Mormor og barnebarn

Mormor overforkæler barnebarn: ”Hun tror, at det er den eneste vej til at skabe et bånd”

Hvad gør man, når mormor køber sig til kærlighed? Vi har spurgt brugerne på @voresbørn, hvilke ting I dealer med, når det kommer til jeres børns bedsteforældre. Her er eksperternes svar.

Mormor overforkæler sit barnebarn

“Min mor køber alt for mange ting til vores barn. Vi kan ikke engang bruge de fleste af tingene.

Hun tror, at det er den eneste vej til at skabe et bånd.”

Eksperternes råd: Giv forslag til, hvad hun kan gøre i stedet

Kathrine Hemmingsen: “Den overdrevne gavegivning er ofte en måde at forsikre og forstærke relationen. Mange bedsteforældre forkæler deres børnebørn, men hvis det er meget overdrevet, kan det dække over, om man føler sig tilstrækkeligt værdifuld i sig selv. Er jeg nok bare som jeg er?

Hvis det gik mig på, ville jeg, med så meget varme og kærlighed jeg kunne mønstre, fortælle, at man ser, at det er kærlighed. Men man går på en tynd tråd, fordi man aktiverer nemt forkerthedsfølelsen hos dem.”

Maria Holkenfeldt: “Hendes sprog for kærlighed er åbenbart ting og gaver – noget du måske også selv har oplevet gennem tiden. Kunne du hjælpe hende ved at komme med forslag til, hvad hun kan gøre i stedet for – det kunne være at bage kage med børnene, tage dem med på tur i skoven, eller hvad dine børn er glade for?

Eller vejlede hende i, hvad I har brug for, for eksempel ved at sige noget i retning af: ‘Mor, du er så sød til at give gaver, og vi er ved at flyde over i dem. Kunne vi aftale, at du kun har gaver med hver tredje gang, og så ved jeg, at x ville blive rigtig glad for y.’

Og så kan du jo overveje, hvor meget gaverne går dig på – handler det om overforbrug, om at du og din kæreste ikke selv kan få lov at give jeres barn gaver, at du føler, det er for nem en måde at vise omsorg på …? For de er formodentlig givet af et kærligt bedstemorhjerte.”

Om eksperterne

Kathrine Hemmingsen

  • Har en kandidat i pædagogik og er familie-, par- og psykotereapeut
  • Hendes fokus er på relationen til os selv og andre
  • Følg hende på Instagram under navnet @familiemakker.

Maria Holkenfeldt

  • Privatpraktiserende psykoterapeut med ekspertise i relationelle problematikker
  • Hun er også medforfatter til bogen Guide til bedsteforældre og deres børn
  • Læs mere om hende på igennem.dk.