Kejsersnit: Alt, du skal vide FØR fødslen
Har du overvejet, at dit barn kan komme til verden ved et kejsersnit? Måske er det ikke det, du drømmer om lige nu, men uanset hvad kan det være godt at forberede dig på det, hvis det skulle blive nødvendigt.
Har du en forestilling om, at du skal føde dit barn ved at arbejde dig igennem veerne for til sidst at få din dampende varme nyfødte op på dit bryst? Så kan det være lidt af en nedtur, hvis du ender med et kejsersnit på et koldt operationsbord.
Men det sker faktisk for hver femte gravid. Derfor er det en god ide at have et åbent sind over for, at din fødsel kan blive på en anden måde, end du forestillede dig, mener vicechefjordemor på Rigshospitalet Agnete Nørrelund-Madsen:
– Hvis du laver ønskesedler til din fødsel og lægger dig meget fast på, hvordan du vil have den, kan du komme til at sluge mange kameler undervejs. Sæt dig i stedet ind i, hvordan de mulige scenarier ser ud, og hav en løs, optimistisk forventning, hvor du er forberedt på at tage de udfordringer, der kommer. Du er ikke herre over din fødsel, men du er herre over indstillingen til den. Du har muligheder!
LÆS OGSÅ: Mor-rollen: Brug dine instinkter
Agnete Nørrelund-Madsen understreger dog, at det er ganske almindeligt, hvis du har svært ved at komme overens med tanken om et kejsersnit. Men prøv at tage de positive briller på, og tænk noget i stil med ‘godt, jeg har andre muligheder end den naturlige fødsel, hvis der opstår komplikationer’.
Kejsersnit vælges af en årsag
Det betyder dog langt fra, at lægerne uddeler kejsersnit med løs hånd. Beslutningen er altid velovervejet og velbegrundet. Det kan for eksempel være, at din jordemor i løbet af graviditeten opdager, at dit barn ligger med numsen nedad, og at forsøgene på at vende baby ikke lykkes.
Det kan også være, du venter tvillinger, eller at en tidligere fødsel er endt i kejsersnit, og at årsagen til at det gik sådan, stadig er til stede, for eksempel at dit bækken er meget lille. I så fald får du en dato for operation i god tid inden din terminsdato.
Fordelen ved det planlagte kejsersnit er, at du har tid til at indstille dig på, at det skal være sådan. Når det er sagt, vil du dog altid blive undersøgt en ekstra gang lige inden for eksempelvis at tjekke, om barnet i mellemtiden har vendt sig, så du kan føde naturligt, siger Agnete Nørrelund-Madsen.
Kejsersnit: I samråd med dig
Undervejs i fødslen kan der også opstå situationer, som gør det nødvendigt med kejsersnit. Måske er der ikke tilstrækkelig fremdrift, for eksempel fordi veerne går i stå eller ikke ‘giver nok’, så din livmoderhals ikke udvider sig, som den skal.Jordemoren vil forsøge at rette op på situationen med for eksempel smertelindring og forskellige vestimulerende tiltag, så du får maksimal kraft i veerne, samtidig med at du får slappet af i kroppen. Hvis det ikke virker, er kejsersnit sidste skud i bøssen.– Din jordemor vil informere dig undervejs og drøfte mulighederne med dig, så i langt de fleste tilfælde kommer det ikke som et lyn fra en klar himmel, at du skal have kejsersnit, forklarer hun.
En anden mulig årsag til, at dit barn ender med at blive forløst på operationsbordet, er, at hjertelyden bliver påvirket. Det er normalt, at babys hjertelyd falder i pressefasen, fordi der er tryk på hovedet, men er hjertelyden påvirket, allerede når du er for eksempel tre-fire centimeter åben, kan det være tegn på, at dit barn er stresset og ikke har resurser til at klare en fødsel.I det tilfælde vil jordemoren holde øje med hjertelyden og begynde at overveje, om kejsersnit er løsningen.– Men det er noget, hun vil tale med dig om undervejs, så du ikke får et chok, hvis baby ikke retter sig, og det ender med en operation, fastslår Agnete Nørrelund-Madsen.
Tager kun 15 minutter
Når du hører vendingen ‘akut kejsersnit’, er der altså som regel ikke tale om, at alarmen går ud af det blå. Det scenarie kan dog opstå, hvis du eller dit barn pludselig bliver dårlig, for eksempel hvis din moderkage løsner sig, og dit barn derfor ikke kan få mere næring.Skulle den situation blive til virkelighed for dig, er det godt at vide, at der – fra der bliver trykket på alarmknappen, til dit barn er ude – går maksimalt 15 minutter.– Du kan være helt sikker på, at alle ved, præcis hvad de skal gøre i den situation. Så du er i trygge hænder, beroliger jordemoren.
Rent praktisk forløber kejsersnittet sådan, at du får lagt en såkaldt spinalblokade i ryggen, som bedøver dig fra brystet og ned. Du kan ikke føle smerter, men du vil kunne mærke, at der bliver moslet med dig. Der bliver lavet en afskærmning ved dit bryst, så du ikke kan se selve indgrebet. Når alt er klart, laver lægen et cirka 15 centimeter langt snit lige over kønsbehåringen. To minutter senere møder din baby verden.– Dit barn bliver holdt op til dit ansigt, så du kan se det lige efter fødslen. Men for at forhindre, at den lille bliver kold, bliver han eller hun båret over på børnebordet for at blive tørret og pakket ind, forklarer Agnete Nørrelund-Madsen.
Så snart det praktiske er overstået, får farmand overrakt vidunderet. Du skal sys sammen og have fjernet elektroderne fra dit bryst, før det bliver muligt at få din nyfødte i armene.Der går dog ikke mere end omkring en halv time, før du er klar til at blive flyttet fra operationsstuen til opvågningen. Her får du baby i din favn og kan lægge den lille til brystet til den første tår.Sådan vil det være for langt de fleste, men forbered dig på, at baby måske skal tjekkes en ekstra gang, inden du får guldklumpen over til dig. Sker det, så husk, at lægerne gør det for jeres og babys bedste – og at I meget snart bliver genforenet.
På benene igen
Efter fire til seks timer er bedøvelsen ude af din krop – og så er det ud af sengen! Hvor man i gamle dage troede, at det var bedst med hvile efter en operation, ved vi i dag, at det gælder om at komme op og bevæge sig. En gåtur til toilettet og tilbage igen, så der kommer gang i blodomløbet, er fin.Du skal dog regne med, at det tager længere tid at komme sig over et kejsersnit end en naturlig fødsel. De første par dage får du brug for smertestillende medicin, og i de første seks uger efter fødslen må du ikke løfte noget, der er tungere end dit barns vægt.
Det kan være en udfordring, især hvis du har større børn. Men det er vigtigt for, at arret får ro til at hele, siger Agnete Nørrelund-Madsen.Én ting er det fysiske. Noget andet er, hvordan du har det psykisk. Agnete Nørrelund-Madsen understreger, at det er en voldsom oplevelse at føde, ligegyldigt hvilken vej dit barn kommer ud. Når det gælder en fødsel ved kejsersnit, er nogle blot lettede over, at barnet kom sund og rask til verden, mens andre føler en skuffelse over at være blevet ‘snydt’ for fødselsoplevelsen.Andre igen har svært ved at acceptere, at det ikke lykkedes at føde barnet på den måde, naturen har indrettet os til. Hvis du selv kommer til at føde ved kejsersnit, så husk at mærke rigtig godt efter, hvordan du har det, og bed endelig om en efterfødselssamtale med en jordemor.
Man kommer nemt til at skubbe samtalen til side, fordi man har travlt med den lille ny. Men selv om du måske har det fint nu og her, kan det være rigtig sundt for dig at få helt styr på, hvorfor det gik, som det gik. Så får du nemmere ved at håndtere tankerne om din fødsel, som kan komme tilbage til dig både senere i barslen, og når du eventuelt bliver gravid igen, siger Agnete Nørrelund- Madsen.Hun tilføjer, at skulle det med samtalen glippe de første dage, så kan du altid vende tilbage til hospitalet og bede om en efterfødselssnak. Det gælder om at tage hul på din barsel i sikker forvisning om, at dit barn kom ud på den bedst mulige måde.
Værd at vide om kejsersnit
SÅ MANGE: Omkring 21 procent af alle gravide får et kejsersnit. For tre år siden var tallet 28 procent.
PLANLAGT KEJSERSNIT: I samråd med din jordemor og en fødselslæge aftaler du en dato for operationen, mens du er gravid. Årsagen kan være, at dit barn ligger med numsen nedad, at moderkagen blokerer for åbningen til livmorhalsen, eller at du tidligere har fået kejsersnit. Et planlagt kejsersnit kan også ske på ‘mors ønske’, det vil sige uden en medicinsk årsag.
AKUT KEJSERSNIT: Undervejs i fødslen kan der opstå komplikationer, som for eksempel at barnets hjertelyd dykker, eller manglende fremdrift i veerne. Det kan gøre det nødvendigt at forløse barnet ved kejsersnit.
HUD-MOD-HUD-KEJSERSNIT: Rigshospitalet har siden oktober 2012 afprøvet en ny type kejsersnit, hvor afskærmningen, der forhindrer dig i at følge med i operationen, bliver fjernet, så snart snittet er lagt. På den måde ser du dit barn komme til verden, og baby bliver lagt direkte op på dit bryst ligesom ved en almindelig fødsel.
Kilde: Rigshospitalet
LÆS OGSÅ: Bestilte et kejsersnit: “Angsten for at føde overskyggede glæden”
LÆS OGSÅ: Min fødsel: Det endte med akut kejsersnit
LÆS OGSÅ: 10 ting, du ikke vidste om at føde – før og nu