Find den rigtige løbecykel
Hvis dit barn nærmer sig to år, så er en løbecykel sagen, for den styrker både motorik, selvtillid og selvstændighed.
Kender du det, når gåturen bliver en lang kamp for at få din tumling til at blive siddende i sin klapvogn? Hvis din krudtugle nærmer sig de to år, kan uroen være tegn på, at hun trænger til nye udfordringer.
I den alder vil hun nemlig gerne bestemme så meget som muligt selv, og så er det altså irriterende at være spændt fast.
Hvis mini for længst er sikker nok på stængerne til at løbe, er tiden kommet til at introducere hende for de tohjulede.
En løbecykel kan være med til ikke bare at sætte mere fart over feltet, men også at give nye oplevelser.
Løbecyklen giver nye udfordringer
Det tohjulede legetøj kræver nemlig noget helt nyt af motorikken, forklarer Christina Skaarup, pædagog og motorikvejleder med speciale i børns udvikling.
– På en løbecykel skal barnet sætte fra med benene. Dernæst skal det kunne koordinere arme og ben, afstandsbedømme og styre uden om de forhindringer, det møder på sin vej.
Endelig har løbecyklen den fordel i forhold til for eksempel en cykel med støttehjul, at dit barn selv skal holde den oprejst, så der skal arbejdes lidt mere for at få det hele til at lykkes.
LÆS OGSÅ: Guide til ladcykler
En ekstra gevinst er, at en løbecykel kan lægge kimen til en livslang lyst til at bevæge sig på to hjul. Alt tyder nemlig på, at børn, der har haft en løbecykel, har lettere ved senere at lære at trampe i pedalerne på en almindelig én af slagsen.
Sundt for selvfølelsen
Hop på trampolinen – få styr på sikkerhedenIkke en motorisk totalløsning
Men selv om fordelene ved at investere i en løbecykel kan synes uendelige, er der også grund til at være opmærksom på, hvor den kommer til kort. Den kædeløse cykel er ingen motorisk totalløsning, forklarer eksperten.
Der skal mere til for at stimulere sanserne i den alder. Et barn, der ubesværet suser rundt på sin løbecykel, kan altså sagtens have motoriske udfordringer i andre sammenhænge.
– Man kan let blive narret til at tro, at hvis man bare har et aktivt barn, som sætter sig i sadlen med det samme, så går resten af sig selv. Men set med faglige øjne skal der ikke særligt præcise bevægelser til for at bruge en løbecykel, siger Christina Skaarup.
Så når først junior fræser derudaf, er det en god ide og kigge sig om efter nye redskaber, din trold kan erobre, for eksempel en trampolin eller et klatrestativ.
– Løbecyklen leverer kun en brøkdel af de forskellige stimuli, som barnet har brug for.