Familien Kirkegaard i Barcelona

Familien Kirkegaard lærte en vigtig lektie under lock down – nu har de gjort alvor af deres drøm

Familien Kirkegaard er rykket fra et liv i København med småbørn og fuldtidsjobs til en hverdag i Barcelona med nøjagtig samme pakke. Corona lærte nemlig forældrene, at de sagtens kan arbejde hjemmefra – så hvorfor ikke flytte familielivet til varmere temperaturer? Mød Angel, Emil, Dag og lille Solveig, der afprøver den spanske livsstil med sene sengetider, skoleuniformer og late night tapas.

Angel, Emil, Dag og Solveig – mor, far og børn med et helt almindeligt dansk hverdagsliv; to fuldtidsjobs, børnehave, vuggestue og hus i udkanten i af København.

Sådan så rammerne ud for den lille familie for to år siden. Men ikke længere. I dag er huset i Emdrup lejet ud, og familien har til gengæld lejet sig ind i en stor lejlighed midt i Eixample-kvarteret i Barcelona. Her har de fortsat hverdagen på ubestemt tid, og så længe det giver mening for alle.

“Jeg har altid været vild med idéen om at flytte til en anden by og gøre det til min by. At være et sted så længe, at det bliver hjem. Da jeg var helt ung, boede jeg i London, og Emil og jeg har i starten af vores tyvere boet sammen i Melbourne. Da vi fik vores første barn, snakkede vi fra starten om, at vi ville rejse ud på et tidspunkt som familie”, fortæller Angel.

familien-kirkegaard-i-barcelona-boern.jpg

“Jeg er heldig, at min arbejdsplads har et hybrid remote princip, og selv om de faktisk har et lille kontor i Barcelona, arbejder jeg udelukkende hjemmefra, og det samme gør Emil, som er projektleder hos Novo Nordisk.”

At det lige blev Barcelona, var mest fordi byen på papiret opfyldte en række krav. Angel og Emil havde nemlig ikke andet forhold til Barcelona, end at de havde været der på ferie et par gange.

“Barcelona valgte vi, fordi her er et behageligt klima. Varmere end Danmark, men ikke for varmt med 40 grader året rundt. Derudover har byen kystlinje, og det var et stort ønske, at der skulle være havvand. Af samme årsag var Madrid ude af spil. Barcelona er desuden ren og børnevenlig og ikke så stor, at den er svær at lære at kende og navigere rundt i”, siger Angel.

Så var der også det med sproget, for Angel og Emil ville gerne give deres børn chancen for at lære et sprog, som kunne være nyttig for dem at mestre og give dem muligheder senere i livet. Spansk er verdens næststørste sprog, og det er derfor et oplagt valg.

Udlængsel sat i system

Der er mange ting, der skal falde på plads, når man som familie sådan vælger at vende snuden mod den Catalanske hovedstad. Hvor skal vi bo? Hvor skal børnene gå i skole? Hvordan får vi et netværk til os selv og vores børn?

Angel har altid været drømmeren, som slår det store brød op. Emil er også med på et eventyr, men han er samtidig projektlederen, som kan bryde en opgave, som virker uoverskuelig, ned i små spiselige bidder.

“Der er supermeget kedelig og uoverskuelig praktik forbundet med at flytte til udlandet, især hvis man har børn, og det kan muligvis stoppe nogle. Vi kom heldigvis over den barriere ved at skabe et overblik, som gjorde det overskueligt. Vi lavede et Barcelona Trello board; en slags digital to do-liste i prioriteret rækkefølge, hvor opgaverne var uddelegeret imellem os. At gå helt systematisk til værks var vejen frem for os,” fortæller Angel.

familien-kierkegaard-barcelona.jpg
Barcelona er fuld af kontraster. Mens de små gyder og gader har pittoreske facader og spansk charme, er baggårdene ofte mere rå, upolerede og fulde af vasketøj, som udsigten fra familiens altan afslører.

Det vigtigste for parret var at finde en god integreret vuggestue og børnehave til Solveig og Dag, som på det tidspunkt var 1,5 og 6 år. Den fandt de via en anbefaling igennem en Facebook-gruppe for danskere med børn i Spanien. Efter en snak og rundvisning med institutionslederen over WhatsApp, kunne de mærke, at det føltes helt rigtigt.

I samme område, Eixample kvarteret, lå også en skole som parret havde fundet frem til kunne være den rigtige, når den tid kom. Det var derfor valget af børnehave og skole, der afgjorde hvilket kvarter, de skulle bo i. At udleje deres eget hus gik nemt – en del nemmere end at finde deres nye hjem i Barcelona.

“Det tog lidt tid at finde en lejlighed hernede, men jeg var nok også lidt kræsen. Jeg ville bare så gerne god plads til gæster fra Danmark, altan OG spanske klinker, for hvornår kommer jeg lige til at bo med dem igen? Emil er heldigvis et tålmodigt menneske,” fortæller Angel, som skrev på ca. 45-50 opslag på den spanske boligportal Idealista med meget begrænset svar. Til sidst var der dog bid, og efter en rundvisning på Facetime, skrev parret under på lejekontrakten.

kierkegaard-lejlighed-barcelona.jpg
Inde i den lejede lejlighed i Barcelonas Eixample-kvarter har Angel fået de spanske fliser, hun drømte om, og ungerne har fået et hyggeligt værelse til deling.

Sprogbarriere og nødplan

Fra den dag Barcelona blev til en mere konkret idé til datoen for flytningen, gik der 4 måneder. Selvom Angel er en drømmer med en tro på, at ting nok skal falde i hak, havde hun alligevel et par bekymringer, inden de tog afsted. En af dem var, om savnet til venner og familie ville blive for stort – og om hun ville mangle sine søstre og veninder for meget i hverdagen.

“Det var også en af grundene til, at vi valgte Spanien, der er ikke så langt hjem, og det er en destination folk ikke har noget imod at besøge flere gange. Jeg har taget et par “jeghar-brug-for-at-se-mine-veninder”-spontane ture hjem. Og så FaceTimer vi rigtig meget med familien,” fortæller Angel.

angel-kirkegaard-i-barcelona-boern.jpg

På deres fjerde måned i Barcelona knækkede Dag koden til det engelske, og det gjorde en afgørende forskel. Nu kunne han lege med sprogligt, og siden er det spanske også kommet til stille og roligt. Han trives og har fået gode venner i skolen, og Angel bliver glad helt ind i moderhjertet, når hun ser hvordan han griner, hygger og er helt tryg sammen med hans to bedste venner, som han altid følges med et stykke hjem fra skole.

“Dag taler nu spansk, og han oversætter for os og griner, når Emil og jeg udtaler ord forkert. Solveig er også godt med, hun taler engelsk og overrasker tit med pludselig at slå over i spansk,” siger Angel.

Den spanske livsstil

Familien har nu boet i Barcelona i 20 måneder. Byen er blevet deres, og det er den spanske mentalitet og hverdag også. Med dage som begnder og slutter lidt senere end de gjorde i København og et blik på familielivet, der er lidt anderledes, end familien oplevede det i Danmark.

Dag går i 0. klasse på en spansk privatskole, som ligger et kvarter væk, og Solveig er i preschool samme sted. Ifølge Angel er de spanske folkeskoler generelt rigtig gode, men der tales catalansk og ikke en kombination af spansk og engelsk, som på den privatskole de har valgt.

familien-kirkegaard-i-barcelona.jpg

Angel nyder at sidde på en restaurant på en helt almindelig hverdagsaften, hvor børnene leger rundt, uden at det opleves som forstyrrende. Hernede føler hun ikke, at små børn er i vejen, selv om de støjer lidt og er aktive.

“Det sociale liv ændrer sig ikke så meget hernede, når folk får børn. De går stadig ud på samme måde. Børnene er bare med, og der er plads til dem. Man lever lidt mere og føler sig ikke så adskilt fra resten af verden, fordi man har små børn. Den følelse kunne jeg godt have, da vi boede i København. De lidt friere rammer gør nok også, at jeg føler mig lidt yngre hernede, fordi vi ikke skal være hjemme kl. 17 hver dag til aftensmad.”

Klimaet har også en betydning, for den kolde og mørke vinter er bare mindre kold og mere udadvendt i Barcelona. Familien lever derfor meget mere udendørs og er ude længere om aftenen. I weekenderne driver de rundt mellem byens legepladser, drikker kaffe i solen, eller mødes og spiser med de venner, de har fået igennem skolen og forskellige Facebook-grupper og sportsaktiviteter.

“Vi har været ret proaktive på det punkt. At få venner i 30’erne er sgu lidt af en ekstremsport, og det har til tider også været trættende at være så opsøgende. Men vi har været klar over, at kernen til ægte trivsel og følelsen af at høre til er at have nogle at dele det hele med, så det har været en prioritet,” fortæller Angel og fortsætter:

“Vi har det godt her. Barcelona er blevet vores, så vi giver ikke slip igen lige nu. Om vi bliver et år mere eller fem, ved vi ikke, men så længe det giver mening for alle, så bliver vi.”

Angels tips til børnevenlige Barcelona

Børnevenlige cafeer med god mad

Little Fern 

Lækker vegetarisk New Zealandsk-inspireret brunch. Kaffen og betjeningen er fantastisk. C/ de Pere IV, 168, 08005 Barcelona

Granja Petitbo

Et favorit brunch-frokost sted med retter lavet af lokale råvarer og masser af overskud. C/ de Mallorca, 194, 08036 Barcelona

Sabio Infante Brunch and coffee

Hyggelig lille ekstra børnevenlig café i Gracia. C/ del Torrent de l'Olla, 39, 08012 Barcelona

Yndlingslegepladser

Parc infantil Glòries 

Solbeskinnet legeplads i gåafstand fra centrum. Der er bl.a. en kæmpe rutchebane, og så ligger den lige ved siden af det berømte Els Encants loppemarked. Pl. de les Glòries Catalanes, 8I, 08013 Barcelona

El pop 

Kæmpe legeplads med rutchebaner, trampoliner, svævebane og timevis af underholdning. Drik evt. et glas naturvin til €4 på naturvinsbaren 035 efterfølgende, eller spis frokost på Otra Cosa Taberna. C/ Gran de la Sagrera, 08027 Barcelona

Parc del Turó

Lille hyggelig legeplads inde i Turopark, hvor der tit hopper papegøjer rundt. Drik en kaffe på cafeen i parken. Av. de Pau Casals, 19, 08021 Barcelona

Barcelona på en regnvejrsdag

Cosmocaixa 

Videnskabeligt museum med forskellige udstillinger inden for natur, videnskab og rummet. Helt genialt til en dag med mindre godt vejr. Gratis adgang for børn og €6 for voksne. C/ d'Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona

CCCB - Kunstcenter 

Har ofte børnevenlige udstillinger, og indgangen er gratis for børn. C/ de Montalegre, 5, 08001 Barcelona

Climbat La Foixarda

Indendørs klatrecenter for de 6+ børn. C/ de la Foixarda, 14, 18, 08038 Barcelona

Om familien

Angel Kirkegaard, Design Director hos Mofibo og Storytel og medindehaver af strikkefirmaet Naked Knit (34) sammen med Emil Due-Christensen (34) Projektleder hos Novo nordisk samt deres søn Dag (7) og datter Solveig (3).

Se mere til familiens liv og få flere børnevenlige Barcelona tips på Instagramprofilen @Angelkirkegaard. På profilen @nakedknit kan du følge Angels strikkerier.