Ferie i Danmark med børn

Skal I holde ferie i Danmark? Her er 14 børnevenlige destinationer

Aktiv familieferie eller sommerhus og sløve dage på stranden? Det behøver ikke være kedeligt at holde sommer i Danmark. Vi har samlet nogle af de bedste aktiviteter og sommerferie-destinationer til børnefamilien i det dejlige, danske sommerland.

Sandslotte i vandkanten, munde indsmurt i is og kinder, der har samme farve som den sommervin, du hælder i dit glas.

Den danske sommer er helt særlig, og selvom mange børnefamilier stikker af til sydens sol, når feriesæsonen sætter ind, er der masser af sjove oplevelser at finde i det ganske land.

Spænd blikhuset på anhængertrækket og kør mod en af landets bedste campingpladser, hvor ungerne kan hoppe trampolin med de andre rødder, eller lej et småsprosset sommerhus ved Jyllands forblæste vestkyst. De høje klitter skal nok sørge for timevis af god leg, indtil til is-pausen kalder.

Vi tipper dig til nogle af de bedste, børnevenlige sommerferier i Danmark. Her er lidt til campisterne, til den aktive familie, der gerne vil overnatte i shelter, og til småfolk, der ikke kan få nok af milevidde sandstrande.

Badeferie 

1. Krabbefangst og klit-hop i Rørvig Strand, Odsherred

Hver sommer lægger tusindvis af små badegæster sig på maverne på molen ved Rørvig Strand. De fleste har fiskenet i hånden eller spande ved deres sider, og det er ikke solen, de jagter. Nej, de forsøge at fange nogle af de spændende ”elevator-krabber”, som de lokale har døbt dem, fordi de små skaldyr må et par ture op og ned ad vandet i løbet af sommerhalvåret.

Foto: Getty Images
Roervig_strand.jpg
Foto: Getty Images

På Rørvig Strand er vidderne åbne, vandet lavt og roligt og klitterne efter sigende de bedste på Sjælland. Tag en rutsjebanetur ned af sanddyngerne, byg sjove vandløb med skovlen eller dyst med lillebror om, hvem der kan komme hurtigst i den kolde bølge.

Når I har fået nok havvand og solskin på skuldrene, skal I snuppe en vaffel med hele pivtøjet i Rørvig Dessertcafé og slå et smut forbi Kongestenen, hvor der efter sigende skal have fundet et kongevalg sted.

Har ungerne kløen under fødderne og krudt bagi, vil en dag i Sommerland Sjælland uden tvivl hive point hjem.

I kan bo i et lejet sommerhus, på en campingplads lige ved strandkanten eller i et af de mange, hyggelige Bed & Breakfast. Det kunne f.eks. være den charmerende Lillegaarden, hvor der er plads til opredninger i værelserne.

2. Ro og afslapning ved Jyllands forblæste vestkyst, Hvide Sande

Pak fodbolden, brætspillet og badetøjet. Pak også melblandingen til de hjemmebagte boller og sæt så gps’en mod Hvide Sande, Vesterhavet, klitterne og duften af friskfangede fisk.

Når først I mærker solen og den friske blæst, forstår I, hvorfor lige netop denne landsdel er en af Danmarks største skatte. Her er ro, tid til at flyve med drager på den 40 kilometer lange sandstrand, rutsje ned ad klitterne og bygge eventyrlige sandslotte ved vandkanten. Men lad aldrig de små bade alene. Vesterhavet er nemlig berygtet for sine høje bølger og stride understrøm.

Skal I have en pause fra den insisterende sommersol, kan I lægge vejen forbi Abelines Gaard, hvor stylterne står klar til modige småfolk, skattejagten er forberedt, og ungerne kan leve sig ind i, hvordan det mon var at være barn for 100 år siden.

Foto: Tirpitz
Tirpitz.jpg
Foto: Tirpitz

Tag også forbi det fantastiske Tirpitz i Blåvand, der fortæller medrivende historier om krigens skjulte bunkere og viser misundelsesværdigt store ravfund med fluer i.

Lej jer til sommeridyl i et sortmalet træhus hos Novasol eller Feriepartner.dk, eller overnat på Hvide Sande Camping, som har både familievenlige hytter, ferielejligheder og pladser til huse på hjul.

3. Milevid sandstrand ved Marielyst, Falster

Inden for de seneste par år har Marielyst fået en tiltrængt ansigtsløftning, som har pyntet gevaldigt på helhedsindtrykket af byen. En lang træboardwalk fungerer nu som navlestreng mellem by og strandpromenade, og også bymidten er blevet belagt med træbrædder.

Fra udsigtstårnet på hovedtorvet kan man se ned til klitterne og havet, og på vej mod stranden kan ungerne lege jorden er giftig på naturlegepladsen.

Gang på gang er Marielyst Strand blevet kåret til Danmarks bedste badestrand på grund af sin 20 kilometer lange sandstrand med roligt, lavvandet hav.

Foto: Getty Images
Strand.jpg
Foto: Getty Images

Der er grobund for mange timers sjov på de mange sandbanker, der stikker op af havet hist og pist. Når lækkersulten melder sig, skal I slå et smut forbi Strandvejscafeen på hovedgaden efter en gammeldaws isvaffel med hele svineriet.

I kan for eksempel leje et sommerhus i Marielyst Feriecenter, hvor du har havet for dine fødder, eller spænd campingvognen på bilen og kør mod Marielyst Familiecamping med både badeland, legepladser og klappe-geder!

5 børnevenlige strande i Danmark

Liseleje Strand, Nordsjælland

Bad i de små, lavvandede laguner, sig hej til livredderen, som holder til ved vandkanten i sommerperioden og spis jer mætte i usunde sager i isboden og snaskede burgere i grillbaren. Her er gode klitter til leg, og tæt ved stranden ligger både legeplads og minigolf.

Bellevue Strand, Aarhus

Lækkert og blødt sand, lavt vand med rolige bølger og masser af muslingeskaller at gå på opdagelse i. Ved Bellevue Strand i Aarhus slænger en træbro sig hele vejen ud til badebroen, så du kan have barnevognen med. Og bliver badevandet for kedeligt, kan I fortsætte hyggen på den nærtliggende legeplads.

Asaa Strand, Nordjylland

Ingen farlige revler, som ungerne kan falde i og vand, der kun langsomt bliver dybt. På Asaa Strand kan ungerne fint tumle i vandkanten i timevis, hvor bølgerne i øvrigt også er små. På havnen skal I snuppe en sød is med lyserødt guf og slå et smut fordi det hyggelige, maritime museum.

Hou Strand, Aalborg

Blødt sand og rent, lavt vand med små bølger til småfolket. På Hou Strand er vandet faktisk så lavt og tidevandet så dovent, at hele familien kan gå ud til de små badeøer og slå lejr. Børn og barnlige sjæle kan lege i klitterne og bygge storslåede slotte med vandgrave i sandet.

Vejby Strand, Fyn

Sten og stride bølger kender Vejby Strand intet til. Her holder vandet sig nemlig lavt selv langt ude i havet, og tæt ved stranden kan I aflægge visit i de fine toiletter eller slå jer løs i både gynger, rutsjebane og minigolf.

Oplevelsesferie

4. Sommersjov på Solskinsøen, Bornholm

Jagt den drilske mestertyv Heidenreich i de gamle slotsruiner bevæbnet med intet andet end en mobiltelefon og en app og køl hede lemmer i havet ved Dueodde, som efter sigende har en af Europas bedste sandstrande. Sving også forbi isboden ved den børnevenlige Balkan Strand, der er kendt for sit lune, lave vand uden drilske bølger.

Ja, Solskinsøen Bornholm er en feriefavorit. Også blandt familiens små Krølle Bøller med kløen under fødderne. De lidt større børn vil helt sikkert synes om Bornholms Middelaldercenter, hvor de kan skyde med både bue og pil og lege bornholmsk bonde anno 1400. De mindste vil nok foretrække Brændesgårdshavens klappe-geder eller fri leg blandt Svanekes tommeltykke bolsjelækkerier. Og sådan er der noget til enhver smag.

Bo på Hotel Nordlandet, hvis I vil mænge jer med de tjekkede eller gå på jagt efter et godt udlejningssommerhus hos Feriepartner eller Dancenter.

I kan også tilbringe nætterne på et af de pensionater, der står bevaret, som dengang Far til Fire var på Bornholm. Kig f.eks. hos Næsgaarden, der nok skal skabe nysgerrighed hos småfolket.

5. Bondegårdsferie og klappe-køer, hele landet

Bondemanden? Ja, han har jo som bekendt altid travlt på sin bondegård. Så mon ikke, han kunne bruge lidt hjælp fra børn med opsmurte ærmer?

Send ungerne med, når der skal malkes køer, gives flaske til lammene eller muges ud i stalden og kaninburet. Lær dem, hvor kartoflerne kommer fra, eller hvordan tomaterne gror sig store og saftige i drivhuset. Sammen kan I også gå på æggejagt i hønsehuset eller luske ned på markerne for at plukke søde sommerbær til desserten.

Bondegaardsferie.jpg
Foto: Getty Images

Flere bondegårde har også hølofter til gemmelege og hulebyggerier, sjove legepladser, ridehal med tilhørende krikke og en bålplads til lune sommeraftener. Der er helt sikkert også en hund eller en kat, som kræver lidt opmærksomhed fra små, klappe-glade bondedrenge og -piger.

Bondegårde er ikke en mangelvare i de bakkede udkantskommuner, så beslut jer for, hvor langt I vil køre. Skal ferien foregå på Sjælland, kan I lægge vejen forbi Nordgården i Skuldelev, forbi Lykkebjerg Bondegårdsferie på Vestsjælland eller Kernegaarden på Fejø. Trækker det jyske, så kunne Hellevad Vandmølle i Sønderjylland måske være et besøg værd. I smørhullet på Fyn ligger Stævnegaarden, der, foruden at være knaldhyggelig, kun har seks kilometer til stranden.  

LÆS OGSÅ: Parforhold: 10 råd der får familieferien til af fungere

6. Rejs verden rundt, Djursland

Djurs_Sommerland.jpg
Foto: Djurs Sommerland

Hvis I overvejer at holde ferie i Jylland, kan I lade turen gå til Djurs Sommerland, en af Europas bedste forlystelsesparker, hvor småfolk kan få sig én på opleveren, og hvor mor og far skal være vågne for at holde styr på tropperne.

I Afrika venter en spændingsfyldt safari og en tur i lianerne. Men pas på! Du kan hurtigt ryge i Kannibal Gryden, hvis du ikke er vågen. Sæt sejlet videre mod det vilde western, hvor bøflerne brummer og heldige guldgravere med revolvere i bæltet kan stikke rigdom i lommerne. Tag også til Piratland, hvor landkrabber kan blive til vandhunde - hvis I altså tør! 

Husk klapvognen, så I er klar, når energien render ud, eller når der ikke er flere trækvogne tilbage ved indgangen.

Overnat i et lejet sommerhus i nærheden, tag campingvognen med på slæb eller køb en feriepakke gennem forlystelsesparken, som inkluderer både sommerhusovernatning og fri entre.

Mangler I aktiviteter til resten af ferien, kan I svinge forbi det fascinerende Kattegatcenter, tanke op på naturoplevelser i Randers Regnskov eller hoppe med på havsafari fra oplevelsespladsen ved Vibæk Strand.

7. Leg og lær på familiehøjskole, hele landet

Kast dig ud i en ophedet fodboldkamp med dine unger og deres nye venner, sæt sønnikes madkundskaber på prøve eller øv dig i at spille på guitar med familiens yngste.

Er der en skuespiller gemt i junior, kan også det forfines, ligesom I kan komme med på sjove skattejagte, keramikkurser eller spændende havdyp.

Når eleverne holder velfortjent sommerferie, åbner flere af landets højskoler for familier på udkig efter højt tempo og lige så højt humør. Her kan I tage med på én-uges-kurser, der er tilrettelagt, så de passer til både store og små. Prøv f.eks. kræfter med børnevenlig klatring og havsvømning på den populære Oure Højskole eller lær at lave fin keramik på Ry Højskole.

Flere af skolerne har også kurser kun for børn eller voksne, så I kan dyrke jeres aktiviteter hver for sig i nogle timer, inden I mødes til lækker mad og masser af spilopper med jeres nye bekendtskaber.

Der findes et væld af gode, kreative højskoler rundt omkring i det danske sommerland, som holder åbent for familier i sommerferiemånederne. På højskolerne.dk kan du finde lige netop det kursus og den skole, som passer allerbedst til jeres familie.

8. Træt i trækronerne

Er I hverdagstrætte og trænger til eventyr ud over det sædvanlige? Så nap en ferie højt hævet over det hele. I vaskeægte Tarzan-stil kan hele familien logere i trækronerne i seks meters højde i smukke omgivelser i trætophytten i Ryegaard Dyrehave i Ejby på Midtsjælland. Selve dyreparken er fredet, og hytten emmer af luksus og natur i skøn forening. Hytten er indrettet, så der er maksimalt udsyn til det hele. Træhytten er omgivet af en indhegnet tagterrasse, hvor familien kan nyde det ekstraordinære udeliv, blandt andet med udebad midt i skoven. Der er plads til to voksne og to børn per hytte – børnene sover på luftmadrasser.

Aktiv ferie

9. På to hjul i Nationalpark Skjoldungernes Land, Roskilde Fjord

Skjoldungerne.jpg
Skjoldundgerne, foto: Ole Malling

Roskilde Fjord er som skabt til cykelture med hele familien gennem de snirklede veje i Nationalpark Skjoldungernes Land. Skoven gemmer på alverdens små kriblekrabledyr, mosbelagt skovbund og smalle broer over rislende vandløb, som cyklen lige akkurat kan trille henover.

Ved Kattinge Vig er et stort træ med blotlagte rødder blot en insisterende sidevind fra at vælte ud over den stejle skrænt.

I fugleflugt linje, men godt otte kilometer på cykel herfra, ligger uforstyrrede Bognæs med kratskov og diger, som lokker ynglende havørne og vadefugle til.

Større børn og vovehalse kan prøve kræfter med de mudrede mountainbikespor på en mountainbike i børnestørrelse, mens mindre børn kan køre på almindelige cykler eller lade sig fragte rundt i ladcykel af mor og far på de brede skovstier.

Fjordlandet Outdoor, der ligger på Roskilde Havn, kan skaffe det hele, tilmed kajakker og SUP-boards til det modige, så I også kan opleve Nationalpark Skjoldungernes Land fra vandsiden.

Overnat under åben himmel i Skjoldungernes Shelter i det nordvestlige hjørne af Boserup Skov eller på en af de hyggelige kroer i nærheden. Kig hos Nationalpark Skjoldungerne for gode fif eller prøv en af de unikke overnatningsmuligheder hos PopUp Beds. Det kunne f.eks. være i et hængende telt? Tjek også nationalparkens app for cykelruter, aktiviteter, spisesteder mm.

10. Vandreeventyr og glamourøst pit-stop, Møn

camoeno.jpg
Foto: camono.dk

Glem alt om den spanske Camino. Den danske Camøno, der bugter sig gennem landskabet på øerne Møn, Nyord og Bogø, har vandreruter i miniform og er langt mere velegnet til børnefamilier med kløe i fødderne.

Gå på jagt efter markfirben ved de stejle strandskrænter i syd, spot padder i Busemarke Mose og se den kridhvide klint rejse sig fra havet. Ruter kan findes på Camoenoen.dk, men den børnevenlige Klinteetape på 16 kilometer eller Mælkevejen på 12,4 kilometer er særligt anbefalelsesværdige til små ben. Husk bæreselen eller klapvogn til de helt små og sjove gå-lege til de lidt større.

Geocenter_Møns_Klint.jpg
Foto: Geocenter Møns Klint

Sving også forbi Geocenter Møns Klint, hvor I kan høre dramatiske historier fra stenalderen, komme med på jagt efter drabelige dinosaurer og se, hvordan Danmark blev født.

Kajak.jpg
Foto: Getty Images

Dele af Camønoen kan også tilbagelægges i kajak eller den mere børnevenlige kano. Turen afhænger af, om sommervejret arter sig, men heldigvis findes der også mange andre strækninger og vandløb, hvor I kan få en dag til at gå med sejllads. Kig efter en kajak med plads til en voksen og et barn, hvis kanoen lyder lidt for let.

Overnat med manér på Camøno Camp, der ligger på kanten af de berømte klipper. Her kan I godt glemme alt om tynde liggeunderlag og fugtige soveposer. De store luksustelte er nemlig udstyret med både madrasser, dyner, håndklæder, køleskab, opholdsstue, grill og tekøkken – ja, alt I skulle få brug for. Sving også forbi Bogø Fyr, der er omdannet til et historisk, lille shelter. Det vil de små helt sikkert synes er festligt!

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 13 bedste naturlegepladser

11. Shelter, sjov og cykelben, Det Sydfynske Øhav

Cykelferie.jpg
Foto: Getty Images

Når solen luner sommerlandet, findes der intet mere dansk end at spænde håndklæde og badebukser på bagagebæreret og tage på cykelferie. Fyn har imponerende 1.200 kilometer cykelsti, I kan boltre jer på, og der er ruter til både små størrelser og øvede ben, der ikke er bange for et ekstra tråd på bakkede landeveje.

Bike Island og Østersøruten er lange, men også de mest populære, og de kan snildt skaleres ned, så de mindste kan være med. Tag små etaper hver dag og husk at holde rigeligt med pauser undervejs – f.eks. ved Egeskov Slot, der altid har medrivende børneudstillinger og en sjov udendørspark.

Skal ruterne være kortere, kan I gå efter Kyst til Kyst Ruten i Middelfart, der kun måler lidt over 5 kilometer og er uden strenge bakker. Helt små børn kan fragtes i et sæde eller i en cykelanhænger, og er du ikke indehaver af sådan én, kan du leje dig til en fiks model her.

7 gode råd til shelter-tur med ungerne

  1. Prøv det af med et telt i haven først. Så ved du, om børnene synes bare nogenlunde om idéen.
  2. Sørg for at finde et shelter, man kan booke på forhånd – og book det! Så slipper I for, at turen kuldsejler, fordi andre har haft samme idé.
  3. Husk insektspray! Det ødelægger hyggen, hvis I skal sidde og daske myg hele aftenen.
  4. Tag rigeligt med vand med. Der skal både børstes tænder, vaskes op og drikkes.
  5. Pak alt nødvendigt grej: Lommelygter, soveposer, hovedpuder, tændstikker til bålet og hvad end I nu skal spise til aftensmad og morgenmad. I kan også tage madrasser med, hvis det skal være rigtig hyggeligt.
  6. Hav masser af varmt tøj med og gerne lag-på-lag, så I kan justere.
  7. Undersøg området inden turen, så du ved, hvad I kan lave. Der kunne måske være en sjov naturlegeplads tæt på, en god, overskuelig vandrerute eller nogle helt bestemte smådyr, I skal på jagt efter i skovbunden. Du kan også planlægge en spændende skattejagt på forhånd.

Find dit shelter på Naturstyrelsen.dk eller Udinaturen.dk

Snup færgen videre til nogle af de mange øer i det Sydfynske Øhav og mæsk jer i lækre badestrande på Langeland eller hjemmelavet is på Skarø. Husk også Ø-passet, så I kan samle på sjove stempler fra alle de øer, I kommer forbi.

Slå lejr i nogle af de flotte, arkitekttegnede Øhavsshelters eller overnat på en af de mange ‘Bed and Bike’-hoteller, der er markeret med blå skilte overalt på øen. I kan også lægge til i badelandet på Hasmark Strand Camping, der tre gange er kåret til landets bedste campingplads.

Camping.jpg
Foto: Getty Images

12. Evig sommer på Feddet, Sjælland

Drømmer du om endeløse sommerdage med solbrune børn, der løber mellem forteltene, kommer sveddryppende tilbage efter en tur på trampolinen og må køles ned med en sodavandsis fra kiosken? Campingferier kan være knaldhyggelige, og selvom pladsen er trang, er der rigeligt med rum til familiesjov.

Feddet Camping kan I plaske rundt i det opvarmede vandland eller i det noget koldere havvand, klappe bløde dyr i kæle-zoo med lillesøster eller slippe ungerne løs i det store legeland, der garanterer timevis af underholdning til småfolket. Og ja, så kan I også bare læne jer tilbage, nyde solens stråler og spise hjemmerørt koldskål i lange baner, mens ungerne leger med de andre rødder på pladsen. Husk også kortspillet. Det hører sig til, når aftenen trænger sig på.

Fang campingvognen eller lej jer til en med plads til hele familien. Er I ikke pjattede med blikhuse på hjul, kan skifte campingvognen ud med et telt eller en af de fine familiehytter, som kan lejes på Feddet Campings hjemmeside.

Drømmer I om campingferie et andet sted end på Feddet, kan I også slå vejen forbi Henne Strand Camping i Sydvestjylland, Sandkaas Camping på Bornholm eller Kerteminde Camping på Fyn, som alle er gode, børnevenlige campingpladser med masser af sjov for både store og små.

13. Sjov i Rold Skov, Rebild & Mariager

Sæt Ninjago på pause, og press play til en langt mere primitiv virkelighed på en af landets mange shelterpladser. I Rold Skov kan man folde sin lune sovepose ud under skovens grønne bøgekroner. Få børnene til at samle tørre blade og grene til et bål, så I kan tilberede den medbragte mad ved skovens anlagte bål- og grillpladser.

Når mørket falder på, skruer skovens dyr op for volumen, og bænkebideren og dens venner titter frem fra skovbunden. Der er bare lidt mere street credit i at have klaret sig igennem en nat i skoven i et shelter sammenlignet med en nat på et firestjernet hotel.

I det hele taget vrimler det med seværdig natur i Rold Skov. Ved Rebild Bakker kan man gå tur på de snoede stier i det kuperede terræn blandt brægende får, enebærbuske og lyng, mens Store Blåkilde lokker med safirblåt vand, som man dog ikke må bade i. Det må man til gengæld i Store Okssø, som er farvet helt colabrun af humussyrer. Men lad jer ikke narre, vandet er helt rent og optimalt til en svalende dukkert. Find shelterpladser på Naturstyrelsen.dk. 

14. Oplevelser for hele familien i Hvidbjerg Strand Feriepark, Blåvand

Et pælehus i en sø med egen spa på terrassen, en strandvilla i første klitrække, eller hvad med en westernhytte? Med sine seks stjerner er Hvidbjerg Strand Feriepark i Blåvand det eneste campingresort af sin slags i Danmark.

Her er alt, ungerne drømmer om: Et stort badeland med fire rutsjebaner, legeland med klatrevæg og trampolinland med god plads til badutspring. Hesteglade kan hoppe i sadlen i ridecenteret med både undervisere og træk-ture, og skal dyrene være en anelse farligere, ligger Blåvand Zoo heldigvis i nærheden. Et godt afbræk, når rynket vandhud skal rettes lidt ud.

Far og mor kan lade op i det lækre wellnessområde eller ved at slå til bolde på golfbanen. Og ja, så ligger en af Vesterhavets bedste badestrande med badebro tilmed lige ved siden af. Her skal både store og små nok få timer til at gå i vandkanten og de omkringliggende klitter.