Piger går i lyserødt og leger med dukker og drenge spiller fodbold og klatrer i træer. Eller hvad?
På Nørrebro i København ligger børnehaven Jordkloden, hvis fokus er på måden at gå til kønnene på. På institutionens hjemmeside står der: Fordi vi ikke laver kønsopdelte aktiviteter, har børnene langt bedre mulighed for at udvikle deres personlige og sociale kompetencer.
Hvad nu hvis din dreng kun vil gå i lyserødt og have neglelak på?
Cecilie Nørgaard
– Jeg vil lade min dreng gøre, hvad han vil, og på den måde styrke hans tro på, at han er lige præcis, som han skal være. Og jeg vil samtidig tale med ham om, at mange mennesker har en forestilling om, at man skal være på nogle særlige måder, fordi man er født som dreng eller pige – og at han derfor nok vil opleve, at nogen kommenterer, at ‘han gør som en pige’. Og at han bare skal vide, at det står der ikke noget om i nogen love, og at alle mennesker er fri til at være lige præcis, som de har lyst til.
Lisa Rasmussen
– Sørg for at dit barn har nok lyserødt tøj og neglelak. Hvis det vækker ubehag hos dig, kan du overveje, hvad det er for nogle normer, du bliver styret af. Forvent ikke, at dit barn skal udtrykke sig eller identificere sig entydigt i forhold til køn.
(6 billeder)
Faktaboks
OM EKSPERTERNE
Cecilie Nørgaard Kønssociolog og selvstændig i virksomheden Mangfold.
Lisa Rasmussen Adjunkt og underviser i modulet Køn, seksualitet og mangfoldighed på pædagoguddannelsen i Hillerød.
I 2015 udkom den første kønsneutrale børnebog i Danmark. Universet er det største i verden hedder den og handler om de tre venner Imile, Kaft og Menid, som bor sammen i et hus. De er hverken drenge eller piger, for det er ligegyldigt for historien, lyder det. De er børn.
Legetøjskæden Fætter BR har de seneste år arbejdet for at afskaffe de traditionelle kønsroller ved bl.a. at lade drenge lege med dukker i deres reklamekatalog.
Sverige indførte i 2015 det kønsløse pronomen ‘hen’. Det er ikke sket i Danmark, hvor Dansk Sprognævns direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen, i foråret forholdt sig skeptisk til, om udtrykket vil overleve.