Dilemma: Skal kæledyrene dø, når børnene ikke gider dem længere?

Dilemma: Skal kæledyrene dø, når børnene ikke gider dem længere?

Når børnene ikke gider sine kæledyr mere, hvad stiller man så op med dem? Afliver dem? Læs panelets svar.

Dilemma: Kan vi aflive kæledyr, når børnene ikke gider dem mere?Vores børn gider ikke have noget med vores 2 kaniner at gøre mere. Vi har haft dem i 3 år. Jeg er supertræt af at passe dem. Den ene er lidt vanskabt, så jeg kan ikke få dem afsat til nogen. Hvordan slipper jeg af med dem? Kan jeg tillade mig at få aflivet ellers raske dyr, fordi vi ikke har overskud til at passe dem?

Panelets svar

Karen-Marie Lillelund:Åh, det er jo en skidt ting at aflive raske dyr, fordi man ikke gider mere. Det er også lidt skidt, hvis børn ikke forstår, at der er forskel på legetøj og levende væsener. Jeg ville ringe til en dyrlæge og høre, om de ved noget om, hvor man kan aflevere kaniner.

Hvis dyrlægens råd er at aflive dem, ja, så ville jeg følge det råd på trods af det pædagogiske med legetøj og så videre. Og skal de aflives, ville jeg insistere på, at børnene tager med og afleverer kaninerne, så de i det mindste dér kan få fornemmelsen af, at der er forskel på kaniner og gameboys.

Troels Mylenberg:

Når man har sagt kanin, må man også sige pasning. Jeg kender ikke nogen mennesker, for hvem det er lykkedes at få børnene til at passe de møgkæledyr, når det kommer til stykket. Og det er lige meget, hvor meget man ellers har aftalt, at dyrene var børnenes ansvar. Det er jo derfor, man ser så mange sure voksne gå tur med hunde de triste vintermorgener.

Det ender altid med at havne i hænderne på de forældre, der gav sig. Så ja, få kræene aflivet hurtigst mulig ? men tag børnene med til hængningen. De skal opleve, hvor brutal verden er, hvis man ikke lever op til sit ansvar, og så er jeg sikker på, at du helt slipper for flere hamstre, ørkenrotter, marsvin og andre skabninger, der får din have og dit hjem til at lugte af tis.

Peter Aalbæk Jensen:Spis dem?.

Anne-Mette Rasmussen:Når nu ingen vil have de stakkels kaniner, så er det til deres eget bedste at blive aflivet. Så forstår børnene måske også pludselig, hvad det indebærer, når man svigter sine forpligtelser!

Anne-Grethe Bjarup Riis:Skyd de forbandede gnavere. Vi måtte selv koge vores sugemalle! Men børnene skal vide, at kaninerne bliver aflivet. Det kan ikke nytte noget at pakke tingene ind. Og så må de tage det ansvar på sig!

Natasja Crone:Seddel i supermarkedet. Giv dem væk ? der er garanteret familier, der vil have dem. Ellers spejdere eller andre institutioner. Så slipper du for at tage stilling til liv eller død…

Emilia van Hauen:

Hvis ingen gider overtage dem, og ingen gider passe dem, må I vel få dem aflivet. Næste gang I anskaffer jer kæledyr, må du som den voksne og dermed ansvarlige være helt klar på, hvor meget du gider at yde ? og derefter lave nogle meget klare aftaler om, hvad det indebærer for dem at få et kæledyr.

Kæledyr lærer jo børn empati og omsorg ? og samtidig kan man bruge det til at disciplinere dem lidt i at tage ansvar for andre væsener, man selv har valgt.

Brian Mikkelsen:Vi har selv to kaniner, som vores piger på 7 og 10 år har ansvaret for. Og vi har sagt, at det er deres ansvar. Jeg ville insistere på, at børnene passer de kæledyr, de selv har bedt om. Det forpligter, og det skal børnene også lære. Desuden er det imod min etiske grundindstilling at aflive raske dyr.

Har du et dilemma eller problem? Kontakt panelet på: panelet@juniormag.dk