Mor med sin søn

Jeg vil gerne have et barn mere, men kan jeg klare det alene?

Min mand rejser meget med sit arbejde, så jeg vil næsten være enlig mor for dem. Men er der virkelig meget mere arbejde med to børn end med et barn? Det spørger en læser om.

Kan jeg klare det alene? 

Min mand og jeg har en lille dreng på snart 2 år. Jeg har altid ønsket mig to børn, men da min mand rejser meget i forbindelse med sit arbejde, vil det meste af ansvaret for børnene ligge hos mig inden for en overskuelig fremtid. 

Det betyder, at jeg i praksis bliver næsten enlig mor for dem, og jeg skal selv tage ansvaret for at passe dem, aflevere dem i vuggestuen, være der for dem om natten og så videre. 

Er der meget mere arbejde med to børn end med et? Hvor længe varer den typisk krævende småbørnsfase? Og er det værd at gå igennem alene for at få endnu et barn? 

Bekymringerne er forståelige 

Du siger, at du er splittet mellem at ville have flere børn og at bekymre dig om, hvordan det vil blive, når din mand skal rejse meget i sit job. Det er forståeligt, at du har spørgsmål og bekymringer omkring det at få to børn. 

Vi hører ofte sætningen ”en er som ingen, og to er som ti”, så det er måske ikke overraskende, at der opstår bekymringer. På den anden side siges det også, at det giver dobbelt så meget glæde! 

At vokse med opgaven 

Med en familieforøgelse kan du forvente at skulle håndtere søvnmangel og måske søskendejalousi, men du vil også opleve en enorm kærlighed og berigelse. 

At have mere end ét barn kan være mere krævende, fordi der er mere arbejde og ansvar involveret. Og det kan være en udfordring at balancere dette alene, når din mand er på arbejde. Men det er ikke sikkert. 

Det kan sagtens være, at du finder din egen rytme, når du er alene med ansvaret, og at du synes, du klarer det fint. 

Vi vokser ofte med opgaven, når vi får flere børn. I starten skal alle i familien lære det nye familiemedlem at kende, og der vil ske en ændring i familiedynamikken. 

Efterhånden som alle lærer hinanden at kende og føler sig sikre på deres plads, bliver det den nye normalitet. 

Og da du allerede har et barn, har du erfaring, som du ikke havde før, og som kan hjælpe dig. 

Tal om forventninger 

Det er ikke let at planlægge, hvordan tingene skal gå; babyer og børn er forskellige mennesker og har deres egen personlighed, ligesom vi voksne. 

Det er også derfor, det tager lidt tid at lære en baby og det lille menneskes behov at kende. 

For at I som par kan få den bedst mulige tid, er det vigtigt at tale om, hvordan I vil løse de problemer, I helt sikkert kommer til at støde på. For eksempel når din mand kommer hjem og måske er træt efter at have rejst på arbejde, samtidig med at du er udmattet efter at have været alene med børnene. Hvordan håndterer du det? 

Det er meget vigtigt, at du og din mand taler om, hvilke forventninger I begge har til den tid, han er hjemme fra arbejde. 

Masser af nærhed og kærlighed 

Den typiske krævende småbørnsfase varer normalt i de første par år af et barns liv, fra fødslen til barnet når en vis grad af selvstændighed. Det kan variere fra barn til barn, men det bliver som regel lettere, når de bliver ældre og mere selvstændige. 

Denne fase er midlertidig, og det kan være værd at holde ud at få endnu et barn, hvis det er noget, du virkelig ønsker. Husk, at det ikke kun er krævende og trættende, det er også en fase med masser af nærhed og kærlighed. 

Men i sidste ende er det kun dig og din mand, der kan træffe denne beslutning sammen. Held og lykke til jer! 

Denne artikel blev først bragt hos Klikk.no. Dette er en redigeret udgave. 

Om eksperten

Stine Hagen har en bachelorgrad i specialpædagogik og en videreuddannelse i familieterapi. 

Hun har over 15 års erfaring med at arbejde med mennesker i sårbare livssituationer, hvor kommunikation og relationer er de vigtigste redskaber. 

Se mere på Hagen-familieterapi.no