Det skal du gå efter, når du vælger klapvogn
Få eksperternes bedste råd til valg af klapvogn.
Først og fremmest skal du overveje, hvordan du vil bruge klapvognen, råder Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk.
– Skal dit barn sove i klapvognen? Så skal sædet kunne lægges helt ned og fodstøtten kunne justeres op, så den lille ligger fladt. Nogle vogne har sæder, der kan tippes, men det er ikke optimalt, da vinklen mellem ryg og ben ikke ændrer sig, siger Stine Müller til voresbørn.dk.
Mange små klapvogne har typisk også små sæder, men hvis dit barn skal sove i klapvognen, til det er to-tre år gammelt, skal liggemålet være mindst 90 centimeter, råder hun.
LÆS OGSÅ: Vi tester klapvogne
Så er der hjulene. Klapvogne med tre hjul er ofte lettere og fylder mindre i bussen og bilen. De firehjulede er dog ofte mere stabile og større, så dit barn kan bruge den længere – men er tungere at køre med. Små svingbare hjul gør det lettere at dreje, men hvis du skal forcere grus og græs, er det en fordel med større hjul, der kan låses fast.
Du kan desuden holde øje med, om klapvognen lever op til de europæiske sikkerhedsstandarder, siger Lone Hansen fra Sikkerhedsstyrelsen til voresbørn.dk.
Test den i butikken
– Se efter en CE-mærkning eller erklæring om, at vognen lever op til standarden, som hedder DS/EN 1888:2012 lige nu. Det betyder kun, at producenten selv lover, at vognen lever op til kravene – ikke at den er testet af en myndighed – men det er et godt fingerpeg, siger Lone Hansen.
Der er flere ting, du kan teste i forretningen. Klapvognen skal have en bremse, og der må ikke være skarpe kanter, hvor barnet kan skære sig. Der må heller ikke være løse dele, som barnet kan putte i munden. Klapsammen-mekanismen skal være i to trin, som udløses uafhængigt af hinanden, så dit barn ikke selv kan udløse mekanismen, forklarer hun.
LÆS OGSÅ: Vi tester paraplyklapvogn
– Det er også vigtigt, at dit barn kan spændes fast i klapvognen, og selen kan justeres til dit barn, så han ikke kan vikle sig fri eller komme op på knæ og tippe vognen, understreger Lone Hansen.
Dyrt er ikke (altid) bedst
Der kan være flere tusinde kroners forskel på klapvogne, men ifølge Stine Müller følger pris ikke altid kvalitet. Både billige og dyre klapvogne har vundet Tænks tests, og ofte er det kun de lækre detaljer, der ‘mangler’ ved billige klapvogne.
– Vi opfordrer også til at købe brugt. Du skal bare være særligt opmærksom på sikkerheden, da ældre vogne måske ikke overholder de nye sikkerhedskrav fra 2012, råder Stine Müller.
Ny eller brugt – prøv klapvognen, inden du køber. Kør to eller tre ture, afprøv alle funktioner, og klap den sammen for at se, om den passer i jeres bil.
LÆS OGSÅ: Forældre anmelder klap-, combi- og barnevogne – find din favorit på Kiddly
LÆS OGSÅ: Stor guide til transport: Klapvogne, ladcykler, løbecykler …
LÆS OGSÅ: Se tidligere test af klapvogne
LÆS OGSÅ: Guide: Dit første babyudstyr