10 søde tegn på at din baby elsker dig
Din baby kan ikke sige det med ord, men du kan være sikker på, at det lille nye menneske forguder og elsker dig - faktisk sender din baby dig kærlighedserklæringer hver dag. Lær at spotte dem!
“Mor elsker dig! Mor eeelsker dig!”
Du kan sagtens fortælle dit lille vidunder, hvor forgabt du er i ham eller hende. Men kan baby gengælde dine kærlighedserklæringer?
Ifølge sundhedsplejerske Dorte Fischer er svaret ja!
Se bare disse 10 små tegn på, at din baby elsker dig.
1. Du må ikke gå, mor!
I seks-otte-måneders-alderen begynder din baby at blive bevidst om, at du kan gå væk.
Hun forstår endnu ikke, at du kommer tilbage igen, når du pludselig forsvinder ud i køkkenet eller på toilettet, og derfor skal du ikke bevæge dig mange meter væk fra yndlingen, før hun stikker i et ulykkeligt hyl.
Du kender det sikkert som separationsangst, altså babys frygt for at være adskilt fra dig. Men se det fra hendes synsvinkel:
Hun er fuldstændig afhængig af sin mor (og far) og holder så utrolig meget af dig, at hun brister i gråd, når du ikke er helt tæt på.
2. Lille spejl
Du sidder med din baby i armene og kigger hende i øjnene. Du stikker tungen ud. Der går et par minutter.
Hov, hvad sker der nu – den lille tungespids kommer til syne!
Lige fra fødslen efterligner din baby dig, men det kræver tålmodighed at lege abe-efter med en lille størrelse, for ofte kommer reaktionen først efter et stykke tid.
Når lillemusen gør ligesom dig, viser hun, at hun spejler sig i dig, og at hun på den måde arbejder på at knytte tætte bånd til dig.
3. Kærlighedsblikket
For en lille baby findes der ikke et stykke legetøj, der er lige så sjovt og dejligt at kigge på som et ansigt. Især dit!
Derfor vil du opleve, at din nyfødte elsker at stirre på dig. Det er hendes måde at lære dig at kende og at forsikre sig om, at mor er der. Indimellem kan det næsten blive for intenst med alle de følelser, som øjenkontakten vækker i den lille, så hun er nødt til at kigge væk et øjeblik.
Men efter en pause er hun klar til mere, og når hun kigger igen, er det hendes måde at sige ‘ja, jeg vil dig!’
4. Babys smil
Du har måske hørt, at din nyfødte først kan smile bevidst, når hun er omkring seks uger gammel.
Men før du begynder at afskrive din to uger gamle babys små trækninger omkring munden som luft i maven, så kig efter en ekstra gang.
I dag er holdningen blandt mange eksperter nemlig, at det er meget forskelligt, hvornår det første tandløse smil melder sig – for de tidlige kan det være allerede en uge efter fødslen.
I starten er det måske mere tilfældigt, hvornår baby smiler, men i løbet af de første levemåneder vil det især være synet af dit glade fjæs, der udløser tilfreds ansigtsmimik hos din baby.
Lige fra fødslen fornemmer dit barn nemlig stemningen omkring sig, og når du smiler til hende, strømmer den fantastiske følelse af kærlighed, varme og tryghed direkte ind i det lille væsen. Det gengælder grinebideren ved at sende dig et smil retur.
5. Skal vi snakke?
Hvis du kunne sætte undertekster til din babys pludrelyde, ville der helt sikkert stå ‘mor og far, jeg kan godt lide jer!’
Når hun i løbet af de første måneders levetid begynder at ‘snakke’, er det nemlig en måde at tiltrække og fastholde din opmærksomhed på.
Lige fra hyggelig småpludren til høje hvin af begejstring – hun viser dig, at hun rigtig gerne vil kommunikere med dig.
6. Over til moar
Som helt spæd kunne dit barn måske vandre fra arm til arm uden at protestere. Men i seks-otte-månedersalderen går det muligvis ikke så gelinde længere.
Hun begynder at række de buttede arme ud efter dig for at sige ‘jeg vil gerne over til dig igen, mor!’. Eller måske er det farmand. Det er din babys måde at vise, at hun ved, hvor hun hører til.
7. Baby-kys
Elsker din baby at gumle på din finger, at sætte gummerne i din skulder eller at smaske løs på din kind?
Den lilles primære følesans sidder i munden, og ligesom hun udforsker legetøjet, tæerne og snippen af en stofble ved at gnaske løs på herlighederne, kan hun slet ikke lade være med at ‘smage’ på dig.
Det kan gøre overraskende ondt at blive bidt af de stort set tandløse gummer, men inden du stikker i et skrig, så husk, at babykysset faktisk er givet i ren kærlighed: Hun kan simpelthen ikke få nok af dig!
8. Spjætter af glæde
Har du lagt mærke til, hvordan hele kroppen går på dit barn, når du dukker op i hendes synsfelt, siger sjove lyde eller skærer ansigter?
Du kender det sikkert fra dig selv; når du får en rigtig god nyhed, kan du få lyst til at hoppe og danse af glæde.
Som voksne har vi (desværre) lært at styre vores begejstring, men din lille baby kan slet ikke lade være. Hun må bare spjætte med arme og ben for at komme af med al den lykke, der bobler rundt i hende, når hun får opmærksomhed fra dig.
9. Puttegris
Din baby har et medfødt behov for nærkontakt med sin mor, som hun får opfyldt gennem hud-mod-hud-kontakt med dig.
I starten er hun afhængig af, at du tager initiativ til en hyggestund, men otte-ti måneder gammel begynder hun selv at putte med dig.
Hun lægger kinden mod din hals, hiver dig i håret og piller ved dit ansigt – alt sammen for at komme helt tæt på den, hun elsker så højt.
10. Holder øje med dig
Når din elskling er to-tre måneder og har lært at styre hovedets bevægelser, så prøv at lægge hende på legetæppet, og tag en lille spadseretur rundt i rummet.
Du vil sikkert opdage, at hun vrider hovedet af led for at følge med i, hvor du er. Som forældre repræsenterer du tryghed, omsorg og kærlighed for hende, og derfor har hun behov for hele tiden at følge med i, hvor du er.
OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 2. november 2011. Efter aftale med sundhedsplejerske Dorte Fischer er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.
Læs mere om baby
-
Søvnbehov: Så meget skal dit barn sove
-
Test: Her er den bedste højstol til din baby
-
Leder du efter gratis babypakker? Få den samlede oversigt her
-
Top 100: Her er de mest populære babynavne
-
Faresignaler: Det skal du holde øje med hos din baby
-
Den store madguide: Det må din baby spise
-
Guide: Sådan gør du, når dit barn har feber
-
Forkølelse: 6 råd der kan hjælpe din baby
-
10 tigerspring: Få gode råd til dit barns mentale syvmileskridt
-
Derfor bør du ikke bære dit barn med ansigtet ud
-
Zoneterapi: 4 magiske punkter, der får din baby til at sove
-
Amning eller flaske: Det rammer hårdt, når andre mener, du ikke gør det godt nok
-
Mælkebomben: Kan den virkelig fremme din mælkeproduktion?
-
Barselsgæster: 10 formanende råd til dig, der skal på barselsbesøg
-
Modermælk: Sådan pumper, opbevarer og varmer du brystmælk
-
10 facts om amning og alkohol