resten af kroppen, siger Karina Gyrst.
Fødderne er mest fleksible hos det lille barn, men vækstcentrene i fødderne lukker faktisk først ved 20-års alderen, og derfor er børnefødder meget letpåvirkelige. Derfor bør man ikke gå på kompromis med sit barns fodtøj. Heller ikke selvom det ikke har skoene på så tit.
– Gode sko er en investering for livet egentligt, og særligt barnet i 0-6 års alderen, kan man altså påvirke positivt, ved at gå op i, at de får de rigtige fodtøj på, siger Karina Gyrst.
LÆS OGSÅ: 6 tip til at undgå fejlkøb, når du køber børnesko på nettet
LÆS OGSÅ: Sådan køber du sko til børn
LÆS OGSÅ: Strik selv: Små lune sko