Dilemma: Er fest uden børn okay?

Dilemma: Er fest uden børn okay?

Er det i orden at sige til vennerne, at de ikke må tage deres børn med til fest? Læs panelets svar.

Dilemma: Hvordan slipper vi for børn til vores fest?Vi skal holde 40 års fødselsdag, men har nogle venner, som ALTID ender med at tage deres 2 børn med til voksenfester, fordi ?de fylder jo ikke så meget, de skal bare lægges til at sove i jeres soveværelse.? Det skal siges, at de ikke har nogen familie til at passe børnene, og at de altid starter med at sige, at de kommer uden, men så ringer de samme dag og siger, at de tager dem med. Hvad gør vi?

Svar fra paneletPeter Aalbæk Jensen:

Selvfølgelig skal børnene da med ? onde mennesker??..Fy skamme sig!!!!!!!!!!!!

Anne-Grethe Bjarup Riis:Et godt råd til familien er at alliere sig med flere, som kan passe ens børn. Undersøg dit netværk til bunds og udarbejd en liste på 5-6 stykker, som du kan ringe igennem, når de trænger til pasning.

Måske er der en nabo med en stor pige, en veninde som kender nogen, forældre til legekammerater, hvor man kan skiftes til at passe hinandens børn? Ellers sæt en seddel op i børnehaven eller den lokale Irma. Lær ungerne, at det faktisk er hyggeligt at sove ude. Sørg for at have en lille taske og toilettaske, så det er sjovt at komme af sted for børnene. Man kan sagtens gøre det til noget superfedt at skulle passes ude.

Men er du den, som holder festen, handler det om at være ærlig over for familien. Man må kunne sige til sine venner, at de spiller på alles goodwill, hvis de tager deres børn med. For børn lægger en dæmper på hele festen. Kan de ikke få børnene passet, så må de blive hjemme. At møde uanmeldt op med børn til en stor fest, det er simpelthen at svine sine venner til!

Emilia van Hauen:Må de andre så også tage deres hunde og katte med? Hvis vi ikke kan få børnene passet, når vi er inviteret til fest uden børn, så bliver én af os hjemme, og den anden går til fest. Vi mener, at det er rimeligt at respektere værternes invitation.

Karen-Marie Lillelund:Uha, det er jo en klassiker. Og det er HÆSLIGT. Min bror skrev på indbydelsen til sin 40 års fødselsdag: I behøver ikke at tage børn med ? vi har selv!! Det synes, jeg jo var sjovt og alligevel klar tale, men jeg er ikke sikker på, det ville virke på jeres venner.

Hvis I tør, kunne I prøve at være proaktive, som det hedder. Kender I ikke en teenager, der kunne være barnepige? Så kunne I måske anbefale vedkommende til parret en uges tid inden fødselsdagen. Simpelthen ringe op og tilfældigt spørge til, om de har fundet en barnepige, og har de ikke det, så er I klar med løsningen som de gode venner, I er. Så kan de i hvert fald ikke være bekendt at ringe med børneproblemet, når dagen oprinder, og så vil det måske lykkes for jer at få dobbeltsengen for jer selv.

Natasja Crone:

Sig nej. Det er en fest uden børn! Det må man godt sige …

Troels Mylenberg:Sig det ligeud. Børn er skønne, men nogle fester skal holdes uden. Vennerne må kunne forstå, at står der på invitationen ?uden børn,? så betyder det uden børn. Lidt ligesom hvis der står festlig påklædning, så ankommer man jo ikke i dødsmetal-t-shirt eller en bibliotekartrøje med emblem fra den store danske encyklopædi (med mindre festen altså holdes i Den Grå Hal eller på Rigsarkivet).

Måske kan du hjælpe dem med at finde en babysitter ? og lidt situationsfornemmelse.

Brian Mikkelsen:Jeg synes, det er helt i orden, at man engang imellem kun inviterer de voksne. Hvis jeres venner så igen spørger, om de må tage deres børn med, så må I jo gøre op med jer selv, hvor meget det reelt generer jer ? og så give dem et svar, der stemmer overens med jeres holdning.

Det kan selvfølgelig blive en lidt akavet samtale med jeres venner, men på den anden side kan det være den eneste mulighed for, at I i fremtiden kan holde rigtig hyggelige venne-fester.

Anne-Mette Rasmussen:

Står du også midt i et dilemma, så kontakt panelet på: panelet@juniormag.dk