Venner

Dit barns første ven

Du bliver garanteret glad og varm indeni, når de andre børn i vuggestuen giver dit barn et hjerteligt kram.Men hvornår er dit barn egentlig i stand til at nære ægte vennefølelser, og hvad kan du gøre for at hjælpe venskaberne på vej?

Faktaboks

  • Småbørn udvikler sig forskelligt, derfor kan interesser, fysiske evner og magtbalance mellem to små venner hurtigt ændre sig. Det kan betyde en masse konflikter, og måske må både børn og forældre indse, at venskabet er et overstået kapitel.

  • Et venskab kan nemlig være usundt, hvis den ene part i for høj grad oplever ulighed og mindreværd. Men samtidig skal venskabet også have en chance. Det kan nemlig være positivt, hvis børn klarer sig gennem en mindre periode med disharmoni, og venskabet måske har fået en ny og mere afbalanceret form.

Sofus og Sofie sidder helt tæt sammen i en afkrog af vuggestuens legeplads. De roder energisk i jorden, snakker og griner – og snerrer, hvis andre børn forsøger at nærme sig. Fem minutter senere er de rødglødende af raseri. Hiver i det samme stykke legetøj, råber og sparker.

Men uvenner bliver gode venner igen, og Sofie og Sofus har nu lært en vigtig lektie. For venskaber og alt, hvad der hører med, er med til at ruste dit lille barn til at begå sig i sociale fællesskaber. Det gælder også, selv om dit barn kun har været vuggestuebarn i kort tid.

“Allerede fra otte-ni-måneders-alderen begynder dit barn at interessere sig for andre børn. Det er starten på den sociale uddannelse, der gør børn i stand til senere at blive venner og føle vennefølelser,” fortæller Stig Broström, lektor i småbørnspædagogik ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

Så når din baby kigger med store øjne på de andre børn i mødregruppen eller lidt senere kejtet forsøger at efterligne sin storesøster eller sin ældre fætter, så er det et sundt tegn på interesse. Efterhånden som din tumling lærer at gå og får ord at jonglere med, begynder hun også at søge hen imod et eller flere bestemte børn, og fra halvandet-års-alderen er det tydeligt, at dit lille barn har udvalgt sig særlige favoritter blandt de andre småbørn i vuggestuen.

Kan lide den samme leg

Venner eller kammerater?

Sådan hjælper du små venskaber på vej

Du kan ikke tvinge dit barn til at få venner – eller andre børn til at være venner med dit barn. Men du kan give dit barn de bedste forudsætninger for at skabe sine egne venskaber. Sådan gør du:

 – Dyrk legen:

Legen er helt central i småbørns venskaber, og fantasi er en vigtig ingrediens i gode lege. Giv derfor dit barn oplevelser, læs bøger, fortæl historier, og tag på udflugter, der kan give livserfaring og masser af inspiration til skægge lege.

– Lær dit barn at samarbejde:

Lær dit barn at give plads til andre. Hvis dit barn har en stærk vilje, kan det være svært at holde på legekammeraterne, for det er jo ikke sjovt at lege med én, der kommanderer og bestemmer det hele.

– Hjælp dit generte barn:

Gemmer dit barn sig genert bag dit bukseben, når fremmede børn kommer for tæt på, så kan du hjælpe dit barn til at blive mere modig. Hvis dit barn viser interesse for andre børn på legepladsen, så hjælp til med den første kontakt, og snak positivt om de mulige legekammerater. Det skaber tryghed.

– Lav sjove legeaftaler:

Hvis dit barn har en lille legekammerat på besøg, kan det være en god idé at have en leg eller aktivitet i ærmet, hvis børnene ikke med det samme kaster sig over legetøjskasserne og får en god leg i gang. På den måde kan du hjælpe lidt til med at gøre besøget til en succes.

– Få flere børn:

Hvis dit barn har en eller flere søskende, bliver han eller hun automatisk trænet i at samarbejde, indrette sig efter andre og finde sin egen rolle i hverdagen. Det kan være en fordel i forhold til at få legekammerater og knytte venskaber.

LÆS OGSÅ: Når bedstevennen er usynlig – eller af stof

LÆS OGSÅ: Sådan leger dit barn det første år

LÆS OGSÅ: Søskende – venner for livet