børnevenlige strande Danmark

Her er 10 børnevenlige strande, du skal kende

Vi er så heldige her i vores lille strandparadis, for i Danmark har vi ikke mindre end 8000 kilometer kystlinje at boltre os på. Her får du 10 skønne og børnevenlige strande, du måske ikke kender.

1. Galløkken strand på Bornholm

En skøn strand med et lille skovstykke op til, hvor man kan udforske og lege. Her er også to lave å-løb på stranden, der ændrer sig hver dag, hvor ungerne kan fange småfisk og bygge dæmninger. Og så har Bornholm jo Danmarks fineste sand!

2. Den 12 km lange strand på Fanø

Stranden breder sig mellem Fanø Bad og Rindby Strand og er meget børnevenlig, da vandet er helt lavt meget langt ud. Her kan I også prøve at køre blokart, finde bunkevis af rav, når vinden er rigtig og opleve masser af entusiastiske drageflyvere.

3. Lynæs strand ved Hundested

Her er lavvandet, da stranden kysser Isefjordens udløb, så der er både trygt og rolige, lune vande. Find rav og smukke skaller, og smut over til Lynæs Surf Center og spis en lækker burger eller lej et SUP-board.

Tip

Nær Klint Havn i Odsherred og lige nord for Sandvig på Bornholm finder du strande, hvor der er bygget en hel hær stensøjler af besøgende.

4. Bellevue strand ved Risskov nord for Aarhus

Her er både kiosk, toiletter og badebroer, vandet er for det meste roligt og klart, og går du lidt sydpå hen ad stranden, traver du ind i smukke Riis Skov. Bliver der for meget leben lige ved Bellevue, kan du helt sikkert finde et mere roligt spot, hvis du vader nordpå i vandkanten mod Åkrogen.

5. Fjellerup strand på Djursland

Lavvandet, børnevenlig og med høje sandklitter, man kan rulle ned af og hoppe fra! Byg kæmpe sandslotte og nyd, at her er god plads.

6. Strandene ved Almind sø i Silkeborg

Her er der ingen bølger, vandet bliver hurtigt varmet op, og så er Almind Sø en af landets reneste. Det inderste af vandet (ved strandene Østre og Vestre) er "indhegnet" af en smuk, rund badebro, som danner en naturlig grænse for, hvor langt ungerne kan komme ud. Her er isboder og en skøn skov, I kan gå på opdagelse i.

3 gode solråd

Skygge, solhat og solcreme!

Sørg for at have parasol eller strandtelt med til pauser i skyggen, hav solhatte klar til alle og smør jævnligt med solcremei høj faktor.

7. Tisvilde strand

Her er noget for enhver smag, sten at bygge og lege med og sand andre steder. Lavvandet til de små, skov og Tisvilde Hovedgade lige om hjørnet med lækre is og god kaffe til mor og far. Er sommervejret til den lunefulde side, har Tisvilde også sin helt egen, lille og meget hyggelige biograf.

8. Lundeborg strand på Sydfyn

Et smukt strandstykke med havn, restauranter og masser at se på. Bag stranden er der en aktivitetslegeplads med vikingetema, hvor der er noget for både større og mindre børn. I kan også campere i området, hvis man ikke kan få nok af Fyn!

9. Saksild strand ud for Odder

De dejlige, hvide sandstrande syd for Aarhus har smukke kig til Samsø og Tunø – og så ligger Danmarks ældste minigolfbane lige om hjørnet.

Hold øje, når I er ved vandet

Det siger sig selv, at ingen børn må lege alene ved vandet, og det behøver hverken være dramatsike bølger eller understrøm, der er årsag til evt. ulykker. Så derfor, hvad enten der er blikstille eller bølger, om dit barn er 1 år eller 13 år – så skal der være en voksen, som holder øje hele tiden. Altid.

10. Børsmose strand nord for Blåvand

Selvom Vesterhavet ikke er det mest børnevenlige hav, fordi der er hestehuller og ofte store bølger, så er det en vild oplevelse for både børn og voksne. Børsmose er STOR, og fordi stranden ikke er lige så kendt som strandene ved Blokhus, Blåvand og Henne, så er der GOD plads til alle slags strandlege. Og så er her et fint lille ishus! Men husk, ingen må hverken soppe eller bade alene ved Vesterhavet!

Krabbefiskeri med krabbegaranti

Ungerne kan få timer til at gå med at fiske efter krabber, og der er så mange gode opgaver med at samle madding og betragte krabberne, når de bider på. Samtidigt er det en super øvelse i både tålmodighed og teknik, og alle kan være med. Det eneste I skal bruge er en fiskesnørre, en klemme, en spand og et net!

  1. Blåmuslinger
    Muslinger er god madding til krabber. Del skallerne i halve eller knus dem. Det er en god idé at tjekke, at der er masser af mad i den, du bruger som lokkemad. Bevar helst en god del af skallen sammen sammen med maddingen, så krabben har en solid overflade at sidde på, når I løfter den op af vandet!
  2. Mere lokkemad
    Jo mere, der er for krabberne at komme frem og smovse på, jo bedre. Snegle er lette at finde på stranden, knus dem og sæt dem fast på klemmen og snøren, eller smid dem i det område, I fisker.
  3. Hold øje
    Prøv at finde en åbning i tangen, hvor der er sand eller stenbund, så det er lettere at følge med i, hvad der sker i vandet. Hold øje med din madding, men lad det ligge stille, så krabberne ikke fatter mistanke ...
  4. Vent og hav nettet klar
    Lad krabben sætte sig godt til rette og smovse på maddingen, før du løfter den forsigtigt over over vandet. Hav fiskenettet klar, for krabberne slipper gerne deres bytte, hvis de fornemmer fare på færde. Og så er det op i spanden med den!
  5. Vand og tang
    Hav en spand med koldt og friskt havvand klar, og kom knuste muslinger og mad og bladtang, der giver skygge til krabberne i. Krabberne tåler ikke for varmt vand, så sørg for at give dem friskt vand med hjævne mellemrum. Men lad der ikke gå alt for længe, før du slipper dem fri igen.