Fantastiske farmænd: ”Det er virkelig vigtigt, at far ved, hvor betydningsfuld han er”
I dag er fædre meget mere involverede i deres børn end tidligere. Og gudskelov for det, for børn har mindst lige så meget brug for far som mor. Som med alt andet gør øvelse (og forberedelse) mester, men deler du rundhåndet ud af dit nærvær og din kærlighed, kan det ikke gå helt galt, far.
Når det kommer til graviditet, fødsel og spædbørn, er det ofte kvinden, der er i fokus. Det er hende, der bærer barnet i ni måneder, skal igennem en fysisk kraftpræstation på linje med en ironman, når barnet skal til verden, og ammer den nyfødte mindst otte gange i døgnet. Men der er faktisk også en anden person, der er ganske afgørende for barnets trivsel. En, der kan give lige så meget omsorg og kærlighed som mor. Far.
"Når barnet først er født, kan far bidrage med alt. Han kan faktisk alt andet end at amme. Han har fuldt ud lige så meget mulighed for at give nærhed og kontakt til barnet som moren. Derfor er det virkelig vigtigt, at far ved, hvor betydningsfuld han er. Man skal simpelthen huske, at fædre elsker deres lille barn lige så højt, som mødre gør. Og hvis der er noget, børn har brug for og ikke kan få for meget af, så er det kærlighed fra begge deres forældre", siger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der har skrevet bogen 'Helens bog til far.'
Ikke nok med at far kan stort set det samme som mor, så er der faktisk også nogle ting, som far kan gøre bedre, netop fordi han er far.
"Fars stemme, når han trøster og siger ‘ssshhh, sååå’, kan virke mere beroligende end mors stemme, fordi den er dybere. Og så lugter han heller ikke af mælk. Et helt lille barn kan ikke fornemme, om det er sultent eller mæt. Så når baby er hos mor og dufter mælken, tror den straks, at den skal spise. På den måde kan mælkeduften forstyrre barnet i at slappe af og holde pauser mellem måltiderne. Men når den lille ligger hos far, kan han eller hun bedre finde ro og falde i søvn. For der dufter ikke af mælk på fars brystkasse. Til gengæld er der hjertelyd, vejrtrækning og varme, og det er det, barnet kender fra mors mave. Så det er trygt og dejligt", siger hun.
Far og mor er også ret enige om, hvad det vil sige at være en god forælder. Psykolog og mandeforsker Svend Aage Madsen har spurgt en række vordende fædre og mødre, hvordan de definerer en god far og mor. Og svarene var stort set identiske.
"Begge forældre svarede nærvær, engagement, omsorg, være til stede og give kærlighed. Og når det kommer til de små børn, gør mor og far det samme det meste af tiden. De skifter bleen, trøster, samler sutten op og så videre. Det kan begge to lige godt, og det kan være en fed oplevelse for far at have med", siger han.
Forbered dig på farrollen
En mand bliver ikke først far, når han står med sit barn i hænderne på fødestuen. Det gør han allerede, når kvinden bliver gravid. Allerede her starter tilknytningsprocessen til barnet, og derfor er det også vigtigt, at far med det samme begynder at forberede sig. For des mere han er forberedt på den store livsomvæltning, desto bedre bliver tilknytningen.
"Kvinden kan fra start mærke forandringerne i kroppen, hvor faren har brug for andre værktøjer til at gøre det virkeligt. Her ved vi, at scanningerne er rigtig vigtige, fordi fædrene kan se barnet fysisk. Men derudover må far forberede sig ved at tænke på barnet og sin egen rolle. Aktivt opsøge information fra fagfolk og andre fædre. Han skal forsøge at fastholde sin opmærksomhed på, at der er et barn på vej, så han er forberedt", siger Svend Aage Madsen.
Sammen med kolleger i Forum for Mænds Sundhed har han startet projektet 'Far for livet', der skal styrke relationen mellem fædre og deres børn gennem legestuer, fædregrupper og mange andre initiativer. Desuden har han været med til at indføre far-ambassadører i 64 kommuner, der arbejder politisk for, at fædre bliver inddraget mere, når sundhedsplejersken kommer på besøg i hjemmet.
Derudover har han også udgivet håndbogen 'Forældre sammen', som er et værktøj til at forberede sig på det nye liv som forældre. I den er forskellige spørgsmål, som er gode at stille hinanden, inden man bliver forældre.
"At blive forælder er noget af det mest omvæltende, du kommer ud for i dit liv. For din identitet, dit arbejde, dit socialliv, alt. Og det kan man ikke forberede sig på 100 procent. Men det gør alligevel en stor forskel at have reflekteret over det ansvar, man står over for, og hvad det indebærer af afkald og forandringer. Det er vigtigt at stille sig selv en masse spørgsmål. Hvilken far vil man være? Hvad må man vinke farvel til? Hvordan vil det påvirke parforholdet? Ved at tænke over alt det her, vil man få en forståelse for, hvad det vil sige at være far. At man altså ikke kan træne seks gange om ugen, og at man ikke kan være kærester på samme måde som før", siger han.
I Danmark får over syv procent af alle fædre en fødselsdepression, fordi de føler sig utilstrækkelige og bliver overrumplet af det store ansvar. Det skyldes især, at de er mindre forberedte og mentalt klar til det nye kapitel i deres liv. Derfor er netop forberedelse afgørende for at forebygge de svære følelser. Men hvis de alligevel opstår, er det vigtigt at snakke med sin partner om det og opsøge professionel hjælp.
"Fædre med fødselsdepression bliver ofte vrede, irritable og trækker sig væk. De har en følelse af, at de ikke lever op til deres farrolle og de forventninger, der er til dem, og som de har til sig selv. Nogle flygter simpelthen hjemmefra ved at arbejde ekstra meget. Nogle begynder også at ryge, andre begynder at drikke. Der er mange forskellige signaler på, at faren har det skidt. Og det skal man reagere på", siger Helen Lyng Hansen.
Fødselsforberedelser og godnatsange
Udover at stille sig selv en masse vigtige spørgsmål, så er der også andre konkrete ting, far kan gøre for at forberede sig. Det er en god ide at engagere sig ved at være med til jordemoderkonsultationer og lægebesøg, fordi det gør babyen mere virkelig. Desværre har det ikke været muligt under corona, men ved private scanninger kan begge forældre deltage.
Det kan også være en stor hjælp at gå til fødselsforberedelse med kvinden. Flere kurser henvender sig også til far, og her kan han få en masse nyttig viden, så han føler sig klædt på til det, der er i vente. Og så kan far også blive delagtiggjort ved at følge med i barnets udvikling uge for uge i bøger eller online, så han er klar over, hvad der foregår inde i maven. Desuden kan far også vise engagement ved at omlægge sit liv, ligesom kvinden er nødsaget til at gøre. Hvis det giver mening for både mor og far.
"Far kan støtte mor gennem graviditeten i at leve sundt. De kan sammen omlægge deres madvaner, hvis der er behov for det. Stoppe med at drikke, ryge eller andre usunde vaner. Og så kan han tage mere over, hvis mor har det dårligt, fordi hun har kvalme, bækkenløsning, plukkeveer eller noget fjerde", siger Helen Lyng Hansen.
Ligesom det er vigtigt at være med til scanningerne, så er det også en vigtig del af tilknytningsprocessen at mærke barnet sparke og tale til barnet, mens det er i maven.
"Når han taler med den lille i maven, kan babyen genkende fars stemme, når den kommer ud. Så når far måske har sunget godnatsange eller snakket kærligt til barnet i maven, får far allerede her en betydning for barnet, mens det er i maven. Han kan skabe bånd til barnet, selvom han ikke bærer det", siger hun.
Forventningsafstem med din partner
Under selve fødslen er der også en masse måder, hvorpå far kan være til stor hjælp for kvinden. Han kan stå for meget af kommunikationen mellem kvinden og fagpersonalet, og han kan støtte hende fysisk gennem fødslen.
"Mange mænd vil gøre alt for, at partneren har det bedst muligt under fødslen. Han kan holde hende under pressefasen, massere hende, sørge for at hun får nok at drikke og måske tage imod barnet. Og efter fødslen kan han stå for at klippe navlestrengen over, som også er meget symbolsk. De fleste mænd er meget glade for at have været med til fødslen, også selvom den er forbundet med en masse bekymringer", siger Svend Aage Madsen.
Han understreger dog, at fødslen langt fra er det vigtigste for faren at forberede sig på. For hvor fødslen tager 20 til 40 timer, venter der bagefter 60 år som far og partner. Derfor er det her, man bør lægge sine kræfter.
"Der er en dramatisk stigning af skilsmisser, når børnene er et-fem år. Det er svært for mange at omstille sig fra kærestepar til forældrepar. Og i mange tilfælde skyldes det, at man ikke har fået forberedt sig og forventningsafstemt. De fleste problemer opstår, når forældrene har haft nogle forestillinger, som de ikke har luftet for hinanden, og som måske har været urealistiske", siger han.
Far på barsel
Når den store fødselsoplevelse ligger bag forældrene, og de endelig kan tage hjem fra hospitalet med deres lille guldklump, er det her, livet som far for alvor bliver virkeligt. Og for at far får opbygget et tæt bånd til barnet fra starten, anbefaler Svend Aage Madsen, at han prioriterer så meget barsel som overhovedet muligt allerede her. Selvom det måske er urealistisk for de fleste. Men i stedet kan han forsøge at gå tidligt hjem fra arbejde, så han kan støtte og deltage på lige fod med mor.
"Hvis det er muligt, så vil jeg altid anbefale, at faren også er hjemme med den nyfødte de første tre måneder efter fødslen. Der er så meget at være sammen om der, og det er hårdt at skulle tage af sted og også hårdt at sidde tilbage alene med barnet. Det er her, at kvinden kan få det dårligt, fordi hun føler sig alene. Så det er vigtigt at være to om barnet i starten. Mange mænd har en helt forkert forestilling om, at barnet ikke laver andet end at amme og sove i starten. Men der sker mange spændende ting, hvor barnet begynder at genkende lugte, lyde og ansigter", siger han.
Hvis far tager noget barsel sammen med moren, så er det vigtigt, at han ikke bare ender med at løbe rundt med støvsugeren og stå for indkøb. For han har mindst lige så meget brug for at få opbygget en relation til barnet, som mor har. Hvis de har andre børn i forvejen, så skal de være lige om at tage sig af dem. Både for børnenes skyld, men i høj grad også for forældrene selv.
LÆS OGSÅ: Sofie Linde: ”Joakim syntes, det var ekstremt ubehageligt – han kunne slet ikke relatere”
"Mange fædre giver udtryk for, at de ender som den praktiske gris i den første tid med et nyt barn. Dem der står for indkøb, rengøring og så videre. De føler ikke, at de kan byde ind med ret meget andet end praktik. Men fædre skal vide, at de også kan give barnet tryghed, kærlighed og omsorg. De kan godt tage over med barnet og ikke kun være ham, der løber rundt med forklæde på. De skal kræve det og sige, ‘nu sætter jeg mig med den lille’. De skal give sig selv lov, og mor skal give lov. For selvfølgelig kan far", siger Helen Lyng Hansen.
Svend Aage Madsen vil også råde fædre til at tilmelde sig en fædregruppe eller en legestue for fædre. For behovet for erfaringsudveksling og sparring er bestemt ikke noget, der hører tiden inden barnets ankomst til. Det er i endnu højere grad nødvendigt at tale med andre fædre, når barnet er landet. For lige meget hvor godt far har forsøgt at forberede sig, vil virkeligheden altid være noget andet.
"Det kan ikke undgå at være lidt af et chok at blive forældre. Derfor er der brug for rigtig meget bearbejdning af følelser, tanker og bekymringer. Og for de fleste kvinder er mødregruppen helt uvurderlig til det. Mødregruppen er jo en af de mest succesrige foranstaltninger i vores samfund. Derfor har vi igangsat en række 'Fars legestuer', hvor fædre kan tumle med deres børn og hygge sig med andre fædre imens, og det er mange fædre glade for. Der er et stort behov for fællesskaber for fædre", siger han.
Og det behov vil kun stige i fremtiden, hvor mænd får to måneders øremærket barsel. For bare 50 år siden måtte fædre slet ikke være med til fødslen, og snart vil der gå tusindvis af fædre rundt med babyer i barnevogne. Det vil skubbe endnu mere til den udvikling, der allerede er i fuld gang, hvor fædre er meget mere involverede i deres børn end tidligere.
"Der er flere og flere fædre, der tager orlov, er med i fædre - grupper, står for at køre barnet ind i institution og så videre. Og det er supergodt, for børn har naturligt behov for deres fædre, og fædre har brug for deres børn. Det er gensidigt og ikke kun noget for kvinder. Det kan lige så godt være far, der skifter ble og står op om natten. Og de fædre, der ikke engagerer sig, skal vide, at det har en stor omkostning. Hvis man vælger børneplejen fra, så skal man ikke regne med, at barnet vælger en til bagefter. Det ved de fleste fædre heldigvis godt, og det er også derfor, at mange er så involverede i dag", siger Helen Lyng Hansen.