Faktaboks
Sådan håndterre dit barn venner
Det sensitive barn: Denne type barn kan ikke så nemt overskue store grupper og har mere brug for den tætte kontakt i sine venskaber. Børnene skal nogen gange have et lille skub i forhold til at kaste sig ud i det sociale og man kan godt træne lidt i at være sammen i en gruppe.
Det aktive barn: Et aktivt barn skal måske begrænses lidt i sin kæmpe omgangskreds. Disse børn er meget udadrettede, kan næsten ikke få venner nok og har det godt i det store fællesskab. De har ikke den dybe fortrolige kontakt, men de savner den heller ikke.
Når børn kommer i 6-7-års-alderen opstår de dybe venskaber, hvor man helt glemmer sig selv og selve venskabet får pludselig en højere prioritet end det tidligere har haft, fortæller børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.
Det betyder ikke, at børn ikke meget tidligere har venskaber. Allerede i vuggestuen er de i fuld gang med at øve sig på deres sociale færdigheder og skabe venskaber, og selv etårige har nogle børn de foretrækker frem for andre.
Fokus på legen
Forstå dit barns valg af vennerSådan hjælper du dit barn med at få venner
Respekter barnets venner
Sådan sætter du grænser for legekammeraterPalle alene i verden
Det er hårdt for de børn, der ingen venner har og det er en ting, man som forældre skal tage alvorligt, fordi at børn uden venner nemt bliver usynlige.
Det, kan du som forældre gøre, er:
– Tænk over hvordan du selv er overfor andre – er du åben og imødekommende eller har du en tendens til at lukke dig lidt inde.
– Hvordan taler i om andre hjemme hos jer? Hvis der er meget kritik af andre smitter det af på børnenes måde, at opfatte andre på.
– Hjælp børnene med at se det gode i andre
– Kommer der mange i jeres hjem, så børnene kan se, hvordan I er sociale?
– Lad være med at vurdere, hvem der er gode venner og hvem der ikke er
– Opgiv at påtvinge dit barn venskaber
– Tag en snak med pædagogerne om, hvad der er svært for dit barn.
LÆS OGSÅ: Hvilken rolle har dit barn i hierakiet?
LÆS OGSÅ: Opdrag dit barn efter alder
LÆS OGSÅ: Pigefnidder – sådan hjælper du din datter