Bøger om moderskab

”Hvorfor fortalte ingen…”: Her er 4 gode bøger om moderskabet

At være mor skaber erfaringer, som binder bånd mellem generationer. Samtidig er det kilde til både det søde og det svære mellem familiens mange kvinder, hvilket ugens bøger dykker ned i.

”Jeg kan huske, hvordan det var at være 14 år og føle, at ingen forstod mig, ikke min mor, ikke min far, og jeg følte mig helt alene og tænkte: Sådan en voksen skal jeg aldrig blive! Og nu har jeg to piger på 10 år, og de har set på mig, siden de var 5-6 år, og råbt ad mig: “Men du forstår jo ingenting!” Og jeg tænkte: Dette må jeg skrive om!”

Sådan sagde norske Monica Isakstuen, da hun i foråret deltog i et arrangement i Danmark om sin seneste roman.

Og netop den erkendelse, altså, oplevelsen af, at erfaringer, man gjorde sig som barn, forfølger en, når man er voksen – eller erfaringen af at BLIVE sådan en voksen, at BLIVE sådan en mor – og ja: oplevelsen af, at den type erfaringer faktisk kan gå ”i arv” igennem mange generationer, at man f.eks. kan læse om moderskabets strabadser i tekster, der kan være ældre end ens egen tipoldemor og føle sig set, spejlet, genkendt, ramt – det er en erfaring, man kan læse om i denne uges bøger.

Her får du en antologi med væsentlige, danske moderskabsstemmer, en lettisk fertilitetslæge uden moderinstinkt – og en tur til en norsk hytte i selskab med Monica Isakstuen og tre generationer af kvinder.

En klassiker om moderskabet

En klassiker om moderskab er Dea Trier Mørchs ”Vinterbørn”, hvor en række kvinder er indlagt til observation på grund af komplikationer ved graviditet og fødsel. På tværs af alder og social baggrund skaber de et bånd og finder et fællesskab.

Vinterbørn.jpg

Det tidløse moderskab

Moderelementet.jpg

”Moderelementet” er en rørende og på-tværs-af-alder-og-generationer-sammenflettende antologi om moderskab med bidrag skrevet af et væld af danske stjerneforfattere i årene fra 1895 til 2014 og redigeret af fem danske forfattere.

Bogen er, som det angives på bagsiden, en mosaik af tekster om den radikale erfaring at skabe og drage omsorg for andre mennesker. Her er fødsler, krop og abort, familie og klassespørgsmål, og så er her tilsyneladende tidløse erfaringer, som når Jette Drewsen lader en førstegangsfødende spørge: ”hvorfor fortalte ingen”, ”hvorfor tillod vi” om trætheden, om ensomheden, om kroppens styrke, om skønheden og lykken ved moderskabet.

Antologiens tekster binder kvinder, mødre og kroppe sammen med ord og litteratur på tværs af årtier og generationer. De deler en erfaring, en ur-oplevelse, som står knivskarpt og uomgængelig, uanset udgivelsesår.

”Moderelementet”, antologi redigeret af Liv Duvå, Kirstine Reffstrup, Ditte Holm Bro, Mia Degner og Julie Sten-Knudsen, Gutkind, 300 sider, 300 kr.

En dag og mange liv under ét tag

De små piger.jpg

En mor, hendes mor og hendes 9-årige tvillingepiger er samlet i familiens hytte i Norge. Ved at lade handlingen udspille sig netop her, formår Isakstuen at skrive en roman, der foregår over én enkelt dag, men samtidig er udstrakt i tid.

Her er generationer af mødre nemlig kommet med deres døtre med regler, der skulle overholdes (og brydes), og med de konflikter, der er opstået mellem generationerne. Og også med ønsket om at blive set og forstået, både af sine børn og af sin egen mor. Uanset alder.

Bogens omslag viser præcist, hvad der er på spil. Samtlige kvinder i dén hytte indeholder nemlig også det barn, de engang selv var, og minderne om deres egen mor i samme hytte mange år tilbage i tiden.

En smuk roman om familiens både snærende og forløsende bånd.

”De små piger” af Monica Isakstuen, Turbine, 243 sider, 250 kr.

Flugt og frihed

Modermælk.jpg

”En fertilitetslæge uden moderinstinkt.” Dén sætning i forlagets beskrivelse af romanen overbeviste mig om, at dén måtte jeg læse.

Sætningen omhandler fortællerens mor, en kvinde, der bevidst har fravalgt livet som mor og hustru for at blive læge (hendes datter vokser i stedet op hos hendes forældre) – kun for at blive forvist fra sit erhverv og udstødt af sovjet-apparatet, da hun på vegne af en veninde tager hævn over hendes voldelige mand.

”Modermælk” er en fortælling om hverdagen i et autoritært styre, om undertrykkelse og psykisk sammenbrud og om betydningen af de små glimt af frihed, der alligevel sniger sig ind. Og så fortæller bogen – som er delvist selvbiografisk – om tre generationer af kvinder i samme familie, der tackler både moderskabet og manglen på frihed på hver sin måde i årene fra Anden Verdenskrig til Murens fald.

”Modermælk” af Nora Ikstena, Multivers, 288 sider, 250 kr.

Om skribenten

Gyrith.jpg

Gyrith Ravn er inkarneret læser og litteraturformidler med mange års erfaring fra den danske forlagsbranche.

Hun skriver også om litteratur på Instagram som @gyrith.

Klik her kom med i ALT for damernes Bogklub.